kurczaka (ok. 400 g) 1 mały kalafior (ok. 400-500 g) 1-2 łyżki mleka kokosowego 1/2 małej cukinii 1/2 pęczka rzodkiewek 2 pomidory 2 garści rukoli 1 łyżeczka curry sól do smaku Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy curry
KucharzycaTylko powiem pycha, bardzo mi smakowały. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, chili, kminek, paprykę słodką w proszku, pastę curry. Wszystko razem smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Do gotującego się sosu wrzucić oczyszczone krewetki. Gotować co jakiś czas zamieszać około 1 minuty. Czas gotowania zależy jakie duże
Kuchnia Pokoleńkilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan , który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos. Wariant dla użytkowników(...)godzin opcja high - 4 do 5 godzin Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaję skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Pomarańczowe curry z kurczaka
Cztery FajerySkładniki : 4 porcje Ryba • 4 filety dorsza bałtyckiego ze skórką, świeże lub mrożone • sól i opcjonalnie - biały pieprz • 3 łyżki mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku • masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie(...)Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi ręcznikami. Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawą curry. Osuszone filety doprawić solą (i opcjonalnie białym pieprzem). Obtoczyć w mieszance z mąki i strzepnąć jej nadmiar. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy . Rozgrzać patelnię, następnie włożyć 3 łyżki masła klarowanego i smażyć po 2 filety
KUCHNIA POLSKAotrzymacie 15% rabatu na zakupy (rabat ważny do końca lipca 2018 roku) Składniki: 2 łyżki majonezu 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego (nie powinien być zbyt rzadki) 1 pełna łyżeczka curry – u mnie od Domowa Spiżarnia 2 płaskie łyżki posiekanej drobno pietruszki 2 większe szczypty granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek czosnku pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy majonez(...)jogurt, posiekaną pietruszkę, przyprawę curry oraz czosnek (2 większe szczypty granulowanego lub starty na tarce ząbek). Doprawiamy do smaku pieprzem, znów mieszamy i próbujemy. Dip najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, smaki powinny się przegryźć. Smacznego
Słodkie okruszkibrokuł -350 g pomidorków koktajlowych lub 4 średniej wielkości pomidory -1 pierś z kurczaka (500 g) -olej do smażenia -sól, pieprz -0,5 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta -garść pestek słonecznika Sos czosnkowy: -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki) -3 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól, pieprz(...)smaku -zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie --> Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy
Marta Gotujesłoika , mój sceptycyzm nie słabł . Cóż przepiórki dają czadu , jaj dużo , a co tam ryzyk fizyk Jednak fizyk ! Pyszne , doskonałe do kanapek , takie delikatne , nieco kwaskowe , aromatyczne od curry i kurkumy , pikantne ale nie nachalne . Tak bym je opisała . Rodzinka komisyjnie stwierdziła ,że mam robić częściej , jedni jedzą same , inni do kanapek . Doskonała przekąska , bardzo odkrywcza Moje serce też podbiły(...)potrafią być b.duże lub b.małe zależy od rasy ptaków ) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 płaskiej łyżki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka curry 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej 1 cebula 2 gałązki estragonu na słoik 4-6 suszonych papryczek piri -piri 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżygórze naciąć wzdłuż krewetki i wyciągnąć jelito. Wrzucić krewetki do miski, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone drobno chilli ( bez nasionek i błonek ), sok z cytryny, pastę curry, obsypać lekko solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Na półmisku rozrzucić umytą i osuszoną rukolę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki sera na złoty kolor z obydwu
Kuchnia PokoleńSkładniki: - puszka mleczka kokosowego - puszka pomidorów - łyżeczka curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 ostrej papryki w proszku - łyżka startego korzenia imbiru - dwa starte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory(...)patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solimy i smażyę po minucie z każdej strony. Zalewam sosem, dodaję kurkumę, curry, kumin, ostrą paprykę, sos sojowy i rybny do smaku. Zagotowuję i zestawiam z ognia. Podaję z ryżem i kolendrą. Smacznego
Cook&Lovetrochę mąki i cebuli. Agata proponuje swoją interpretację cebularza. Warto skorzystać z tego przepisu także dlatego, żeby pielęgnować polską tradycję kulinarną, która jest tak bogata i inspirująca. Cebularze z curry Składniki (6 sztuk): ciasto: 250 g maki pszennej (ok 1,5 szklanki mąki) 1 małe jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 25 g masła (ok. 4 łyżeczki(...)płaskie łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli farsz: 300 g obranej cebuli 2,5-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko lub białko do smarowania brzegów ciasta Wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz roztopione masło
KulinarneImpresje.plpomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę, nie jest to konieczne, ale ja tak lubię. Do miski wlać jogurt dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić z nasionek i błonek i pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić do jogurtu. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Do jogurtu włożyć mięso, dokładnie obtoczyć mięso. Wstawić do lodówki
Kuchnia PokoleńKolejne danie jednogarnkowe , szybkie w przygotowaniu. Gotowe w 30 minut. Zdrowe, wegańskie, bez nabiału i bez glutenu. Pełne wartościowych składników. Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem na mleku kokosowym z dodatkiem mielonych przypraw, takich jak: kolendra, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem), słodka papryka i odrobina chilli. Dzisiaj przygotowałam wersję łagodną, ale jeśli lubicie pikantne dania, dajcie dwa razy więcej(...)chilli. The post Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja