Klasyczny francuski przepis na aromatyczne, warzywne danie, pachnące czosnkiem, tymiankiem... Artykuł PROWANSALSKIE RATATOUILLE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsprawdźcie sami! SKŁADNIKI (danie przygotowujemy w woku): - 4 łyżki oleju kokosowego - filet z kurczaka (marynata: sos chili z kokosem, sos worcestershire, sok z 1/4 cytryny, starty imbir) - 2 malutkie cukinie - 1/2 pęczka szparagi zielone - 6 pomidorków koktajlowych - 4 plastry ananasa świeżego - 6 ząbków czosnku - przyprawy: 5 łyżek sosu chili z kokosem, 2 łyżeczki melasy z granata, kilka kropel sosu
SMYKWKUCHNIpełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki
wegujemyziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie
wegujemysmaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju
wegujemyCzarny ryż to prawdopodobnie najzdrowsza jego odmiana. Ma mocno ciemny kolor zbliżony do czarnego i delikatny orzechowy posmak. Doskonale pasują do niego krewetki z dodatkiem upieczonej papryki i grillowana cukinia. Odpowiednie przyprawy i mamy wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje
Milion SmakówUwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha Składniki: 1 kg papryki (kolor dowolny) 1 kg białej cebuli 1 kg świeżych pieczarek 1 kg młodej cukinii 1 kg pomidorów ½ szklanki oleju ostra papryka do smaku sól do smaku Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, pomidory sparzyć, zahartować i obrać. Wszystkie warzywa pokroić i smażyć na głębokiej
Tradycyjna Kuchniasałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką Błyskawiczna sałatka z wędzonym łososiem
Codzienna kuchnia niecodziennagrup: Produkty zbożowe (np. Pizza z komosy ryżowej, Buraczane risotto z kaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe (np. Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą, Dal z soczewicy i dyni piżmowej) Warzywa (np. Pikantna salsa, Faszerowane pieczarki brunatne) Owoce (np. Muffinki jagodowe, Lody bananowe) Smoothie i soki (np. Smoothie owsiane, Milkshake bananowy, Na początku
Z miłości do słodkościkliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi, odciąć końcówki, ułożyć na 8 min do naczynia do gotowania na parze. Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy. Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika. Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy
Lajtkraft food intoleranceSezon na szparagi Składniki 1 filet z kurczaka 250 g szparagów zielonych 1/2 pora 1/2 młodej cukinii 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz czubryca czerwona 1 łyżka mąki Sposób przygotowania … Czytaj dalej Kurczak ze szaragami w jogurtowym sosie
czarrna od kuchniDziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem. Bardzo lubimy takiego typu dania. Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na pewno nie ostatnie. Komosa jakiej użyłam jest biała. Musze teraz pokombinować co by jeszcze dobrego z nią zrobić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnistron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennakoperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem
Kucharzycasuszony majeranek dodatkowo keczup dowolne nadzienie: wersja I (mojej córki): 2 - 3 rodzaje dowolnego sera wersja II (mojego męża): szynka, cebula, ogórek kiszony, ser wersja III (moja): mozzarella, cukinia, suszone pomidory, parmezan Mąkę, sól, czosnek i majeranek mieszamy razem, dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie - zagniatamy ciasto (do chwili aż zacznie odchodzić od ręki) i odstawiamy
Czary - gary w kuchni