już przed jedzeniem wymieszamy ryż z potrawką z kurczaka. około 500 g piersi kurczaka 100 g suszonych moreli masło klarowane do smażenia 200 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki curry mielona papryka słodka przyprawa ognista lub chilli posiekana natka pietruszki lub kolendra sól, pieprz Morele opłukujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie kroimy na paseczki. Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę(...)około 1/3 szkl. wody i gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy podsmażone mięso. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wody. Wówczas dodajemy śmietankę. Wsypujemy curry oraz szczyptę chilli. Smażymy chwilę, aż do zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 g fileta z indyka lub kurczaka 400 g selera naciowego 200 g żurawiny 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną curry (aby uzyskać ładny żółty kolor). Żurawinę namoczyć przez 10 minut
KuchniaWeDwoje.plpotrzebne: – 700 g batatów – 1 por – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 cebule – 5 ząbków czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki curry – sól – 500 ml mleczka kokosowego z puszki – 500 ml bulionu – natka pietruszki do posypania Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny przed wykonaniem zupy. Warzywa obieramy(...)garnek na ogniu i wrzucamy bataty, marchew i pietruszkę. Gotujemy przez około 20 minut. Następni dodajemy pokrojoną cebulę, pora i ząbki czosnku. Gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, kurkumą, curry i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy zawartość garnka. Gotujemy kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę. Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Szybka i smaczna zupa . Naprawdę
Zdrowy Styl Joannypierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 l bulionu 2 łyżki śmietanki 30 % do podania: posiekany koperek lub natka PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam(...)siekam w cienkie talarki. W garnku o pojemności 2-2,5 l rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażam na nim pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone
Zasmakuj Kuchnisoczewicą Składniki 4 szklanki bulionu warzywnego (1 litr) pół szklanki soczewicy czerwonej (90 g) 1/3 szklanki śmietanki wegańskiej * (80 ml) 4 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego (100 g) łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka tymianku kilka kropel maggi lub sosu sojowego (opcjonalnie) *nieweganie mogą wykorzystać tradycyjną śmietankę 18 lub 30% Czas przygotowania: 10 min + 20 minut(...)porcje po około 300 ml Przygotowanie Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy soczewicę i gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietankę , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry , paprykę ostrą i słodką , tymianek oraz opcjonalnie maggi lub sos sojowy . Całość dobrze mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem . Podajemy na ciepło, dodatkowo można ozdobić łyżką śmietany lub gęstego
WegePrzepisSałatka z kurczakiem, winogronami i migdałami - przepis na 5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 400g winogron, sałatę lodową, 80g płatków migdałowych, 2 łyżeczki curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżki majonezu, łyżeczkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. 2. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj(...)curry, solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, po czym zdejmij je z patelni i odstaw do ostudzenia. 4. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (możesz też od razu kupić odmianę bezpestkową i oszczędzić sobie trochę zabawy z owocami). 5. Sałatę pokrój w kostkę. 6. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. 7. Do miski
Z notatnika dietetykaSkładniki (dla 4-6 osób): 1 większy kalafior (ok.1,5 kg), ok.250 gram ryżu, ok.250 gram marchewki, 3-4 łyżeczki przyprawy curry, Sól, Pietruszka, 3 ząbki czosnku, Łyżka masła i 2 łyżki oliwy, Pieprz cayenne, ½ szklanki wody, parmezan Przygotowanie: Kalafior po umyciu dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na gotującą się lekko posolona wodę. Marchewkę kroimy na plasterki i również(...)ryżu, kalafiora i marchewki to ok. 10 minut. Ryż i kalafior przedkładamy do większego garnka. W rondelku rozpuszczamy mało z doatkiem oliwy i dodajemy posiekany drobno czosnek i curry a następnie ugotowaną marchewkę. Po chwili dodajemy pół szklanki wody i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Po czym łączymy z ryżem i kalafiorem. Parmezanem posypujemy
rozgotowanagram makaronu, u mnie świderki 1 duży por 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 75 gram serka topionego śmietankowego ok 250 ml śmietany 12 lub 18 % 1 łyżeczka przyprawy curry pół pęczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy curry i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę
Blog kulinarny S9.PLjednogarnkowy. Polecam! Składniki: 1 słoik ciecierzycy 500 g 600 g filetu z indyka 1 cukinia 300 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. W między czasie pokroić w półplasterki(...)cebulę, cukinię i posiekać czosnek. Do mięsie wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać cukinie razem z czosnkiem, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, curry i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy ciecierzycę i dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasicebula, 2-3 ogórki gruntowe, mała czerwona papryka, garść posiekanych orzechów lub pestek (u mnie orzechy laskowe) , kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka papryka Drobno posiekać cebulę, pozostałe warzywa i nektarynki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: 100 g of cooked rice(...)Persian cucmbers, 1 small red bell pepper, a handful of chopped nuts or seeds, few heaping tbsp of mayo and Greek yoghurt, seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet paprika Finely chop the onion and dice vegetables and fruits. Combine all the ingredients, season well to taste and toss everything together. Facebook Instagram Twitter
Lekcje w kuchniSerowe ślimaczki z curry dziś występują jako przekąska na ciepło. Połączenie ciasta francuskiego z serami, wędlinami, sosami wszelakimi i przyprawami to sprawdzona i szybka przekąska. Ślimaczki świetnie smakują także w wersji na słodko, np. z twarogiem i rodzynkami, posypane cukrem trzcinowym, posmarowane dżemem lub konfiturą ulubioną. Do tego to szybki i bardzo prosty sposób na deser lub przekąskę. SKŁADNIKI: opakowanie(...)ciasta francuskiego 230 g 6 plastrów żółtego sera 3 łyżeczki ketchupu, koncentratu pomidorowego lub passaty przyprawy sypkie: bazylia, curry PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto rozkładam na blacie, smaruję ketchupem, posypuję ziołami i układam plastry sera. Zwijam jak roladę. Kroję w plastry. Ślimaczki serowe piekę na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj KuchniBardzo pożywny, pachnący wyjątkowo, smakujący orientalnie. Składniki: 3 filety z kurczaka lub 2 filety z indyka – lepszy indyk – jest mniej suchy 1 cebula 1 marchewka 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego szczypta chilli suszonego, lub 1/2 świeżego chilli drobno posiekanego sól pieprz 1 szczypta kminu rzymskiego Filet z kurczaka kroimy(...)kostkę i marynujemy w curry, kurkumie, soli i kminie. Odstawiamy na 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewany odrobinę oleju i na nim dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy, dodajemy zamarynowanego fileta i dusimy. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy razem przez 20 minut. Dodajemy sól, pieprz. Podajemy z ugotowanym ryżem
MojaQchnia.plmogę szczerze polecić. Rybę pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Rozgrzać olej i obsmażyć na niej cebulkę. Jak cebulka jest już miękka dodać posiekany czosnek. Dodać curry i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, dodać masło orzechowe, paprykę szparagową, imbir, paprykę słodką, chili. Gotować 5 minut. Dodać rybę i gotować jeszcze 3-5 minut. Pilnować żeby ryba
Kuchnia Pokoleńwywaru warzywnego lub 200 ml wody plus kostka warzywna 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kolendry olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojony imbir i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin(...)curry. Całość smażymy chwilę. Ziemniaki i kalafior kroimy na mniejsze części. Marchewkę w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy ziemniaki, kalafior, soczewice, marchewkę, pomidory, mleko kokosowe, wywar warzywny. Gotujemy około 15/20 minut aż warzywa zmiękną
MohiellaIndyk w sosie curry to jedno z moich ulubionych dań – jest pyszny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, w dodatku jakoś nie potrafi mi się znudzić. Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli wyraziste smaki są Wam niestraszne! Lista zakupów 400 g piersi indyka 2 cebule 4 średnie ząbki czosnku 100 g ryżu 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne(...)pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!) 400 g śmietany 18% 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka Przygotowujemy składniki: obieramy i tniemy cebulę oraz czosnek, pomidory oraz kurczaka kroimy w kostkę. W dużej patelni podsmażamy indyka
Proste-przepisy.pl