chwila. Dodatkowo trochę poobijany jestem po wypadku autobusowym, w którym uczestniczyłem. Ale najważniejsze, że w końcu zacząłem gotować i mam sporo nowości dla Was. Dziś pierwsza propozycja, sałatka z cukinii i pomidorków. Składniki : 1/2 cukinii 1/2 cebuli czerwonej kilka pomidorków cherry 2 ząbki czosnku listki bazylii sałata pak choi 1 łyżka oliwa extra vergine Przyprawy : pieprz(...)czarny pieprz ziołowy Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy na folię aluminiową i wstawiamy do parowaru na 12 minut. Cebule czerwoną siekamy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Czosnek drobno kroimy. Pomidorki cherry parzymy również wrzątkiem, zdejmuje skórki i posypujemy pieprzem ziołowym. Bazylie i sałatę pak choi myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy
Parowar FacetaDziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta karkówka, duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki(...)kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
karmelowysłodkawa cebulą i aromatem szałwii. Składniki: na ciasto: 190ml wody 30 dag drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy na nadzienie: 3 średnie cebule mała cukinia 2 łyżki oliwy około 5 listków świeżej szałwii sól, pieprz do posmarowania: rozkłócone jajko Sposób p rzygotowani a : Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać(...)ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić
Pyry na Gazpierś z kurczaka sól, pieprz 1/4 szklanki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny Sałatka z grillowanych warzyw 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1/2 opakowania mieszanki sałat pomidory koktajlowe czarne oliwki 1 mała czerwona cebula (opcjonalnie) Pietruszkowe pesto 1 szklanka posiekanej pietruszki (nawet można odrobinę więcej) 60 ml oliwy 1,5 łyżki soku(...)czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu i posypujemy solą żeby puściły soki i żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. W między czasie jak warzywa puszczają soki a kurczak
Piekielna Kuchnia Patiodkwaszającego więc, proponuję kaszę jaglaną która jak wszyscy wiedzą jest również bezglutenowa. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 1 mała cukinia 1/2 cebuli sól pieprz ziołowy szczypta kurkumy Cukinie kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebule, gdy trochę się podsmaży dodajemy cukinie, doprawiamy i dusimy do momentu
harrisaczłowiek głodny to zły, a ja nie chciałam mieć zepsutego popołudnia. Wymyśliłam więc placuszki z kaszy jaglanej. A żeby było jeszcze treściwiej dodałam ser biały, dorzuciłam paprykę i cukinię Aby placuszkom nie było smutno dorobiłam sos czosnkowy. Placuszki są przepyszne, sycące, pięknie się prezentują, dzięki dodatkowi kurkumy, zawierają warzywa, a co najważniejsze zawierają kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem(...)kolację, jest to danie w 100% bezglutenowe i bezmięsne. Serdecznie polecam! Składniki na placuszki (18 sztuk o grubości 1-1,5 cm, średnicy około 5 cm): 1 mała cukinia (około 270 gr) 1 średnia papryka (około 180 gr) 2 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 275 gr sera białego (ja użyłam tłustego, ale może być też półtłusty, byleby
moj przepis naPomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie nachodzić), które posypać
Ugotowaćjajka 2 łyżki zielonej pietruszki 2 łyżki parmezanu łyżeczka soli masło (do wysmarowania formy) reszta: 250 g sera białego (np. capreggio) 3 jajka 180 g śmietany 18 % cukinia pomidorki koktajlowe oliwa sól pieprz ziołowy bazylia suszona czosnek granulowany Przygotowanie: Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gotujemy(...)Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy masłem i wkładamy ją kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem). Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie oliwy. Trzy rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną solą, pieprzem ziołowym, bazylią i czosnkiem granulowanym. Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód
Taste TherapyBardzo smaczna sałatka z cukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka(...)gorczycy Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Wszystko przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do umytych
Bajeczna KuchniaTradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g kiełbasy wiejskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka sól i pieprz cukier chili olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)obieramy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju,przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do cebuli. Umyta paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy i przekładamy do cukinii. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, smażymy na patelni do momentu aż puszczą
Bajeczna KuchniaRobiąc ketchup z cukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa
Bajeczna Kuchniaostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu w internecie na przerobienie kolejnego kawałka .. i tak trafiłam na ciasto na blogu I love bake , zmieniłam je minimalnie czyli zamieniłam cukinię na dynię :) i usunęłam kawę której nie pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy. Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu
Kuchnia na wzgórzuPiersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej(...)obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia
Kuchnia Pokoleńsię mięciutkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha… Łososia podałam z mało popularnym (A szkoda !) amarantusem, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych z dodatkiem szafranu i cukinii. Koniecznie spróbujcie Składniki: 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170 g) 2 łyżki suszonych jagód goji 200 g ziarna amarantusa 1 mała cukinia 1 cebulka(...)bulion. Dusić pod przykryciem około 25 minut, pamiętając aby co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Kilka minut przed końcem duszenia dodać startą na dużych oczkach cukinię i wymieszać. Gdy amarantus wchłonie cały płyn doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl
Oryginalny smakużyłam smacznego pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu" czosnkiem, koperkiem i cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię krewetki i kolorowe warzywa: pomarańczową i czerwoną paprykę oraz cukinię - z dodatkiem odrobiny soku z limonki i płatków chili. Całość smażyłam jeszcze kilka minut, tak aby krewetki były jędrne, warzywa chrupiące, a ryba zdążyła do końca się usmażyć. Pracy przy(...)łyżeczki siekanego koperku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 150 g krewetek (mrożonych lub świeżych) 1 lub oliwy z oliwek 1/2 pomarańczowej papryki 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii płatki chili do smaku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku plasterki cytryny i limonki plus 1 łyżeczka soku z limonki kilka listków bazylii WYKONANIE: Jeśli używasz mrożonych krewetek przełóż
Słodko-Słony Świat Ilony