osób) - 4 małe żółte cukinie (ostatecznie mogą być zielone ;) - 0,5 kg bobu - 10 małych ziemniaków - 150 ml śmietany 18% - 200 g sera żółtego - 1 pęczek koperku - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: bób i obrane(...)ziemniaki gotujemy al dente, bób obieramy, ziemniaki kroimy w plastry. cukinię kroimy na cienkie plasterki i podduszamy z dodatkiem łyżeczki soli, tak długo, aż zrobi się szklista. do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy 2/3 startego żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji). mieszamy cukinię z bobem i ziemniakami, przekładamy
Gocha gotuje!osób) - 2 duże pomidory - 1 mała żółta cukinia - 0,5 czerwonej cebuli - 2 ząbki czosnku - 3 grube kromki ciemnego czerstwego pieczywa - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - kilka gałązek bazylii - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)cukinię kroimy w dużą kostkę, dusimy na łyżce oliwy ze szczyptą soli, aż stanie się szklista. pieczywo kroimy w dużą kostkę i pieczemy je na suchej patelni na małym ogniu aż staną się grzankami ;) do miski wrzucamy pomidory pokrojone w grubą kostkę, cukinię, cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzanki, dodajemy porwana bazylię, zalewamy oliwą i octem
Gocha gotuje!przebarwień. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona jest idealna do surówek, z białej przygotujcie zupę, do której dodajcie też cukinię. Będzie delikatna w smaku i o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem. Składniki(...)pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora
Smakowity Blog Kulinarnyaromat. Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu(...)Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać
Jaglusiastanie się lekko brązowa. Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem. Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra. Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm. Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię. Gotuj pod przykryciem przez kolejne(...)ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz podawaj w miseczkach. Składniki dla 4 osób 450 g mięsa z udźca indyka 200 g cukinii (1/2 sztuki) 250 g papryki żółtej lub czerwonej 150 g marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka
Eat me! Fit me!Składniki: 1 kg filetów z podudzi kurczaka 16 kawałków suszonych pomidorów 1 średnia cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy w paski a cukinię w kostkę. Dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy pod przykryciem do momentu aż cukinia zmięknie. Wlewamy śmietanę oraz dodajemy serek. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) a następnie odcedzamy
Qchnia po prostuBardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie! Składniki: 3-4 dzwonki(...)łososia 1 papryka 1 cukinia 1 batat 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz ulubione zioła Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aby powstała
Kuchnia MagdaLenyporcja dla 2 osób Składniki: około 150 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum lub bezglutenowego ) 125 serka philadelphia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 2 ząbki czosnkuC 1/3 cukinii 1 pierś z kurczaka 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki bazylii 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki startego sera ( polecam cheddara, parmezan) pieprz, sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić(...)przelać wodą. Odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię pokroić w plasterki następnie na ćwiartki. Kurczaka pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pieczarki i cukinię. Smażyć przez około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i odparować na dużym ogniu. Sos powinien się zredukować. Dorzucić serek i wymieszać
JaglusiaBardzo smaczne, złociste, chrupiące placki z cukinii :) Kto lubi placki i spróbuje tych z cukinii ... to innych nie będzie chciał :) Umyta cukinię ucieramy na grubych oczkach... Solimy, odstawiamy na 10 min i odsączamy... Potem dodajemy jajka, cebulę, czosnek, przyprawy... Na końcu dodajemy mąkę ... Smażymy na złoto brązowo :) Ogień ustawiamy na 2/3 mocy żeby nie spalić placków... Usmażone podajemy
chleba naszegomięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut. Umyj cukinię i pomidory i pokrój je w plastry o szerokości 7 mm. Posól diema szczyptami soli. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi. Natłuść formę do pieczenia odrobiną oliwy. Ułóż w formie warzywa(...)zmianę plasterek cukinii, pomidora i ziemniaka. Całość skrop oliwą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Składniki na 2 osoby 3 ziemniaki średniej wielkości 1 średniej wielkości cukinia 4 pomidory 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich lub oregano 2 łyżeczki oliwy 1 – 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano lub innego dojrzewającego
Eat me! Fit me!takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 100 gram kaszy pęczak Olej kokosowy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy(...)marchewki, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości marchewki, odkładamy na talerz. Spaghetti z buraka podsmażamy w ten sam sposób co spaghetti z marchewki. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Do cukinii dodajemy ugotowanego brokuła, kaszę pęczak, fasolę oraz spaghetti z marchwi i buraka. Wszystko razem chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku
Bajeczna KuchniaProste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj pod ręką mamy wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia. I, co najważniejsze w tym tygodniu, powstają w piekarniku. Tarta z mięsem mielonym i cukinią jest daniem sycącym i bardzo smacznym. Nadzienie doprawione kminem oraz curry jest bardzo aromatyczne. Przyprawy te otrzymałam w prezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię takie upominki(...)Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
zadanie-gotowaniePapryki te robiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu(...)słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli) olej sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie
Smaki Na TalerzuKasza orkiszowa, którą ostatnio bardzo polubiłam z indykiem, cukinią, czerwoną cebulą, papryką i marchewką, do tego troszkę kurkumy, soli, pieprzu cayenne i suszonej natki pietruszki. Wyszło smacznie i lekko :-). Udanego dzionka Wam życzę :-)) Składniki 3 porcje: 2 torebki kaszy orkiszowej 2 polędwiczki z indyka (może być kurczak) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 3 średnie marchewki suszona(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w paski indyka, pokrojoną paprykę i cukinię. Smażmy do momentu,aż indyk będzie usmażony, a warzywa miękkie. Dodajemy kaszę, kurkumę i pieprz cayenne, mieszamy, doprawiamy solą i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy. Smacznego
kruche babeczkizewnątrz, a przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych, bo przygotowane z chudej piersi z indyka oraz smażone całkowicie bez tłuszczu! Świetnie smakują w towarzystwie makaronu z dodatkiem lekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo. Całość smakuje naprawdę wybornie! 4 porcje: Pulpeciki: * pierś z indyka- 400 g * kasza manna- 4 łyżki * sól(...)smaku * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * jeżeli nie macie patelni, na której można smażyć bez tłuszczu, to konieczne jest smażenie pulpecików na 1 łyżce oliwy Makaron: * makaron- 400 g * cukinia- 1/2 średniej * cebula- 1 duża * oliwa z oliwek- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól- do smaku Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz słodką
Kraina Miodem Płynąca