Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 180Cały tekst jest z książki " Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji" - CARA HOBDAY & JO DENBURY Kluczem do sukcesu w prezentacji potraw jest właściwe planowanie. Podobnie jak w wielu innych dziedzinach, najważniejsze są przygotowania. Poniżej zamieszczono przykładowe menu wraz z kilkoma wskazówkami dotyczącymi planowania i sporządzania harmonogramu, by przedstawić w zarysie zakres przygotowań niezbędnych, gdy chcesz podać
ClauditteMissCooking
Kotlety mielone w panierce owsianej 180mielonego wieprzowo-wołowe 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 20 g kapusty kiszonej 2 jajka oliwa z oliwek ( do smażenia) 2 łyżki bułki tartek 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy grillowej sól i pieprz do smaku płatki owsiane (głęboki talerz) Przygotowanie.: Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków. Dokładnie
ClauditteMissCooking
Ostry Burger 156posiekany 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana 50 g kiełków brokułu 5 listków bazylii 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane świeżo zmielony pieprz 1 łyżka zielonej pasty curry Wszystkie te składniki dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą
ClauditteMissCooking
Domowe Chipsy 163Składniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz szczypta soli Przygotowanie: umyte ziemniaki wraz ze skórką ucieramy na tarce przeznaczonej do ucierania warzyw na cienkie talarki. Ziemniaki zalewamy lub smarujemy mieszanką z wyżej wymienionych składników. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCooking
Indyjski Obiad - Kolory Flagi Indii 155Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę) świeżo mielony pieprz szczypta suszonego chilli nadzienie: ser kozi Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki
ClauditteMissCooking
Faszerowana zapiekana papryka 174Składniki: 800 g mięsa mielonego z wieprzowiny 5 dużych ząbków czosnku polskiego 3 czubate łyżki płatków owsianych 2 jajka szczypta soli świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego curry Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół. Do środka upychamy farsz (wszystkie składniki razem wymieszane). Układamy na brytfance i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 220 stopni i opcja góra-dół. Pieczemy zakryte folią
ClauditteMissCooking
Orientalne sznycle z indyka 168Składniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy
ClauditteMissCooking
Pieczone piersi z kurczaka w ziołach 186łyżki ostrej mielonej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka rozmarynu i tymianku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. zalewamy nimi mięsko. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym
ClauditteMissCooking
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 153Składniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCooking
Wołowina po chińsku 202wodorostów. Grzyby MUN TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie
ClauditteMissCooking
Placuszki z dorsza 236Pyszny spodób na wykorzystanie dorsza. Składniki: 2 filety z dorsza Jajko 1 łyżeczka lnu mielonego Kurkuma Curry Bazylia Oregano Pieprz, sól Ostra papryka Olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć (jeśli jest mrożony to wcześniej wyjąć i rozmrozić). Wrzucić do miski, dodać jajko, len mielony i przyprawy. Rozdrobnić blenderem. Smażyć na odrobinie oleju. Podawać z zieleninką lub jako kotlecik do bułki
Czarnawisienka
Pizzowe roladki 241mąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto
Moje domowe kucharzenie
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 145Składniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku ) natka pietruszki 1 łyżka masła mały ząbek czosnku Przygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko
Gaździnka warzy
Zupa z curry 218chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem
Anioły w kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy 493marchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry 2 jajka masło do smażenia Soczewicę płuczemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu
Czerwona Porzeczka