cukinia - 18701 przepisów (strona:514/1247)

RISOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 252

tego to na pewno nie żałują i wam też proponuję nie żałować ;) SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 150 g ryżu do risotto, arborio 2 piersi z kurczaka 1 cukinia ¾ szklanki ugotowanego groszku 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku ok. 200 ml białego wina 2  czubate łyżki masła ok. 700 ml bulionu drobiowego 1/3 szklanki startego parmezanu na małych oczkach(...)płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotować składniki: Pokroić w drobną kostkę cukinię, cebulę, czosnek oraz kurczaka. Groszek mrożony ugotować w garnku, w osolonej wodzie. Przestudzić i odstawić. Na patelni, na małym ogniu rozgrzać odrobinę oliwy lub masła, dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić

Calzonella.com
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 172

oregano czy bazylii tajskiej. Swoje miejsce znalazły rzodkiewki, jagody goji (te będą rosnąć w szklarni), żółte maliny, porzeczki w dwóch kolorach i czerwony agrest. Na swoją kolej cierpliwie czekają cukinie (czyżbym w tym roku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli. Truskawki już dawno rozpleniły się aż w dwóch skrzynkach, rabarbar(...)pierwsze listki. Wszystko jest tak ekscytujące, że aż dech mi zabiera.  Jeśli choć połowa da jakieś owoce, będę w siódmym niebie. A teraz biegnę wypełniać ziemią kolejne skrzynki - cukinie same się nie posieją (a może zasadzą ...?). Czy jest coś bardziej wielkanocnego od baby? Chyba nie. Oczywiście, drożdżowa klasyka wiedzie tutaj prym. Ja jednak ostatnio jestem zajęta pracą i działkowaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwony ryż z warzywami i mozzarellą 205

jego smaku. Ryż znajdziecie w sklepie biogo . Ryż ma słodkawy orzechowy posmak, podczas gotowania woda robi się czerwona. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ja dodałam do niego podsmażoną paprykę, cukinię, kulki mozzarelli i dużo natki pietruszki. Tak lekko, ale smacznie :-). Miłego dnia, u Was też tak pada ??? Składniki na 3 porcje: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 200 g ryżu(...)kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik.  3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego

kruche babeczki
Makaron z cukinią i szparagami 155

Wiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać(...)zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto

wyzwania kuchenne
Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? 180

temperówka czy obieraczka? Makaron z warzyw to bardzo fajne rozwiązanie dla osób na diecie, żeby urozmaicić niskokaloryczne posiłki, jak i dla niejadków. Zamiast serwować zwykłą, nudnie pokrojoną marchewkę czy cukinię, możemy wystrugać lub ukręcić z niej warzywny makaron . Wygląda to bardzo fajnie, ale, żeby było również łatwe i przyjemne, potrzebny jest osprzęt. Kupiłem dwa z poniższych produktów, a jeden (metalowa(...)pierwszy ogień idzie spiralizer (tzw. krajalnica do warzyw ). Bardzo fajny sprzęt, który można znaleźć już za około 99zł. W szczególności fajnie sprawdza się przy warzywach o dużym kalibrze, jak cukinia, burak lub przerośnięte marchewki. Niestety z małymi marchewkami sobie nie radzi. Makaron warzywny , który uzyskamy przy jego pomocy, najbardziej przypomina spaghetti. Model który posiadam, nie jest to co prawda lamborgini

Blendman
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 213

naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie aż tak pyszne. Doprawiona aromatyczną oliwą z oliwek i kilkoma ząbkami czosnku usatysfakcjonuje każdego. Polecam! Składniki: 220 g łuskanego słonecznika, 1 mała cukinia, 3 ząbki(...)czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, sól, pieprz. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera (cukinię można uprzednio pokroić lub zetrzeć na tarce). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Smacznego! Pastę przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 3 dni (bez moczenia nasion słonecznika), do 36 h (po moczeniu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekanka z tortellini i bakłażana 253

pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka  chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag  startego sera salami Mlekoma 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia(...)smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Tortellini gotuję w osolonym wrzątku do miękkości-mają pozostać jedrne, odcedzić, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać posiekać, umyty bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku

