Cały tekst jest z książki " Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji" - CARA HOBDAY & JO DENBURY Kluczem do sukcesu w prezentacji potraw jest właściwe planowanie. Podobnie jak w wielu innych dziedzinach, najważniejsze są przygotowania. Poniżej zamieszczono przykładowe menu wraz z kilkoma wskazówkami dotyczącymi planowania i sporządzania harmonogramu, by przedstawić w zarysie zakres przygotowań niezbędnych, gdy chcesz podać
ClauditteMissCookingmielonego wieprzowo-wołowe 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 20 g kapusty kiszonej 2 jajka oliwa z oliwek ( do smażenia) 2 łyżki bułki tartek 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy grillowej sól i pieprz do smaku płatki owsiane (głęboki talerz) Przygotowanie.: Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków. Dokładnie
ClauditteMissCookingposiekany 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana 50 g kiełków brokułu 5 listków bazylii 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane świeżo zmielony pieprz 1 łyżka zielonej pasty curry Wszystkie te składniki dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą
ClauditteMissCookingSkładniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz szczypta soli Przygotowanie: umyte ziemniaki wraz ze skórką ucieramy na tarce przeznaczonej do ucierania warzyw na cienkie talarki. Ziemniaki zalewamy lub smarujemy mieszanką z wyżej wymienionych składników. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingSkładniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę) świeżo mielony pieprz szczypta suszonego chilli nadzienie: ser kozi Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki
ClauditteMissCookingSkładniki: 800 g mięsa mielonego z wieprzowiny 5 dużych ząbków czosnku polskiego 3 czubate łyżki płatków owsianych 2 jajka szczypta soli świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego curry Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół. Do środka upychamy farsz (wszystkie składniki razem wymieszane). Układamy na brytfance i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 220 stopni i opcja góra-dół. Pieczemy zakryte folią
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy
ClauditteMissCookingłyżki ostrej mielonej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka rozmarynu i tymianku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. zalewamy nimi mięsko. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingwodorostów. Grzyby MUN TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie
ClauditteMissCookingPyszny spodób na wykorzystanie dorsza. Składniki: 2 filety z dorsza Jajko 1 łyżeczka lnu mielonego Kurkuma Curry Bazylia Oregano Pieprz, sól Ostra papryka Olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć (jeśli jest mrożony to wcześniej wyjąć i rozmrozić). Wrzucić do miski, dodać jajko, len mielony i przyprawy. Rozdrobnić blenderem. Smażyć na odrobinie oleju. Podawać z zieleninką lub jako kotlecik do bułki
Czarnawisienkamąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku ) natka pietruszki 1 łyżka masła mały ząbek czosnku Przygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko
Gaździnka warzychłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem
Anioły w kuchnimarchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry 2 jajka masło do smażenia Soczewicę płuczemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu
Czerwona Porzeczka