dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię(...)przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi. Wysuszone rozłożyłam
bastalenaPomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty
Moje domowe kucharzenietrawa cytrynowa czy liście limonki, są produktami ciężko dostępnymi. Przekonałam się że jednak nie... Składniki: 4-6 łodyg trawy cytrynowej 3 cm galangalu lub imbiru 2 łyżeczki pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi(...)Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy. Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście
Olikowa kuchniaZapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki(...)krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny do krewetek WYKONANIE Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki
OstryKęszawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego(...)jogurtu 3 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki mieszanki garam masala 2 łyżeczki soli sok z 2 limonek Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i "wymazać" nią całego kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka
Bernika - moj kulinarny pamietnikcytryny 1 mała puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych dymka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego przyprawy do kurczaka: u mnie granulowany czosnek, curry, mielona papryka oraz sól i pieprz olej Pora kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy(...)zalewy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy mieloną papryką, granulowanym czosnkiem, curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i octem winnym. Całość w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Smaki Na Talerzufileta z kurczaka 1 większy por 1 łyżka masła 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 18% 100 ml mleka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry sól pieprz chilli w płatkach (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić papryką słodką, curry, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na rumiano
Przepiski.plSkładniki 150 g makaronu kokardki 400 g fileta z kurczaka 1 niewielki kalafior 10 suszonych pomidorów z zalewy 5-6 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu sól pieprz papryka słodka curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, curry. Umieszczamy na rozgrzanej z łyżką oliwy patelni i smażymy do zarumienienia. Makaron gotujemy zgodnie
Przepiski.plkolejną propozycję na pyszną sałatkę, tym razem z zupki chińskiej. Sałatka idealna na imprezy lub po prostu na kolację. Bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna. Zupka chińska curry w sałatce dodaje lekkiej pikanterii, dzięki temu sałatka jest bardziej wyrazista w smaku. W połączeniu z resztą składników tworzy naprawdę ciekawe danie, które gwarantuję posmakuje każdemu. Zapraszam do wypróbowania przepisu(...)sałatkę z zupki chińskiej w roli głównej. SAŁATKA CHIŃSKA PRZEPIS Składniki 1 zupka chińska curry 4 jajka 200 g szynki drobiowej 200 g sera żółtego 4 kawałki papryki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 200 ml wrzątku Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Przygotowanie 1. W 250 ml wrzątku
Alle Dobre!się razem w zupełnie nowy, nietypowy smak. Chutney pochodzą z Indii, a do Europy trafiły dzięki Brytyjczykom. Do klasyki gatunku zaliczamy m.in. upojnie słodki gruszkowy chutney z mango i curry. Jak go zrobić? Wystarczy pokrojony miąższ z gruszek połączyć z gotowaną na wolnym ogniu herbatą z cukrem, a po 40 minutach dodać suszone mango oraz żelatynę. Całość przyprawiamy curry
Via Gustoszybki jesienny obiad polecam curry z kurczakiem i dynią :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldszybki jesienny obiad polecam curry z kurczakiem i dynią :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkuchnia ❓ to tradycyjna kuchnia Chińczyków Peranakan, którzy bardzo dawno osiedlili się w Singapurze, Malezji, Indonezji, która łączy Chińskie dania z lokalnymi przyprawami. Istnieją dwie główne odmiany – Laksa Curry Lakas, inaczej zwana też-Curry mee- to najbardziej znane Laksa, na bazie mleka kokosowego, pasty laksa. Wypełnione muffinami tofu, krewetkami, kurczakiem, kulkami rybnymi, makaronem ryżowym lub makaronem z żółtej pszenicy, zwanego
RafalCookpenne 250 g ulubionej szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 1 mały brokuł kilka pomidorków koktajlowych 250 ml śmietanki 30% 100 g serka topionego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz, chilli, curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem.Szynkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor(...)rozpuszczenia się sera (można dolać jeszcze trochę wody lub mleka). Następnie wlewamy śmietankę i czekamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną chilli i curry – dzięki temu nasz sos będzie miał żółty kolor. Tak przygotowany sos serowy wylewamy na naszą zapiekankę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Smacznego! (adsbygoogle
Gotuj z Prezesem