takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny. * SKŁADNIKI na 2 tuziny placków(...)Placki: 4-6 ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka ½ łyżeczki ziaren kolendry 3 cm kłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli Do przybrania: pomidorki
Food Squarejestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 jajka(...)szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko
Z miłości do słodkościPisałam już o cukinii, która ma jadalne kwiaty. Kupicie je za kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia(...)ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy solidnie olej lub oliwę do smażenia (około 1,5 cm głębokości). Kwiaty cukinii trzymając za łodyżki zanurzamy dokładnie w cieście i wrzucamy na olej obsmażając na złoty kolor z obu stron. Kwiaty smażymy partiami po 2 – 3 sztuki. Podajemy gorące
Sezonowy Garnekpory najczęściej kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam! Składniki: 1-2 kolby kukurydzy 1 cukinia 2 łyżki masła natka pietruszki bulion warzywny - opcjonalnie sól Wykonanie: natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim(...)stężało kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut w międzyczasie pokroić cukinię w kostkę i dołożyć do kukurydzy kilka minut pod koniec duszenia podawać z masłem pietruszkowym pokrojonym w plasterki i solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1,5 szklanki ryżu, 1 kg mielonego, 1 cukinia, 1 duża zielona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, szklanka bulionu (może być z kostki), 200 ml śmietany kremówki, 2 kulki mozarelli (każda po 125 g), łyżka tymianku, łyżka oregano, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania: Ryż(...)kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion
Pobite gary BarbarySkładniki: 30 dag cukinii, 30 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 ząbki czosnku, 20 dag fety, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko miksujemy z żółtkami, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Dodajemy pokruszoną fetę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na gorący tłuszcz, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 średniej wielkości cukinie, puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy), pół szklanki kaszy kuskus, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g). Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu(...)Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut
Pobite gary BarbarySkładniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól, pieprz, 10 dag fety, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż zmięknie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy(...)patelni aż cebula zmięknie. Dorzucamy do cukinii. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Krem podajemy z pokrojoną w kostkę fetą
Pobite gary BarbarySkładniki: 4 kg pomidorów, 1,50 kg kolorowej papryki, 2 kg cukinii, 0,80 dag cebuli, 4 łyżki oleju, 5 łyżek oregano, 2 łyżki chilli, 2 łyżki soli. Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Pozbywamy się ich twardych części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w średniej długości paski a cukinię(...)większą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po 5 minutach dorzucamy cukinię, po następnych 2 minutach dokładamy paprykę. Smażymy wszystko przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory, chilli, sól i oregano. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do czasu aż pomidory się rozpadną ok. 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut
Pobite gary Barbarypieczarek · 1 czerwona papryka · 1 cukinia · 1,5-2l. bulionu · 5 łyżek kaszy manny(...)sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebule, paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cieniutkie słupki a pieczarki w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy
Pobite gary BarbaryUwielbiam jeść leczo, ale trudno jadać ciągle to samo, więc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie(...)wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią
Passions hobbies lifeprzygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie kroimy cukinie. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Przerzucamy do garnka. Obsmażamy marchewkę i cukinie, dorzucamy do pozostałych składników. Stawiamy na małym gazie i zalewamy około litrem wody. Dodajemy dwie Esencje
Kolizje Smakóws.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka(...)cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki słodkiej 18% - garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny - 2 liście laurowe - 3 ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar
Życie zamknięte w smakukawałek cukini (ok.100g) jajko łyżka rozpuszczonego olejku kokosowego szczypta sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia coś do posłodzenia jagody goji daktyle biała czekolada wiórki kokosowe Cukinię ścieramy na drobnych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na chwilę po czym odciskamy nadmiar wody(nie wylewamy). Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia i startą cukinię. Miksujemy(...)razie konieczności dolewamy odciśniętej wody po cukinii do odpowiedniej konsystencji. Dodajemy pokrojone dodatki, (+ można z łyżkę wiórków kokosowych do środka). Przekładamy do foremki, posypujemy wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni przez ok. 35min
More food, love and dreamsLeczo dobre na wszystko :) Z takiego założenia wychodzą chyba wszyscy :) Jak go nie kochać za ten pikantny smak papryki i delikatność cukinii? Pyszne na obiad, czy na imprezę, Podzielne. Można je pasteryzować, więc to jego dodatkowy atut. Należę do grona tych osób, które uważają, że leczo smakuje najlepiej drugiego dnia, kiedy wszystkie składniki się wzajemnie połączą i wydobędą(...)specyficzny przyjemny aromat i smak. Kto lubi? Składniki: 6-7 dużych czerwonych papryk puszka czerwonych pomidorów krojonych 2 szklanki bulionu 2 duże cebule 2 pałki kiełbasy średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml przecieru pomidorowego bazylia, majeranek słodka i ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę obieramy, wycinamy nasiona i myjemy. Kroimy w drobna kostkę i wkładamy
ChilliJemy