Wanilia i Kardamon
Pieczone warzywa marynowane w jogurcie 665

obiad. Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa Składniki: 4 porcje 1 cukinia, ok. 400 g 1 bakłaż, ok. 300 g czosnek solo, cały 150 g pieczarek 1 czerwona papryka(...)czym zgnieć w moździerzu lub zmiksuj w młynku. Wsyp do dużej miski. Dodaj resztę suchych przypraw, sól, imbir, oliwę, przecier pomidorowy i jogurt. Wymieszaj i przygotuj warzywa. Przekrój cukinię i bakłażana wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki 1 cm grubości. Dodaj do marynaty. Obierz czosnek, cebulę, oczyść chili i paprykę z ziaren i gniazda. Pokrój na kawałki. Opłukaj

codojedzenia
Leczo do słoików 132

Leczo do słoików   Składniki:   1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd(...)nasiennych, kroimy w paseczki. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ i roimy w półplasterki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy kolejnych 30 minut. Sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio doprawione. Jeśli tak rozlewamy do wyparzonych

Smak mojej kuchni
Zielone curry z kurczakiem 179

jaśminowym. Polecam!       Zielone curry z kurczakiem   Składniki na 4 porcje:   puszka mleka kokosowego 400ml 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonej pasty curry pół cukinii lub zielonej papryki 6 pieczarek świeża kolendra   Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię (umytą wraz ze skórką) w półtalarki, Pieczarki kroimy na połówki. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe(...)się podgrzeje dodajemy pastę curry, kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Dodajemy cukinię, pieczarki i gotujemy jeszcze 5 minut. Danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym, posypane świeżą kolendrą.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 186

dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki olej(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką 189

mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 1 duża marchew 1 duża pietruszka pół selera 1 duży burak pół czerwonej papryki ok. 2/3 młodej cukinii sól, pieprz, dowolne zioła Kruszonka: 1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 100 g miękkiego masła szczypta soli 1/3 szklanki startego drobno parmezanu Wyszorowane warzywa korzeniowe(...)ugotować w łupinach (osobno gotować buraka). Umytą cukinię pokroić w plastry, a paprykę w dużą kostkę. Zgrillować posypane solą i ziołami. Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować kruszonkę. Płatki i mąkę wymieszać z parmezanem i solą. Zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki

Czerwień i błękit
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami. 165

długi dzień w pracy) - ale wyszło, nawet nie spodziewałam się, że będzie aż takie dobre. Składniki na około 2 osoby 2 szklanki makaronu - u mnie penne 1 średniej wielkości cukinia 5-6 połówek suszonego pomidora z oleju 20 dag kurczaka - resztka kurczaka jaka mi została z sałatki - specjalnie zważyłam ! ;) 1/3 kostki sera typu feta ząbek czosnku sól pieprz tymianek Makaron(...)ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Cukinie umyłam i pokroiłam w połówki plastrów.  Pomidory i kurczaka pokroiłam w kostkę. Kurczaka - posoliłam oprószyłam pieprzem i  tymiankiem, Następnie podsmażyłam go na oleju z pomidorów. Gdy był gotowy, zdjęłam z patelni, a na to miejsce wrzuciłam cukinię i sypnęłam szczyptę soli. Gdy zmiękła, dodałam pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę

Justa próbuje gotować
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 122

wiem, jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się, aż wszystko się zazieleni i zakwitnie. Dziś mam dla Was pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu wiosenną roladkę z cukinii i koziego sera. Fajnie sprawdza się jako przystawka lub jako imprezowa przekąska. Składniki: 1 nieduża cukinia Kozia roladka dojrzewająca Marynata: 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki(...)koperek, bazylia, pietruszka, tymianek sól i pieprz do smaku Szczypta mielonego chili 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam cukinie na cieniutkie paski. Zalałam marynatą i odstawiłam na ok. godzinę. Kozią roladkę pokroiłam w plasterki, a następnie na połówki. Układamy na cukiniowym pasku porcję sera i zawijamy w roladkę. Gotowe

Kate's Kitchen
Zupa z zielonego groszku i cukinii 188

Dzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku(...)sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 gałązki posiekanego koperku 2 łyżki masła Groszek, pokrojone na kawałki cukinię i seler naciowy oraz pęczek natki. zalać 4 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła. O braną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać obrany i posiekany czosnek.  Dodać do warzyw

Czerwień i błękit