Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe
Milion Smakówpęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki. Do swojego dania dodałem nawet odrobinę ryżu, która została mi z wczorajszego obiadu
Gar Zdrowiabardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak preferuję ich podstawową wersję i taką
Moja smaczna kuchniadobrze kleić, można dodać jedno jajko. Aby usprawnić lepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie. Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków Szaszłyki caprese Drobiowe szaszłyki z miodem i serem Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem Szisz kebab: wołowina na grilla
MarcinChefczym zamierzam właśnie Wam opowiedzieć. Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? Na pierwszego wege grilla położyłam ser halloumi, bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw
Dzieje kuchennej Wiewióryinnych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku pomidorów i papryki z orzechami. Dla mnie rewelacja! Podałam go z grillowanymi krewetkami i cukinią. Oczywiście można znaleźć różne przepisy na sos romesco różniące się niuansami. Ja skorzystałam z tego , bo sposób przygotowania wydał mi się najłatwiejszy. Zrobiłam do razu podwójną porcję (i tak zjedliśmy
Chilli Czosnek i Oliwatylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier po 1 łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim
chleba naszegobyło potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek np. do placków ziemniaczanych czy z cukinii
Ze smakiem bez glutenumożna z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam
Ze smakiem bez glutenusię w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać coraz
codojedzeniamierzę ilości wody, nie ważę itp. 2 l wody 4 duże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa
Moje domowe kucharzeniesię będzie większość warzyw: brokuły, kalafior, marchewka czy papryka. Smak ziemniaków świetnie podkreślą czosnek i cebula , zwłaszcza lekko podsmażone przed pieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polecam młode buraki kupowane razem z botwinką. ➤ Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego dotąd nie próbowałam, robiąc sałatki raczej
Chilli Czosnek i Oliwazrobić. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i baaaardzo smaczne. Najlepiej też smakuje z filiżanką dobrej herbaty... :) A kolejne warzywne ciasto czeka w kolejce... Następna na tapetę wchodzi cukinia. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na cukiniowe ciasto, koniecznie podeślijcie mi przepis. Chętnie go wypróbuję i, oczywiście za Waszym pozwoleniem, zaprezentuję pozostałym Czytelnikom na Blogu 😘 SKŁADNIKI: 1 szklanka krojonych pomidorów
Słodko-Słony Świat IlonySmak bardzo dobry, nawet dla nas było super. My lubimy wszystko z mięskiem, ale byliśmy zadowoleni i najedzeni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą
Kuchnia Pokoleń