Indyjska zupa krem z dyni 195szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy
Smakowy Raj
Jajka po szkocku 401bułka, szklanka mleka, 4 jajka, cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta curry, sól, pieprz ziołowy, bułka tarta, olej do smażenia. Wykonanie 3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek. Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe
Z miłości do słodkości
prawdziwe złoto wśród przypraw 235przyciągnie słońce. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego. Aby wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu curry: dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie zwiększyć jej wchłanianie Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać także do innych potraw
w mojej kuchni
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 312Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here
Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z porów, Saigon 252dyni. W Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko-kwaśnym, pikantnym i z warzywami). Bardzo duże porcje i niedrogo. Creamy leek soup It’s very easy and quick to make and tasty. Smoked paprika gives the soup
Qlinarnie i Qlinarnie
Spaghetti z cukinią, Long Phung 226wędzoną papryką lub ziołami. Wymieszaj sos z makaronem. Natychmiast podawaj. Jak mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu) – bardzo duża porcja. Można pysznie i wegetariańsko (a nawet wegańsko) w Rzeszowie? A pewnie, że tak! Spaghetti with zucchini It’s been
Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 212kolorowo (zdjęcia niestety nie wyszły za dobrze). Zacznijmy więc od zupy: rewelacja, wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki
Qlinarnie i Qlinarnie
Jaglanka z bananami i jabłkiem, food films 212Ratatuj (2007, Brad Bird) Tam gdzie rosną grzyby (2012, Jason Cortlund and Julia Halperin) Smak curry (2013, Ritesh Batra) Niebo w gębie (2012, Christian Vincent) Służące (2011, Tate Taylor) Julie i Julia (2009, Nora Ephron
Qlinarnie i Qlinarnie
157. Danie carry z patelni 154wielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska lub inna curry, sól, pieprz, olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, przyprawy i pieczarki, po ok. 15 minutach wrzucamy warzywa i suchy makaron, zalewamy
Jadło i czytadło
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 167nadzieję, że promocja w gęsiny sprawi, iż będzie powszechnie dostępna. Dla 4-5 osób 700 g. gęsich lub indyczych żołądków 700 g. cebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak
Jadło i czytadło
Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę 218wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki
Jadło i czytadło
Saag aloo z kremową pasta serową 188szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za rogiem. Na dwie porcje: 1 cebula 2 dojrzałe pomidory mały pęczek kolendry lub natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 600 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kminu 150 g mrożonego szpinaku 1 serek naturalny Apetina olej rzepakowy sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić
Jadło i czytadło
Gęsie pipki II 169naprawdę jest to jedno z moich ulubionych dań. Dla 5-6 osób 1,3 kg. żołądków gęsich (lub indyczych) 0,8 kg. cebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry sól, pieprz, majeranek 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 200 ml śmietany 30% olej do smażenia lub smalec gęsi Sposób przygotowania Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać
Jadło i czytadło
Delikatne spaghetti z duszonym kurczakiem i warzywami 289pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów w puszce - kilka różyczek brokułu -natka pietruszki - makaron żytni razowy ( do kupienia w Tesco) - przyprawa do kurczaka, curry oraz zioła prowansalskie -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy oraz również kroimy kostkę. 2. Do garnka wlewamy trochę
Zdrowo kolorowo lifestylowo
Pilaw z karkówką 244dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku
VioletoweKucharzenie