Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne(...)Poda łam je z pysznym , w 100% naturalnym syropem z agaw y . SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szkl maślanki 80 g dyni (miąższu bez skóry) 125 g mąki 1/2 łyże c zki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ol ej do smażenia 1. Dyni ę zetrzeć na tartce na drobnych oczkach . 2. Jajka roz trzepać z maślanką, dodać
Kto ugości moich gości?łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia. Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier
Cakes By Kejtzupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie 6) to zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą , na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy. Potrzebujemy: 500 ml śmietanki kremówki 6 żółtek 6 łyżeczek cukru około(...)ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z wanilii. W rondelku zagotowujemy śmietankę i ją studzimy. Zimną powoli dodajemy do ubitych żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego
Marder&Marder Manufacturesuszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy500g łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę pod zimną wodą, odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby(...)ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje
W kuchni Karmel-itkiPiekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek(...)Piec 30 min w 180 st. Ja piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, dzięki czemu nie zarumieniła się. Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, ja nawet nie otwierałam piekarnika, tylko w zamkniętym studziłam przez całą noc, dzięki czemu nie popękała. Wstawić do lodówki na 2 godziny, podawać z bitą śmietaną, posypaną cukrem pudrem np. z malinami. Smacznego! Tarta cytrynowa Tarta
moj przepis naFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg
głodny alergikCiasto, które zaskoczyło wszystkich swym wyglądem, a jeszcze bardziej zauroczyło ich smakiem. Wszyscy (bez wyjątku) byli pod jego ogromnym wrażeniem... Przepisów na to ciacho jest mnóstwo, mnie najbardziej odpowiadał i przemawiał do mnie swym składem TEN . Dodatkowym plusem był przelicznik składników (choć wyszło mi tego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników(...)dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na końcu partiami dodajemy zblendowany, odciśnięty szpinak i dokładnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60 minut, do suchego patyczka
Smaczne ZdroweMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej
Mała Cukierenkamąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne (w zależności od nadzienia): sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek, Wszystkie(...)gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze
Ola la LCHFbiałek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno(...)wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-45 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Lemon curd : Sam w sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny dokładnie szorujemy, w ciepłej wodzie. Następnie je parzymy (zalewamy wrzątkiem
Karczma Honoriettywitrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru(...)Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe – są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł(...)zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy manny- 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- aromat waniliowy lub cytrynowy- 250 g kwaśnej śmietany- 3 jajka- 500 ml mleka- 1 puszka ananasów- łyżka pokruszonych płatków migdałów - do posypania wierzchu ciastaWykonanie:Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki
Walijskie PichcenieDziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie(...)mascarpone 400 g śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą
Czary - gary w kuchniostatnie dni karnawału - jeszcze coś kolorowego :) Babeczki cytrynowe z kremem mascarpone.Szybkie do przygotowania i kojące oko - swymi kolorami. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone(...)śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok. Następnie bez użycia miksera - przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję. Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
dlaSmaQzajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub
Smakowy RajśmietankowyDodatkowo:herbatniki1 tabliczka mlecznej czekolady400 ml bitej śmietany2-3 bananygalaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłuPrzygotowanie :Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy(...)części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy
charlotte gotujeBrytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko
Moniki Smakołykinadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania(...)winem. Dużo chusteczek do palców i. Smacznego! Kto jadł, wie, kto nie... nie powinien się rozczarować. Ja jeszcze jadłam karczocha z ogniska, dokładnie postępuje się jak przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak
Z Kuchni Do Kuchnikokosowym aromatem wilgotny pudding. Ma konsystencję intrygująca. Na wierzchu chrupki jak beza, a w środku ciągnący i delikatny. Na gorąco smakuje cudownie, jak miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski; zbiór kilku receptur razem wziętych(...)małych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne, by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż
W kuchni Karmel-itki