się do sałatek. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami łączy smak grillowanej cukinii, pomidorów koktajlowych i groszku, całość doprawiona jest ziołami włoskimi z młynka, do tego 1/2 ząbka czosnku i kapka oliwy z oliwek. Taka kolorowa sałatka z makaronem to wg mnie bardzo(...)Tutaj znajdziecie też pomysły na inne makaronowe sałatki: - sałatka z farfalle i warzywami - sałatka z farfalle i suszonymi pomidorami Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec 1/2 cukinii 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory koktajlowe kopiasta łyżka ugotowanego groszku zioła włoskie w młynku Kotanyi świeży tymianek Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędać jej znacznie więcej. Nie bój się zaszaleć! Z pewnością gardła nie wypali. WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI. /własny, inspirowany daniem z restauracji;/ na 2-3 porcje 1 mała cukinia zielona 1 cebula 200 g groszku konserwowego 200g owoców liczi 1-2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry 200 g mleczka kokosowego nieco oleju ryżowego biały pieprz do smaku Cukinię myję(...)zalewy, a owoce liczi obieram z łupiny i usuwam pestkę, rozkrawając je delikatnie (ale nie całkowicie, mają być całe). Cebulę obieram i siekam, szklę na odrobinie oleju. Wrzucam cukinię, podsmażam, a następnie dodaję pastę curry. Dodaję mleczko kokosowe, doprowadzam do wrzenia. Wrzucam groszek i owoce liczi, duszę około 5-6 minut. Doprawiam pieprzem i ewentualnie jeszcze pastą curry. Podaję
W kuchni Karmel-itkiteż ten okres gdzie spokojnie możemy ukryć fałdki pod ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku(...)rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej
Brzuszki Łakomczuszkigdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy(...)plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu
Sajkofanka smakudarów. Na pierwszy ogień poszedł bób. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki szparagowej, cukinii, wędzonego boczku i parmezanu zyskuje nowe oblicze i wyrazisty charakter. Dzieci ten bób nie zachwycił, możne innym razem dadzą się przekonać. Dorośli natomiast bardzo zagustowali w tym prostym wiosennym daniu(...)skleił. Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami Składniki na 4 osoby: 300 g makaronu orecchiette 200 g fasolki szparagowej 200 g obranego bobu 1 cukinia 100 g wędzonego boczku Parmezan pokrojony w płatki Przygotowując to danie trzeba zwrócić uwagę aby zgrać czas ugotowania warzyw i samego makaronu. Warzywa gotujemy ok. 10 min, muszą być twardawe
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie(...)pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki. Cukinie i marchewki myjemy, marchewkę obieramy. Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki
Mia Cucina Sofietanowej odslonie okazaly sie lepsze od poprzednich . I przyznam, ze nastepnym razem chyba zrobie je z podwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy(...)pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich wode. Cukinie dokladnie mysjemy, osuszamy i scieramy na duzych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwile by puscila sok, a nastepnie odsaczamy. Cukinie laczymy z ziemniakami, dodajemy bardzo drobno posiekana cebule i czosnek oraz pozostale skladniki. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko dokladnie mieszamy, a gdy masa jest
Przysmaki Karolkimogli zakosztować tego bukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku ;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce(...)pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam olej ryżowy, na nim szklę pokrojonego w półtalarki pora i starty na tarce czosnek - uwaga, by się nie przypalił. Cukinię kroję w plasterki, a groszek i kukurydzę odcedzam. Do pora i czosnku wrzucam cukinię i chwilę smażę. Następnie dodaję przecier oraz przyprawy i cukier. Wszystko duszę razem, dolewam ocet, doprawiam
W kuchni Karmel-itkiTortille z wołowiną z rosołu - przepis na 4 porcje Do przygotowania tortilli będą Ci potrzebne: 8 tortilli, 700g ugotowanej wołowiny, 250g cebuli, 150g czerwonej papryki, 150g selera naciowego, 300g cukinii, 150g pieczarek, 70g tartego parmezanu, 500g passaty pomidorowej, 50g sałaty rzymskiej, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Wołowinę zmiel w maszynce do mięsa. 2. Cebulę(...)paprykę pokrój w kostkę, a seler naciowy i pieczarki w plastry. 3. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym każdą ćwiartkę pokrój w plasterki. 4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim krótko wołowinę. 5. Stopniowo dodawaj na patelnię cebulę, paprykę i seler naciowy, smaż przez chwilę, a na koniec dodaj pieczarki
Z notatnika dietetykaSkładniki: papryka czerwona 3 kg, cukinia 4 sztuki większe, czosnek 2 główki duże, cebula 1 sztuka większa, olej rzepakowy 10 łyżek, sól 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, papryka osyra 1 łyżeczka, cukier 4 łyżki, ocet winny 2 łyżeczki, żelfix uniwersalny dr. Oetker Cebulę obrać, pokroić do rozdrabniacza, dodąć obrane ząbki czosnku i zmiksować, wysypać(...)talerz. Z papryki usunąć nasiona, opłukać, pokroić na kawałki do rozdrabniacza i zmiksować, wysypać do miski - w moim rozdrabniaczu na 4 razy powtarzałam. Cukinie umyć, pokroić do rozdrabniacza i zmiksować, wsypać do miski. Przygotowałam w multicookerzena programie gołąbki - do misy wlać olej, włączyć program gołąbki, wsypać cebulę z czosnkiem, zamknąć i po 8 minutach otworzyć i wymieszać
W Mojej Kuchni Lubię