curry - 8956 przepisów (strona:464/598)

ZG... Zgrana paczka, czyli szybki makaron, warzywa i kurczak 413

sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste

Kitchens Alphabet
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 272

szkl. soczewicy brązowej lub zielonej 4 szkl. wody sól, pieprz  curry, papryka słodka / sprawdzone od SKWORCU.PL / cebula olej 2 farsz: ziemniaki ugotowane cebula sól, pieprz olej   Wykonanie: Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić

Anioły w kuchni
Zupa tajska 209

jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:) Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie; Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek

Anioły w kuchni
Sałatka z wędzonym pstrągiem 236

rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, kawałek startego imbiru, sok z połowy limonki, szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka carry, Wykonanie; Na mieszance sałat i rukoli układamy poszarpanego pstraga, plastry rzodkiewki i ogórka oraz selera. Posypujemy sezamem. Składniki na dresing mieszamy ze sobą i gotowe;) Smacznego

Anioły w kuchni
Drożdżowe pierogi z indykiem 266

szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g  piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych 1duża cebula 1 papryka 1 łyżeczka curcumy Prymat 1 łyżeczka curry Prymat 2 łyżeczki mąki 1 łyżka oleju pieprz, sól do smaku 100 g sera tarkowanego Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy

Niezły Młynek
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 333

ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! ) 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!) 1 lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody

Czarnawisienka
Pikantny krem marchewkowo-pomidorowy 265

krwi. Wszystko dla zdrowia i urody! No.. i smaku oczywiście :) Składniki: 5 lub 6 średnich marchewek 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli Garść bazylii 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Troszkę ostrej papryki w proszku Sól i pieprz Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchewkę gotujemy aż zmięknie. W tym czasie kroimy bardzo drobno papryczkę, czosnek i bazylię; pomidora

Czarnawisienka
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 452

już przy okazji  ciasteczek jaglanych . Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również). Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1/2 cebuli 3 duże marchewki Kurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodka Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć z kaszą jaglaną

Czarnawisienka
Kasza jaglana polsko-orientalna (cukiniowo-marchwiowa) 250

Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 2 duże marchewki 1 średnia cukinia Curry, cynamon, kurkuma, sól Przygotowanie: Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutkie paseczki, a cukinie w plasterki. Kasze jaglaną płuczemy, gotujemy (2 szklanki wody) z przyprawami. Po ok. 3/4 minutach dodajemy marchewki. Gdy kasza zacznie wchłaniać wodę dorzucamy cukinię. Gotujemy do momentu gdy zniknie woda, a kasza będzie

Czarnawisienka
Koszyczek wątróbek. 193

najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.   Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku 125 ml. Majonez 75 ml. Śmietana 18% 1 łyżeczka curry Szczypta vegety 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml.soku z pomarańczy 1 mały pęczek posiekanego koperku Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Kulinarny karnet Christophera
Filet z kurczaka z figami i... 209

wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą 4 figi 1 szalotka 4 plastry cytryny kandyzowanej 4 plasterki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól,pieprz 0,5 szklanki wody Sos figowy

Kulinarny karnet Christophera
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 262

owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 194

czosnkowym, na wierzch położyć obsmażoną kaszankę. Ustawić żagle. Przepis na sos czosnkowy: 20 dag majonez 10 dag śmietana kwaśna 18% 1 główka czosnek 0,5 cytryna sok 2 dag curry powder 0,5 pęczek koperku do smaku - sól, pieprz, cukier Majonez połączyć ze śmietaną. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować blenderem

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 201

Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec  15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 196

SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę

peanutbuttermonster