cukinia - 19049 przepisów (strona:430/1270)

Soba z brokułem 162

danie inspirowane azjatycką kuchnią: japoński makaron soba delikatnie skąpany w sosie na bazie masła orzechowego i sosu sojowego, a do tego lokalne warzywa: brokuł, papryka, cukinia oraz marchew. Niestety nie mieliśmy gotowego masła, więc postanowiliśmy przygotować własne – już wkrótce podzielę się przepisem Ogromnie obawiałem się smaku tego dania. Masło orzechowe(...)zagości na moim talerzu! Soba z brokułem (3 porcje) Składniki 150 g makaronu soba kilkanaście różyczek brokuła (około 300 g) 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka octu ryżowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju

Vegan Taste
LETNIE TAJSKIE 269

mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz !   SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie)   + suszone(...)pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym początku marynujemy tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię

healthy dreams
Wegetariańskie leczo 146

warzyw! To bardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni. Czas wykonania: 30 – 40 min Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 300 g cukinii 300 g papryki 300 g cebuli 300 g pomidorów 400 g pieczarek 80 g przecieru pomidorowego 1 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka masła Przygotowanie: Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle(...)przez 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić pod przykryciem. W między czasie pokroić i dodać paprykę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pieprz. Całość gotować, do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Fasolowe klopsiki w warzywach 246

jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS Z WARZYW: 2 małe cukinie zielone 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić

https:KKuchniaMniam
PILAW WARZYWNY Z KASZĄ 193

taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso :).Co wtedy ugotować?Może coś z warzywami?Polecam serdecznie to danie,nam zasmakowało bardzo :). SKŁADNIKI 200g kaszy gryczanej(suchej) 2 papryki cukinia 2 marchewki cebula 2 pomidory oliwa z oliwek sól,pieprz,oregano,tymianek,papryka słodka,kurkuma WYKONANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Marchew i cukinię kroimy w półtalarki.Cebulę i paprykę(...)kostkę,pomidory na drobne ćwiartki lub według upodobania.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy marchew,dodajemy cebulkę jeszcze trochę przesmażamy,następnie podlewamy trochę wodą,dodajemy cukinię i paprykę,przyprawy i dusimy aż warzywa zmiękną.Następnie dodajemy pokrojone pomidory,dusimy chwilę i mieszamy z ugotowaną kaszą.Gotowe!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Cukinia z cebulą na zimę 180

Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 10% Wykonanie: Cukinie pozbawiamy skórki i miąższu ze środka. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka dorzucamy do cukinii.  Wszystko zalewamy octem, olejem i wsypujemy cukier. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików, zalewamy zalewą jaka nam została

W Moim Magicznym Domu
Sos warzywny do słoików 198

pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam(...)śliwkowego ) 2 łyżki brązowego cukru płaska łyżka soli łyżeczka mielonego pieprzu Zdjąć skórki z pomidorów i usunąć stwardniałe piętki. Pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Z cukinii pozbyć się nasion i "waty". Skórki nie trzeba wycinać. Pokroić w kostkę. Papryki i chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na olej wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 215

Kolejne ciasto z warzywem:) U nas inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne... Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki(...)cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut

Anioły w kuchni
Warzywna sałatka z ciecierzycą i ziołowym winegretem (Insalata di verdure, ceci e vinaigrette alle erbe) 174

SKŁADNIKI Sa ł atka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 cukinie 2 ząbki czosnku 150 g ugotowanej ciecierzycy 100 g żółtych pomidorków 50 g kukurydzy Winegret 1 cytryna 2 łyżki miodu natka pietruszki tymianek bazylia s ó l, pieprz, cukier oliwa extravergine **** INGREDIENTI Insalata 1 peperone rosso 1 cipolla rossa 2 zucchine 2 spicchi d'aglio(...)oraz miód z dodatkiem soku z cytryny. Stopniowo dolewamy oliwę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Sos dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone zioła (bazylię , tymianek oraz natkę pietruszki). Cukinię kroimy w plasterki,  paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażymy

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami 257

aksamitna, i prosi się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą więc idealne. Składniki: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę(...)garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, a po chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować grzanki rozgrzej piekarnik

Roślinna - blog wegański
Pasztet z bobu i cukinii 287

słyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami(...)orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka

Jaglusia
TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM 281

Tarty doskonale sprawdzają się na przyjęciach i eleganckich kolacjach, ale... Artykuł TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
chrupiące placki z cukinii 167

jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii . Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z patelni posypane cukrem. składniki: 1 kg cukinii (waga po wydrążeniu) 2 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Umyte cukinie pozbawiłam pestek i starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam

babka w formie
Wytrawne clafoutis z kwiatami cukinii i pleśniowym serem (okiszowe) 161

pochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie! Składniki (na 2 porcje): 10 kwiatów cukinii  50 gram sera(...)niebieską pleśnią  50 gram orzechów włoskich  3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja  1/2 szklanki mleka  szczypta soli i pieprzu oraz oregano  Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń pręciki. Ser pokrój w kostkę a orzechy posiekaj. Wymieszaj składniki i nadziej nimi kwiaty. Tak przygotowane kwiaty ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, mleko i jaja oraz

Mango Papaja
Ciasto cukiniowe 126

posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego Ciasto cukiniowe 2 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii 0,5 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę(...)dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Artykuł Ciasto cukiniowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia