Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 por 1 papryka czerwona 1 mała cebula czerwona 5 łyżek kukurydzy z puszki 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra i słodkiej 1 jajko 5 łyżek mąki Wykonanie: Cukinię myjemy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Filety(...)kurczaka myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy cukinię, kukurydzę, pokrojona w kosteczkę paprykę oraz cebulę. Por przekrawamy wzdłuż, kroimy i piórka, ser trzemy na tace o grubych oczkach, dodajemy wszystko do pozostałych składników. Przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, majonez, jajko, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, łyżką kładziemy na patelnię smażymy z obu stron
kgwjanczewoduet idealny na hulający wiatr za oknem. Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest w tej pogodzie, widać promieie słońca ;) A jaka pogoda jest u Was? Składniki: 1,5 szklanki cukinii 7 łyżek rozpuszczonego masła 1 jajko 0,5 szklanki cukru lub innego słodzika 0,5 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki Przygotowanie(...)Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ustawiając grzanie góra-dół. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody. Do cukinii dodajemy roztopione masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bardzo dokładnie mieszamy. Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Gruszki najlepiej w całości, z odciętą
Życie zaczyna się w kuchnizostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne(...)szczypta mielonych goździków 1 łyżka miodu oliwa z pierwszego tłoczenia 1 cytryna Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posiekać szalotkę oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie
Wino Francja Kuchnialanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejny raz odmieniamy filety z kurczaka. Nie musi być nudnie ;) Składniki 4 filety z kurczaka po 200 g 1 cukinia (10 cm) szwajcarski ser twardy 5 łyżek mąki 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Cukinię myjemy, przy pomocy obieraczki do jarzyn, kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Ser, kroimy na „paluszki” 1x1x5 cm. Filety oczyszczamy, cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch układamy plastry cukinii, na zewnątrz układamy ser, zawijamy w roladki. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajkiem i bułce tartej. Smażymy na oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenwarzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej starty parmezan lub grana padano 1/2 cukinii 1 łyżka czerwonej, słodkie wędzonej papryki w proszku 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 papryka czerwona 1/2 cebuli 400 g pomidorów w całości(...)puszki sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Cukinię przekrawamy wzdłuż, na pół i kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, kroimy w paski. Na oliwie z oliwek obsmażamy cukinię z papryką i cebulą. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa będą półtwarde
Moja smaczna kuchniafilet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje) sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta do panierowania olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz: 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet kurczaka porcjujemy tak, aby otrzymać 4 kawałki, a następnie lekko rozbijamy je pięścią na kotlety (jeśli użyjemy tłuczka mięso się(...)poszarpie i mogą powstać dziury) Kotlety posypujemy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odkładamy na bok. Przygotowujemy farsz. farsz: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pióra, a paprykę w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie zaczynając od papryki,a kiedy ta zmięknie dodajemy cukinię i pora. Farsz doprawiamy solą
Bon appetit mon amiejest kolorowo i zdrowo! Poza tym dodatkowym atutem dania jest jego błyskawiczne przygotowanie. Wędzony łosoś z awokado i soba Składniki: na 2 porcje 50 g makaronu soba 1 mała cukinia 150 g wędzonego łososia garść wloskich orzechów 3 dorodne liście jarmużu kolorowa sałata 10 pomidorów koktajlowych 1 awokado 100 g sera feta 2 łyżki oliwy 1 łyżka utartego parmezanu Ugotuj(...)soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wydrąż awokado i rozgnieć widelcem. Rozgnieć feta i wymieszaj z awokado i oliwą. Przyrządź spaghetti z cukinii używając veggie spiralizator. Włóż cukinię do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 1 minutę. Dodaj cukiniowe spaghetti do makaronu i wymieszaj z awokado- feta pastą. Ułóż makaron na misce. Następnie zaaranżuj
codojedzeniaDzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym. Składniki: 2 młode cukinie (użyłam żółte) pół dużego selera 1 marchew kawałek pora 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanego lubczyku sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka(...)wędzonej papryki w proszku 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Obrane (oprócz cukinii) pokrojone na kawałki warzywa oraz pęczek natki zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk. Po kilku minutach gotowania zmiksować. Dodać słodką wędzoną paprykę, zioła, wlać śmietankę oraz passatę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, Zupę zagotować. Wlać olej. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitSkładniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów z kurczaka 2 łyżki przyprawy shoarma 2 łyżki oleju 1/2 szt sałaty lodowej 2 dymki(...)wodą, osączamy. Soczewicę osączamy z zalewy, dodajemy do kaszy razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, mieszamy. Seler kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, dodajemy pokrojoną cukinię, mieszamy z majonezem i łyżeczką grubo mielonego pieprzu. Przekładamy do lodówki. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy dwie łyżki przyprawy i smażymy
R'n'G KitchenCUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów dzieciństwa, polecam Wam ten produkt! Kiełbasa(...)chociażby kiełbasy podwawelskiej ekstra ma duże znaczenie. Daje nam klientom gwarancję powtarzalności smaku i wyjątkowej staranności produkcji. No to teraz razem zróbmy coś pycha! PRZEPIS NA NADZIEWANE CUKINIE: SKŁADNIKI: 4 małe cukinie 1 laska kiełbasy podwawelskiej ekstra z certyfikatem QAFP 150 g suchej quinony 1 szalotka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz różowy Zioła
SMYKWKUCHNISkładniki : - 2 średnie cukinie - 1 cebula - 2 duże ziemniaki - 2 ząbki czosnku - sól - opcjonalne - biały pieprz - ilość wg uznania - jogurt naturalny - gesty - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża łyżka masła - pestki dyni - prazone do posypania - pęczek koperku Cebulę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy szklankę wody(...)Zagotowujemy i dodajemy poszatkowana cebule. Smażymy na wodzie 10 minut. Dodajemy dobrze umyta, pokrojoną w kostkę cukinie. Zalewamy woda tak by przykryć warzywa. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osobnym garnku. Gdy cukinia zmieknie dodajemy ugotowane ziemniaki. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek, poszatkowany koperek, oliwę oraz masło. Wszystko blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą
Szkrab Je SamSkładniki: Makaron: - 2 średnie cukinie - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - szklanka wody - 2 łyżki pasty z kurkumy - opcjonalnie sól morska lub himalajska - 2 łyżki masła Przepis na pastę z kurkumy: http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/ Przygotowanie: Cukinie obieramy(...)wcześniej wyplukana soczewicę, pastę z kurkumy i opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu aż wszytko będzie miękkie. Dodajemy masło. Chwilę blendujemy, tak by zgęstniało ale by pozostały kawałki :-) Wyjmujemy cukinie, mieszamy z gorącym sosem. Smacznego
Szkrab Je SamSzybko i smacznie Składniki 1 mała cukinia odrobina oliwy 4 medaliony z koziego sera (rolada) 4 kromki bagietki 4 suszone pomidory 4 łyżeczki płynnego miodu Przygotowanie Cukinię pokroiłem wzdłuż na cienkie plastry. Obsmażyłem na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. Odsączyłem na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Medaliony z koziego sera zrumieniłem z obu stron(...)każdą kromkę bagietki położyłem po plasterku cukinii, suszonego pomidora oraz porcję sera. Skropiłem miodem
R'n'G Kitchenfareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki pszennej 650 8g drożdży w proszku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli jajko 250 ml ciepłej wody 250 g cukinii 1/2 szklanki pestek dyni 1 małe jajko, roztrzepane, do posmarowania wierzchu Cukinię obrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, jajko, wodę(...)cukinię. Dokładnie wyrobić. Dodać 2/3 z porcji pestek dyni, przemieszać. Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do podwojenia objętości na ok 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie krótko wyrobić, przełożyć do keksówki (dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Gotowe ciasto za pomocą pędzelka posmarować jajkiem, posypać resztą
kulinarnyswiatdomicałości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność. Składniki(...)mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g makaronu soba pieprz sól 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 marchewka olej sezamowy Sos: 150 ml wody 100 ml sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 60 g miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatki: sezam cebulka dymka ze szczypiorkiem świeża kolendra
Smakowity Blog Kulinarny