Schab wieprzowy w innej odsłonie, duszony z cukinią jest wyborny i smaczny. Składniki: Schab wieprzowy 60 dag Cukinia młoda 2 szt. Pomidory w puszce 1 szt. Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 8 szt. Estragon do smaku Majeranek do smaku Oliwa z oliwek ¼ szklanki Śmietanka 18 % ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Mąka 1 łyżka Pietruszka i seler naciowy posiekany(...)Mięso umyć, pokroić w paski długości 5 cm, lekko obrumienić na oliwie lub oleju, posypać przyprawami ziołowymi, oprószyć solą, podlać wrzącą wodą lub rosołem, przykryć. Dusić na małym ogniu. Cukinię, paprykę pokroić w słupki, dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na oliwie, oprószyć mąką i dodać do duszącej się potrawy. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać pomidory
Tradycyjna Kuchniawyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie(...)Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, wydrążoną z nasion paprykę w paski lub kostkę, tak samo selera naciowego, cukinię pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią
Wanilia i Kardamonrozpocząć dzień. Składniki: Masa jajeczna: 8 jajek 200ml śmietany kremówki 30% 100g startego żółtego sera sól pieprz Farsz: 500g brokułu 1 czerwona papryka 150g szynki 1 mała cebula 200g cukinii 150g pomidorków koktajlowych garść konserwowej kukurydzy sól pieprz mieszanka przypraw chilli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente(...)osolonej wodzie. 2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem. 3. Masa jajeczna Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę
Szalona Kuchnia Ewelinyskładników , które akurat znajdują się pod ręką. Takie są najlepsze! Tak było i tym razem! Składniki puszka pomidorów krojonych bez skóry kawałeczek imbiru 2 ząbki czosnku mała cukinia marchewka papryka czerwona garść mrożonego szpinaku-liście kawałek białej kiełbasy (bez jelita) czerwona cebula pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia olej lniany(...)podania parmezan do posypania makaron forma farfalle Paprykę pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek poszatkuj w plasterki, cebulę pokrój w piórka. Z kiełbasy ściągnij jelito, pokrój drobniej. Zacznij gotować makaron zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz
Z Kuchni Do KuchniWyborna roladka na niedzielny obiad. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 4 plasterki sera 4 plasterki szynki 1/3 młodej cukinii 1/3 papryki czerwone sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy przyprawa do gyrosa Składniki na sos: 20 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki śmietanki 18% sól i pieprz do smaku 1 żółtko jaja 1 płaska łyżka mąki pszennej Wykonanie: Fileta(...)dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa
Tradycyjna KuchniaPrzepis z bloga Marzeny . Składniki: (tortownica 23cm, czyli około 10 porcji) 200 g cukinii 3 jajka 150g miękkiego masła 150g cukru 100g gorzkiej czekolady 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę - wyłóż kawałkiem pergaminu do pieczenia. Cukinię musimy zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj szczyptę soli(...)zmiksuj z cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodaj jajka - ciagle dalej miksujac. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wsyp mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odciśniętą z soku cukinię. Delikatnie wymieszaj - najpierw łyżką, a potem mikserem na najmniejszych obrotach. Wylej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 45-55 minut. Zostaw w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjmij
Lejdi of the houseSkładniki: (na 12 sztuk) 125g cukinii 125g marchewki 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki złotych rodzynek 2 duże jajka 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka) 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż(...)miski. Zetrzyj marchewkę i dodaj do cukinii. W osobnej misce wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj cukier i rodzynki. W dzbanku roztrzep widelcem jajka, nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez
Lejdi of the houseKuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie. Składniki 3 młode cukinie 3 małe bakłażany 3 kolorowe papryki 2 cebule 6 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek wiórków startego parmezanu tymianek natka pietruszki bazylia sól pieprz Przygotowanie Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce(...)pestek, pokroiłem w krótkie paseczki. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem. W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut. Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu
R'n'G Kitchensmaczna i pełna witamin alternatywa dla gulaszu z czerwonego mięsa. Podany z kaszą będzie stanowić pełnowartościowy, dietetyczny posiłek. składniki na 3 porcje 250 g pieczarek 2 duże cukinie 1 duża marchew 1 średnia cebula 120 g krajanki sojowej natka pietruszki szczypiorek 500 ml bulionu warzywnego z kostki DIETESSE-3 czarny pieprz sól przepis Umytą cukinię, obraną marchew oraz(...)kroimy w półplasterki. W garnku umieszczamy kostkę warzywną, zalewamy ją 0,5 litrem gorącej wody i rozpuszczamy, dokładnie mieszając. Do gotującego się bulionu wrzucamy krajankę sojową, dodajemy pokrojone warzywa: cukinię, marchew, pieczarki i cebulę, wszystko razem łączymy i gotujemy około 20 minut aż krajanka zmięknie. Opłukaną natkę pietruszki oraz szczypior drobno siekamy i dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania. Całośc
Smakowite DaniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycący krem z brokułów, cukinii oraz pora. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 brokuł - 1 cukinię - 1 pora (tylko jego białą część) - 2 ząbki czosnku - 1 litr bulionu - 1-2 łyżki serka mascarpone - starty parmezan - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez 5 minut podsmażamy(...)posiekanego pora oraz czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w centymetrowe półksiężyce cukinię i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Krem podajemy ze świeżo zmielonym
Bez Cebulizimowej wersji. Składniki na 2 porcje: pół małej czerwonej kapusty – drobno pokrojonej lub poszatkowanej nieduża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego(...)garść orzechów nerkowca do posypania pół pęczka natki pietruszki lub kolendry – drobno posiekane 100 g sera blue pokrojonego na kawałki Przepis na zimowa sałatkę z czerwona kapustą, marchewką, cukinią, gruszką i serem blue Kapustę mieszamy z cebulą. Na każdym z 2 talerzy układamy osobno kapustę z cebulą, marchewkę, paski z cukinii i gruszki (po połowie). W miseczce mieszamy wszystkie
Ugotowane pozamiataneczerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako nową wersję sałatki(...)dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Sprawdź też inne oryginalne przepisy na sałatki. Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy
Niedzielny kucharzbardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako sposób na podanie(...)dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy w cienkie piórka, a mango w kostkę
Niedzielny kucharzzamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy z kurczakiem i z zoodle możecie ją przyrządzić z pokrojoną w cienkie paski cukinią jak w tym przepisie . Zupa tajska zawiera kokosowe mleko, które jestem oddaną fanką. Lubię ostrą zupę ale nic nie szkodzi na przeszkodzie aby przyrządzić ją nieco w łagodniejszym tonie. Wszystko zależy(...)łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili
codojedzeniaprzepis. Przetestujcie go póki warzywa są jeszcze stosunkowo tanie i świeże. Pachnące słoneczną jesienią ratatouille rozjaśni krótkie listopadowe dni. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan 2 czerwone cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Sól Pieprz Sporo oliwy Przygotowanie: Krok 1 Warzywa myjemy i kroimy: papryki w romby, cukinie(...)warzywa na wyłożone papierem i posmarowane olejem tacki do pieczenia, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia: po 30 minutach wyciągamy papryki, cebule i czosnek. Po 40 minutach cukinię, chwilę później bakłażana. Krok 2 W międzyczasie, kiedy warzywa się pieką, zagotowujemy litr wrzątku, myjemy pomidory i w głębokim naczyniu zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyciągamy pomidory
Niedzielny kucharz