cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:35/100)

WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 177

Pyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)Przekładamy wszystko do żaroodpornego garnka lub formy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 2-3 godziny. W międzyczasie 3 razy mieszamy i w razie ubywania płynu, dodajemy więcej wina, bulionu lub wody. Przed samym podaniem gulasz dekorujemy posypka cytrynową

cool and minty
LIEBSTER BLOG AWARD 152

Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”A oto moje odpowiedzi na zadane pytania: Potrawa bez której nie mógł/mogła byś się obejść.Zupa pomidorowa (w każdej wersji) ! Niedzielny obiad dla mnie to...czas mile spędzony z mężem, wspólnie przygotowane smakołyki. Jaki film ostatnio(...)parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania?W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie

Kulinarny Pamiętnik
Zimowa Pavlova z wanilią 137

duże łyżki śmietany 18% lub 30% 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce do dekoracji ( tu: granat) listki mięty ( opcjonalnie -> tu: mięta cytrynowa) Sposób przygotowania: Beza: 0. Piekarnik nastaw na 180*C 1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Do piany dodaj mąkę i sok z cytryny, połącz. 3. Partiami(...)masy dodawaj cukier wciąż miksując, do uzyskania błyszczącej masy. 4. Z laski wanilii wyskrob nasionka, dodaj do piany i wymieszaj dokładnie. 5. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej koło o średnicy ok. 22- 25 cm. 6. Bezę wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120*C. 7. Bezę susz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Eterno kolejne pyszności :) 150

czarnego bzu 38%, cukier i sok z cytryny. Zastosowanie: do herbaty, napojów, deserów.  Kolejne słoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs.  Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan(...)pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw. Ostatnie trzy: Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, kanapek. Konfitura malina z pigwą - skład: malina, pigwa, cukier. Zastosowanie: do deserów, pieczywa i słodkich przekąsek. Chrzan z żurawiną

kruche babeczki
Jabłkowe różyczki 449

szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość zrolować (przyjrzyjcie się(...)zdjęciom). Przygotowane różyczki przełożyć do formy, np. do muffinek. Piec około 40-45 minut w 195°C . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
PROSTA BABKA CYTRYNOWA 274

smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień.  Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ...  U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę tu chodzi, a o smak.  A smak(...)250g  masła (o temperaturze pokojowej)  200g  cukru   skórka otarta  z 1 sparzonej cytryny 50g kandyzowanej skórki cytrynowej  4 jajka  250g mąki  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  2 łyżki soku z cytryny Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać  skórkę

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 356

skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć(...)woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  (moja miała 22-23cm średnicy).Całe jajka ubijamy z cukrem na  puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny

Walijskie Pichcenie
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 227

jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują(...)waniliowegoskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki soli200 ml letniego mleka4 żółtka50 g masłanadzienie:170 g powideł śliwkowychdodatkowo:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 159

Proste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty. Zawsze się udaje i szybko znika! Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)zielonych migdałów 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnikk-opcjonalnie ½ kg pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 20 dag mąki tortowej 12 dag zimnego masła 1 łyżka otartej skórki z cytryny 10 dag cukru Sposób przygotowania ciasta:   Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią

Wanilia i Kardamon
Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly 182

brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy  3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy zieloną herbatę, po 15 minutach przecedzamy(...)cukier ubijamy mikserem aż składniki się dobrze połączą, następnie dolewamy śmietanę, wciąż mieszając stopniowo dolewamy sok z cytryn oraz skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn, ścieramy tylko żółtą część, bez gorzkiego albedo 5. Masę cytrynową przelewamy na wystudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na ok 60 minut, masa musi być ścięta, wyjmujemy i pozostawiamy

Słodki Kompromis
Jogurtowo - cytrynowe muffinki 158

tych, na muffinki?  Składniki (12 muffinów): 160 g mąki pszennej 140 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 130 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy(...)otartą skórkę cytrynową. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.  Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze

Smak mojego domu
Szybkie ciacho z jabłkami 180

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  

Moje domowe kucharzenie
Tort piankowo truskawkowy 446

szkl drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki(...)mascarpone – mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy konfiturą jagodową. Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie

mojewypiekiinietylko
Mirbetajg ze bananōma (Kruche z bananami) 169

wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek 2 marnować czas

Chop w kuchni
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 171

takim połączeniu jest wyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam

Di gotuje
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 472

Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa(...)śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18)  Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 169

trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład na metalowym sicie (lub durszlaku) i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut - do miękkości ryby. Pomidory i paprykę w całości ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Czosnek owinąć folią aluminiową i ułożyć razem z pomidorami i papryką.Piec do momentu, kiedy skórka(...)papryce zacznie nabierać niemal czarnych plam. Bez obaw, taka czarna skórka nie oznacza spalonej papryki, lecz nada jej wspaniałego posmaku :)Upieczoną, gorącą paprykę skropić zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Woda zaparzy skórkę, która po przestygnięciu będzie łatwa do zdjęcia. Razem, ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory przestudzić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda ze środka. Czosnek rozwinąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Kubuś 670

razem to zupełna nowość dla mnie. Uwielbiam takie wyzwania.Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak(...)Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić

Serce zamknięte w formie pyszności
Panforte - włoski piernik 582

tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa.  Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę(...)kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy. Papier do pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie również, zgodnie z tradycyjnym zwyczajem, wyłożyć dno formy waflami opłatkowymi.  Zaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe), albo w towarzystwie kawy.  Więcej o historii panforte

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania