cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:37/100)

Szarlotka ze śmietaną 169

Zwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, 

charlotte gotuje
Bananowa chmurka 311

lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć(...)śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej

kulinarnyswiatdomi
BABECZKI CYTRYNOWE. 252

okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę(...)proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję

W kuchni Karmel-itki
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 157

włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru(...)odstaw do wystudzenia, a potem schłódź w lodówce. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche

Anioszek w kuchni
Zdrowe gofry z marchewką i płatkami owsianymi 178

odżywcza to 154 kcl w 100 g . Zatem skład jest praktycznie domowy 47 % owoców Czarnego bzu +  42% zagęszczony sok jabłkowy + zagęszczony sok cytrynowy. Dodatkowym ogromnym plusem tego dżemu są jego pro zdrowotne właściwości wspomagające procesy obronne organizmu. Właściwości zdrowotne czarnego bzu, to głównie : Naturalny antybiotyk - wzmacnia organizm wzmacnia system imunologiczny - chroni przed infekcją łagodzi kaszel zwalcza gorączkę(...)potrzebować płatki owsiane - pół szklanki zblendowanych mąka pszenna - pół szklanki marchewka - pół szklanki startej na dużych oczkach proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mleko - 1,5 szkl olej kokosowy - 1 łyżka do podania świeże owoce, dżem 100% łowicz czarny bez Etap I - Blendujemy płatki W wysokim naczyniu albo w młynku zblenduj płatki owsiane na bardzo drobną mączkę (jeżeli będzie

Wylizany Rondel
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 129

wcinam babki i mazurki na kilka dni przed świętami bez żadnych oporów. Ale oczywiście jest to ogromne poświecenie dla Was, byście mieli przepis na Święta ode mnie :)  Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się(...)powody są 3.  Olej rzepakowy świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, nie zmieniając przy tym ich smaku, zapachu i koloru.  Przez swoją wysoką temperaturę dymienia bez problemu możemy go piec, smażyć na nim lub po prostu podgrzewać. Jest idealny do wysokich temperatur i nie tworzy związków trans, niekorzystnych dla naszego organizmu pod wpływem temperatury.  Dla mnie

Mango Papaja
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 195

Słodycz bezy, kwaśne nadzienie oraz maślany spód stanowi idealne połączenie, które zachwyci niejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd. Spód: -220g mąki pszennej -120g masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody(...)lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.  Malinowy curd

Receptura smaku
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 185

Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie(...)przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika na kilka godzin (najlepiej na noc) do wysuszenia. Wyjąć blachę z gwiazdkami z piekarnika i nagrzać go do 140 stopni (bez termoobiegu). Wstawić z powrotem i piec

zadanie-gotowanie
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 341

cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasz serniczek jeszcze na godzinkę. Studzimy i serwujemy z konfiturą, najlepiej

Smaczne Zdrowe
Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 163

święta.   (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione

Kuchnia u Krysi
Truskawkowy tort falbankowy 195

dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 35 min lub do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę(...)kremu, położyć trzeci blat, naponczować. Tort wstawić do lodówki, przygotować krem do dekoracji. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam

moj przepis na
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1171

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl    i  zrobiłam taką właśnie wersję.  Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które(...)banan – 2 szt– galaretka cytrynowa – 1 op* można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki

Ostra na Słodko
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 227

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Cytrynowe muffinki z ananasem 168

siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki mieszamy w pierwszej misce: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę. Mokre składniki wlewamy/wkładamy do drugiej, większej miski: jajko, skórkę cytrynową, jogurt, sok z cytryny, ananasy, sok z ananasów, olej. Mokre produkty mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Suche składniki przesypujemy(...)się składników. Ciasto nakładamy do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Muffinki posypujemy cukrem trzcinowym i migdałami. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 27 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny ładnie się zarumienić. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego

Smak mojego domu
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 220

święta! S KŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mąki 50 g masła 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu cukier cytrynowy Delecta sok i skórka otarta z 1 cytryny 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody syrop: sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania