dania np kurczaka z rosołu. Spróbujcie koniecznie :) Skła dniki: 20ag ryżu 2 duże ugotowane u dka czerwona papryka żółta papryka 2 ząbki czosnku czerwona cebula pęczek natki pietruszki łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz około 2 szklanki bulionu 1/2 kieliszka białego wina masło do smażenia Przygotowanie: Na patelnię wkła damy masło i rozgrzewamy.Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, delikatnie(...)cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i po dlewamy winem. Po o dparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Po d koniec doprawiamy curry, pieprzem i w razie potrzeby solą. Siekamy drobno natkę pietruszki i łączymy z risotto. Po dajemy na ciepło. Smacznego
ChilliJemySamo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji - 1 średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry - duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku - kawałek imbiru ok 1-1,5 cm - 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari) - sól(...)smaku Do podania: - ryż basamati - świeża kolendra W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim umyciu i podzielonego na małe różyczki. Dusimy kalafiora kilka minut mieszajac
Simple DishZupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania. Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI ok. 1 kg dyni 2 marchewki ok. 1 litra bulionu czosnek curry imbir sól masło klarowane WYKONANIE Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew
ZofianaSkładniki: 150 g ryżu 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki 2 ząbki czosnku olej 2-3 łyżeczki carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę, podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze(...)trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasikurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam je z czosnkiem,pieprzem,solą, kurkumą,imbirem,pastą curry i papryką. Polałam olejem i odstawiłam
potrawyregionalneDziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam je jogurtem bałkańskim. Odstawiłam na około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana, na koniec smażenia wrzuciłam groszek i pokrojone cztery
potrawyregionalneDanie z kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna. Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni. Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można(...)szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody. Doprowadziłam
potrawyregionalneudka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam(...)smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka. Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się
potrawyregionalneUwielbiam jesień za warzywa. Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania. Składniki do kurczaka: pierś z kurczaka pasta curry kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru 3-5 ząbków czosnku po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty(...)tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw. Obrałam marchewki i pietruszkę. Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki. Pokroiłam je w cienkie
potrawyregionalnecebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 4-5 łyżek oleju sezamowego 1 l wody lub bulionu 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala * łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry sól do smaku garść pestek dyni szczypiorek opcjonalnie śmietana do podania opcjonalnie grzanki do podania * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon(...)około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej
potrawyregionalneśmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy Prymat 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat pieprz cytrynowy do smaku cebula ( ja nie dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam(...)małe kawałki i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez. Wsypałam przyprawy: kurkumę, curry i pieprz cytrynowy. Wymieszałam, dodałam musztardę francuską
potrawyregionalnepodniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić(...)garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć
Codzienne Gotowanieświeża papryczka chili 1 duże dojrzałe mango lub dwa mniejsze 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta kurkumy szczypta czarnuszki kilka listków curry 1 puszka pomidorów 2 łyżki świeżej kolendry olej do smażenia sól, pieprz Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz drobniutko(...)posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania
Codzienne Gotowaniemała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki cukru 8 dużych krewetek, oczyszczonych sól, pieprz do smaku garść kiełków fasoli mun świeża kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM(...)liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. 4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej
My Culinary Artskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
Domowy Smak Jedzenia