osób) - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty sezamowej tahini - 5 łyżek oliwy z oliwek - sok z 0,5 cytryny - 0,5 łyżeczki curry - 0,5 łyżeczki soli - warzywa do maczania (u mnie seler naciowy i endywia(...)Soczewicę gotujemy, miksujemy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tahini, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy oliwą i curry oraz opcjonalnie natką selera, podajemy z chrupiącymi warzywami
Gocha gotuje!jeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale Was zaskoczę tak samo jak moje Miśki, jest pikantnie. ps. Jest smaczne nawet na 3 dzień przechowywane w lodówce. Składniki na 4-6 porcji: około 300 g suchej fasoli namoczyć(...)środku i odparować odpowiednią ilość wody. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe, tj. na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotowe! Podawaj z ryżem lub z pieczywem! Smacznego! Artykuł Curry z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfJuż mnie trochę znacie i wiecie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i to jest kolejna wariacja. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w GoodFood, ale że cenię sobie prostotę w kuchni, a smak potrawy buduję poprzez odpowiednio dodane składniki, to nie dodałam co najmniej połowy przyprawy z listy składników, cebulę zastąpiłam porem, który jest o wiele bardziej delikatny, czosnek pominęłam itd. Gotowałam(...)wszystko razem 10 minut. Wiem, że wygląda to mało zachęcająco Ale jak sos się zredukuje to nie dość, że wygląda lepiej to smakuje obłędnie. Smacznego! Artykuł Wegańskie pomidorowe curry z ciecierzycą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPodoba mi się ta nazwa po angielsku "pumpkin curry", a tak po prostu jest to mięso w sosie z dynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy(...)makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów na zimę: http://chlebanaszego.blogspot.com/2015/12/dynia.html Polecam wszystkim! Obiad, który sam się robi :) Smacznego
chleba naszegoSkładniki: 6 marchewek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2,5 szklanki wody 100 g kaszy jęczmiennej olej rzepakowy 3 łyżki curry sól orzechy nerkowca pestki dyni pestki słonecznika Sposób wykonania: Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. W tym czasie marchew obieramy i kroimy w talarki. Do cebuli dodajemy(...)zmiażdżony czosnek i marchew. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie wsypujemy kaszę oraz dodajemy curry i sól. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Na patelni prażymy orzechy oraz pestki. Zupę posypujemy orzechami i pestkami zaraz przed podaniem
Qchnia po prostumakaronu Chow Mein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę(...)oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu
Gotowanie PatkiCurry z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.Edyta Guhl. Zapraszam na curry z ciecierzycą, moje ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira, czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji zdobędę się nawet
dolcevitainmykitchenPyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju(...)Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem
Oryginalny smakjajko 1/2 czerstwej ,bułki namoczonej w mleku 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka curry Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube oczka . Wbijamy do nich jajko , dodajemy namoczoną w mleku połowę czerstwej bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie(...)dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę . Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło z brokułami i frytkami
Ogrodnik w podróżyfileta z indyka lub kurczaka 400 g selera naciowego 200 g żurawiny 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną curry (aby uzyskać ładny żółty kolor). Żurawinę namoczyć przez 10 minut
KuchniaWeDwoje.plTani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i curry. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 30 minut. Naczynie nie może
Kuchnia Pokoleńłyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry ( ziarno) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 3 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka kurkumy kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 2 łyżeczki ziaren gorczycy olej po smażeniu śledzi ( zostawić na patelni – będziemy na nim smażyć cebulę ) Śledzie oczyszczamy(...)height: 1em;" /> Czas na zalewę . Do oleju , który pozostał nam po smażeniu śledzi , wkładamy pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy korzenne ( kolendrę ,imbir,cynamon,gałkę,pieprz,kurkumę i curry ) . Smażymy do momentu aż cebula się przyrumieni , nie musi być miękka , ale powinna być podsmażona – to daje smak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do garnka wlewamy wodę
Ogrodnik w podróżykocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś
Ostra na Słodkotakie upały, bo mocno rozgrzewa :) Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, dodaję posiekany czosnek, płatki chilli(...)kurczaka potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie i dolewam mleczko kokosowe. Dodaję curry, dwie łyżki sosu sojowego i solę (w ilościach zależnych od naszych preferencji, soli powinno być dosyć sporo, aby danie nie było zbyt mdłe). Gotuję wszystko 10- 15 minut, sos powinien
Cook&Love