zielonym pesto Składniki na 6 porcji Czas przygotowania : 15 minut Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g 2 łyżki bazyliowego pesto sok z 1/2 cytryny 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka listków świeżego oregano sól morska Wykonanie: Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto. Następnie dodajemy wyciśnięty(...)cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Następnie sos przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły
Kulinarne przygody Gatityżółtka , 0,5 szkl cukru , 150 g margaryna , 1 łyżka śmietany , 1 łyżka proszek do pieczenia , 750 g ser biały mielony , sok z cytryny , 0,5 szkl olej , 1 opak budyń śmietankowy , 2 szkl mleko zwykłe , 3 szt jajka , 1 szkl cukru , 1 szczypta barwnik spożywczy czerwony , 1 szczypta(...)pieczenia wysmarować tłuszczem, wylepić blachę ciastem, włożyć do piekarnika na 10 minut w temp.180 stop, podpiec ciasto. MASA Ser, 3 całe jajka, szkl. cukru, budyń śmietankowy, sok z cytryny, olej i mleko. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać robotem. Masę serową podzielić na 3 części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy i do trzeciej barwnik żółty, dobrze
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą(...)Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiMąka -500 g Miód -4 łyżki Jajka -2 szt Masło -1/2 kostki Cukier waniliowy -2 opakowania Soda -1łyżeczka Cukier -1/2 szkl. Śmietana 36% -0,5l Galaretka cytrynowa -1 szt Śmietan-fix - 1 opakowanie Cukier puder -2 łyżki Masa krówkowa-1 puszka Orzechy włoskie -200 g Etapy przygotowania CIASTO Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier(...)szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta. KREM Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix. Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze
Kuchnia Danusigrzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić(...)wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym
Kuchnia Danusiśmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej(...)sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. KREM II Przygotować tak samo jak pierwszy krem. PONCZ Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować
Kuchnia Danusimąka -240 g sól-szczypta masło-100 g mleko -0,5 l cukier -1 łyżeczka tłuszcz roślinny do smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula(...)przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusikakao -2 łyżki MASA SEROWA jajka -6 szt ser 3 krotnie mielony -1,5 kg budyń śmietankowy -1 opak cukier waniliowy -1 opak cukier kryształ -1 szkl sok z cytryny- 1 szt margaryna -15 dag PONADTO brzoskwinie- 1 puszka PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier(...)rozpuścić w rondelku. Całe jajka utrzeć z cukrami do białości, następnie powoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając. Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej
Kuchnia Danusijajko -1 szt mąka - 250 g mleko - 250 ml woda - 100 ml sól wędzony łosoś w plastrach - 150 g twarożek kremowy - 100 g sałata zielona liście tłuszcz sok z cytryny sól i pieprz DEKORACJA oliwki ogórek świeży PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki(...)Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie pokroić naleśniki w kawałki 3 na 10 cm i spiąć wykałaczką. Roladki naleśnikowe udekorować świeżym ogórkiem i oliwkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusicukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy - 3 opak mleko - 3 szkl żółtko - 1 szt PONCZ woda gotowana - 1,5 szkl sok z cytryny -1,5 łyżki herbata - 1 saszetka cukier - 1 łyżka spirytus -3 łyżki DEKORACJA 8 kulek rafaello PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę(...)większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z masłem. PONCZ Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello. Tort schłodzić
Kuchnia Danusijajka -2 szt marchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać(...)wywaru, odstawić do lodówki. Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić. Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki i plastrami cytryny. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiśliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiSzarlotka SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części(...)cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusimargaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać(...)kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować
Kuchnia DanusiMoja rodzinka uwielbia takie pyszności, a ja o takiej porze roku lubię im przygotowywać desery na zimno Piankowiec z galaretką Składniki: galaretka - truskawkowa - 1 opak galaretka - cytrynowa - 1 opak galaretka agrestowa -3 opak mleko skondensowane niesłodzone - 1 puszka PRZYGOTOWANIE: Galaretki dwie o smaku agrestowym przygotować według przepisu na opakowaniu. Pozostałe galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w szklance(...)części. Do jednej części dodać galaretkę agrestową, zmiksować. Wylać pierwszą część do tortownicy, odstawić do lodówki do stężenia. Drugą warstwę przygotować z galaretką truskawkową i ostatnia warstwa z galaretką cytrynową. Wierzch pianki zalać galaretką agrestową, odstawić do całkowitego stężenia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusi