pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie: Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki(...)Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki
Aga w kuchniSkładniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż(...)siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki
Aga w kuchniPyszna surówka z główki młodej kapusty... jest niezastąpiona przy wiosenno-letnim obiadku ;) Składniki: 1 główka młodej białej kapusty, 2 marchewki, pół pęczka koperku, szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek(...)przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem
Aga w kuchnimalinową , porzeczkową , miętową , aroniową i wiśniową . Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody, 20 g kwasku cytrynowego. Przygotowanie: Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzielamy od gałązek. Następnie świeżo zerwane liście wiśni myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy wolnym strumieniem spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnym miejscu
Aga w kuchnisurówkę na obiad z owej kapusty;) Składniki: 1 główka kapusty sałatkowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek. PRZYGOTOWANIE: Kapustę poszatkowałam, dodałam oliwę z oliwek i przyprawiłam solą oraz kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam posiekany koperek
Aga w kuchniochłody... pyszny sorbet truskawkowy :) Składniki: 300 g truskawek, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, ok. 10 kostek lodu. Przygotowanie: Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem. Kostki lodu wkładamy do stojącego blendera i odstawiamy na 1 minutkę, by troszkę nam się rozpuściły. Miksujemy je pulsacyjnie- sprawdźcie czy Wasz blender ma funkcję kruszenia kostek(...)twardszy i nie będzie miał takiej konsystencji sorbetowej, bo będą to zamrożone, zmiksowane truskawki :) ale również będzie pyszny:) Mieszamy truskawki z lodem i miksujemy jeszcze raz, dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do pudełka i zamrażamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie rukoli Fit & Easy, 10 pomidorków cherry, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, garść grzanek, 1 sos sałatkowy Kamis Fit up, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Obok pomidorków układamy odcedzone kulki mozzarelli. Sos przygotowujemy z oliwy, soku(...)cytryny i fit up. Wymieszanym sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy grzankami. Podajemy na kolację albo do obiadu
Aga w kuchniSkładniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy
Aga w kuchnimasła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe Dr. Oetkera, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu Kamis, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki 30%, 2 śmietany fixy Dr. Oetkera, 3 łyżeczki cukru waniliowego, do posypania: cynamon Kamis. Przygotowanie: Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy(...)wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń
Aga w kuchniRobiliście kiedyś drinki na bazie smakowych herbatek? Jeśli nie, to polecam :) Składniki: 1 saszetka herbaty Fresh Orange Teekanne, 10 ml wódki, 5 ml pinacolady, plasterek cytryny, plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka pomarańczy, skórka cytryny. Przygotowanie: Herbatę Fresh Orange Teekanne zalewamy 20 ml wrzątku. Odstawiamy napar do całkowitego ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy wódkę i pinacoladę
Aga w kuchniszklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny Przygotowanie: ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki. Foremką
Aga w kuchniłososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do łososia nie ma co go porównywać :) Składniki: 4 kawałki filetu z pstrąga łososiowego, 1/2 cytryny, 1/2 saszetki green tea Lemon Teekanne, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą
Aga w kuchniSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu(...)skraplamy sokiem z cytryny. Polecam, bo rybka jest pyszna i robi ją się bardzo szybko
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście roszponki, 1 plasterek pomarańczy, 1 plasterek grapefruita, 1 plasterek ananasa, kilka malin. sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, sól. Przygotowanie: Roszponkę układamy na talerzu. Plasterki cytrusów kroimy na 8 kawałków i odcinamy skórki. Układamy kawałki pokrojonego plasterka ananasa oraz maliny. Przygotowujemy sos z soku z cytryny, oliwy
Aga w kuchniSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego Lurpak, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia(...)stron. Przed podaniem układamy na rybce plasterki masła czosnkowego. Podajemy z cytryną i limonką
Aga w kuchni