curry - 8956 przepisów (strona:142/598)

Kalafiorowe curry z kurczakiem 141

kurczaka (ok. 400 g) 1 mały kalafior (ok. 400-500 g) 1-2 łyżki mleka kokosowego 1/2 małej cukinii 1/2 pęczka rzodkiewek 2 pomidory 2 garści rukoli 1 łyżeczka curry sól do smaku Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy curry

Kucharzyca
Krewetki w sosie tika masala 168

Tylko powiem pycha, bardzo mi smakowały. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, chili, kminek, paprykę słodką w proszku, pastę curry. Wszystko razem smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Do gotującego się sosu wrzucić oczyszczone krewetki. Gotować co jakiś czas zamieszać około 1 minuty. Czas gotowania zależy jakie duże

Kuchnia Pokoleń
Pomarańczowe curry z kurczaka 133

kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan , który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos. Wariant dla użytkowników(...)godzin opcja high - 4 do 5 godzin Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaję skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.   Pomarańczowe curry z kurczaka

Cztery Fajery
Dorsz smażony w curry 134

Składniki : 4 porcje Ryba • 4 filety dorsza bałtyckiego ze skórką, świeże lub mrożone • sól i opcjonalnie - biały pieprz • 3 łyżki mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku • masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie(...)Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi ręcznikami. Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawą curry. Osuszone filety doprawić solą (i opcjonalnie białym pieprzem). Obtoczyć w mieszance z mąki i strzepnąć jej nadmiar. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy . Rozgrzać patelnię, następnie włożyć 3 łyżki masła klarowanego i smażyć po 2 filety

KUCHNIA POLSKA
Prosty dip z carry i zieloną pietruszką 215

otrzymacie 15% rabatu na zakupy (rabat ważny do końca lipca 2018 roku) Składniki: 2 łyżki majonezu 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego (nie powinien być zbyt rzadki) 1 pełna łyżeczka curry – u mnie od Domowa Spiżarnia 2 płaskie łyżki posiekanej drobno pietruszki 2 większe szczypty granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek czosnku pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy majonez(...)jogurt, posiekaną pietruszkę, przyprawę curry oraz czosnek (2 większe szczypty granulowanego lub starty na tarce ząbek). Doprawiamy do smaku pieprzem, znów mieszamy i próbujemy. Dip najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, smaki powinny się przegryźć. Smacznego

Słodkie okruszki
Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami 984

brokuł -350 g pomidorków koktajlowych lub 4 średniej wielkości pomidory -1 pierś z kurczaka (500 g) -olej do smażenia -sól, pieprz -0,5 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta -garść pestek słonecznika Sos czosnkowy: -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki) -3 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól, pieprz(...)smaku -zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie --> Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy

Marta Gotuje
Marynowane jajka przepiórcze z kurkumą 219

słoika , mój sceptycyzm nie słabł . Cóż przepiórki dają czadu , jaj dużo , a co tam ryzyk fizyk Jednak fizyk ! Pyszne , doskonałe do kanapek , takie delikatne , nieco kwaskowe , aromatyczne od curry i kurkumy , pikantne ale nie nachalne . Tak bym je opisała . Rodzinka komisyjnie stwierdziła ,że mam robić częściej , jedni jedzą same , inni do kanapek . Doskonała przekąska , bardzo odkrywcza Moje serce też podbiły(...)potrafią być b.duże lub b.małe zależy od rasy ptaków ) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 płaskiej łyżki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka curry 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej 1 cebula 2 gałązki estragonu na słoik 4-6 suszonych papryczek piri -piri 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Krewetki curry z serem halloumi 184

górze naciąć wzdłuż krewetki i wyciągnąć jelito. Wrzucić krewetki do miski, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone drobno chilli ( bez nasionek i błonek ), sok z cytryny, pastę curry, obsypać lekko solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Na półmisku rozrzucić umytą i osuszoną rukolę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki sera na złoty kolor z obydwu

Kuchnia Pokoleń
Kwetki w czerwonym sosie na mleku kokosowym 202

Składniki: - puszka mleczka kokosowego - puszka pomidorów - łyżeczka curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 ostrej papryki w proszku - łyżka startego korzenia imbiru - dwa starte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory(...)patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solimy i smażyę po minucie z każdej strony. Zalewam sosem, dodaję kurkumę, curry, kumin, ostrą paprykę, sos sojowy i rybny do smaku.  Zagotowuję i zestawiam z ognia. Podaję z ryżem i kolendrą. Smacznego

Cook&Love
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 151

trochę mąki i cebuli. Agata proponuje swoją interpretację cebularza. Warto skorzystać z tego przepisu także dlatego, żeby pielęgnować polską tradycję kulinarną, która jest tak bogata i inspirująca. Cebularze z curry Składniki (6 sztuk): ciasto: 250 g maki pszennej (ok 1,5 szklanki mąki) 1 małe jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 25 g masła (ok. 4 łyżeczki(...)płaskie łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli farsz: 300 g obranej cebuli 2,5-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko lub białko do smarowania brzegów ciasta Wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz roztopione masło

KulinarneImpresje.pl
Pałki kurze w jogurcie i curry 153

pomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę, nie jest to konieczne, ale ja tak lubię. Do miski wlać jogurt dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić z nasionek i błonek i pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić do jogurtu. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Do jogurtu włożyć mięso, dokładnie obtoczyć mięso. Wstawić do lodówki

Kuchnia Pokoleń
Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem 171

Kolejne danie jednogarnkowe , szybkie w przygotowaniu. Gotowe w 30 minut. Zdrowe, wegańskie, bez nabiału i bez glutenu. Pełne wartościowych składników. Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem na mleku kokosowym z dodatkiem mielonych przypraw, takich jak: kolendra, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem), słodka papryka i odrobina chilli. Dzisiaj przygotowałam wersję łagodną, ale jeśli lubicie pikantne dania, dajcie dwa razy więcej(...)chilli. The post Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja