curry - 8956 przepisów (strona:459/598)

Korzenne masło dyniowe 200

Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :) Masła dyniowego

W kuchni wieczorem
Śledzie ze śliwkami i orzechami 240

powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na  kwestii smaku . Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też tam znajdziecie. Poniżej podaję przepis na śledzie na podstawie przepisu Joasi. Na koniec, chciałam Wam jeszcze życzyć, tak przedświątecznie, żebyście w wirze przygotowań znaleźli chwilę

W kuchni wieczorem
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 212

zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką.  Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę

Słodkie Przyjemności
Zupa krem z selera 222

średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić

kolorowotorcikowo
Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku 561

Warzywa na odrobinie oleju smażymy do miękkości (około 15 min.). Dodajemy mięso, 3 łyżki sosu sojowego i chwilę jeszcze razem mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż wymieszany z 4-5 łyżeczkami curry. Podajemy ze słodkim sosem chili. Aromatyczne warzywa z ryżem i mięsem gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Filet w pikantnej marynacie 274

składniki * 2 podwójne filety z kurczaka marynata * 1/3 szklanki oliwy * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki * 1/4 łyżeczki ostrej papryki * 1/2 łyżeczki curry * 1 łyżeczka tymianku * 1 łyżeczka ziół prowansalskich * sól, pieprz Sposób wykonania Filety umyć, wysuszyć, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy. dodać również resztę składników marynaty (sól

Mix smaku
Garam Masala 137

Takie przyprawy, jak goździki, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa tworzą zdrową i aromatyczną przyprawę. Zachęcam Was do używania przypraw, kurkuma działa przeciwzapalnie, cynamon reguluje poziom cukru we krwi. Potrawy curry, do których dodaje się te fantastyczne przyprawy, rozgrzewają organizm, dodają energii, pomagają na dolegliwości żołądkowe oraz bóle gardła, a co najważniejsze są bardzo smaczne. Garam Masala 1 łyżka ziaren kardamonu

Kulinarna rozmowa
Indyjskie placki 194

można różnie je przyprawiać w zależności od  tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry.  Składniki:  Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę chilli, Sól, Pieprz, Posiekany koper, Posiekana pietruszka. Olej

Kulinarna rozmowa
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 275

dalszego działania. DZIĘ-KU-JE-MY! Zapraszamy na przepis... :)  Składniki: 0,5 kg piersi z indyka świeżo zmielona sól Marynata:  3 łyżki soku z limonki pół łyżeczki curry w proszku 1 ząbek czosnku 4 cm obranego imbiru 1 średnia, czerwona papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu Salsa z awokado i żurawiny

Symfonia Smaków
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 527

filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam

Mechanik w kuchni
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 377

świetne.  Składniki: 150 g świeżej roszpunki  200 g piersi kurczaka 100 g orzechów laskowych 100 g suszonej żurawiny 80 g sera gorgonzola 1 łyżeczka słodkiej papryki, curry szczypta chili  sól, pieprz,  sos 2 łyżeczki musztardy dijon 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu połówka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki dobrze

Niezły Młynek
Zupa z pieczonej ciecierzycy 156

glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej

mojewypiekiinietylko
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 259

SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę

peanutbuttermonster
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 240

względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry . Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów – najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych, ocenianych podczas finału przez międzynarodowe jury – mistrzów, należących do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Co roku 12 drużyn

Poezja smaku