kwiaty cukinii i wyszła mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli Wykonanie: Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy(...)tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody Gatityugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek(...)zawsze można go uzupełnić, pamiętając, żeby był gorący. Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 3-5 minut, żeby paellla doszła. Podajemy z ósemkami cytryny
Kulinarne przygody Gatitydomowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki(...)misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatityamerykańską Składniki: Spód: 160 g ciastek owsianych 50 g płatków owsianych 100 g masła Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 300 g naturalnego jogurtu otarta skórka z jednej cytryny 150 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 200 g borówek Masa owocowa: 300 g borówek 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Spód Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią(...)formy. Wyrównujemy i dociskamy. Masa serowa Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki, dodajemy jed o masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny
Kulinarne przygody Gatityugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną
Kulinarne przygody Gatityjest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek EV Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia(...)pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody Gatitymną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki
Kulinarne przygody Gatityinnego, jak podać dalej :-) Dżem dyniowy z pomarańczami Składniki: 1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu) 500 g pomarańczy 150 g cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy
Kulinarne przygody Gatitypasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy(...)papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy na oliwie, aż do zbrązowienia, wtedy dodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia. Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody Gatitysłodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy
Kulinarne przygody Gatitypropozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny(...)mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałowe opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie
Kulinarne przygody Gatitywersji light . Meksykańska sałatka z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 żółtej papryki 10 dag żółtego sera sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1- 1,5 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy na godzinę, dwie, żeby sałatka się zmacerowała. insertCookd("48ed2135b0eea725bbb93d111e9c6f78
Kulinarne przygody Gatitypietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy(...)warzywa będą miękkie, dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki z fasolką i zalewą. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitylubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże kawałki. Wszystkie(...)warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygody Gatitydrożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około 250 g cukru pudru i 2 łyżki(...)soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy
Kulinarne przygody Gatity