słyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami(...)orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
JaglusiaTarty doskonale sprawdzają się na przyjęciach i eleganckich kolacjach, ale... Artykuł TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii . Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z patelni posypane cukrem. składniki: 1 kg cukinii (waga po wydrążeniu) 2 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Umyte cukinie pozbawiłam pestek i starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam
babka w formiepochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie! Składniki (na 2 porcje): 10 kwiatów cukinii 50 gram sera(...)niebieską pleśnią 50 gram orzechów włoskich 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja 1/2 szklanki mleka szczypta soli i pieprzu oraz oregano Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń pręciki. Ser pokrój w kostkę a orzechy posiekaj. Wymieszaj składniki i nadziej nimi kwiaty. Tak przygotowane kwiaty ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, mleko i jaja oraz
Mango Papajaposmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego Ciasto cukiniowe 2 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii 0,5 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę(...)dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Artykuł Ciasto cukiniowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadobrze, chociaż teraz dla odmiany muszę przyzwyczaić się do jego braku:). Ten smaczny chlebek cukiniowy z żurawiną to jest to świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy można jeszcze wykorzystać cukinię z własnego ogródka :). Ciasto jest bardzo wilgotne, i bogato napakowane bakaliami. Polecam. Podana porcja wystarcza na 2 foremki keksowe o wymiarach 10×20 cm. Chlebek cukiniowy z żurawiną 2 jajka(...)szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 szkl świeżo startej cukinii (około 500 g) 150 g roztopionego masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina gałki muszkatołowej 1 szkl posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szkl suszonej żurawiny lub rodzynek 4 łyżki mleka (opcjonalnie) szczypta soli Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię
Pieguskowa KuchniaDzisiaj leczo :) Pyszna kombinacja warzywna. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co się ma w lodówce :) U mnie króluje papryka, cukinia i pomidory i malutki dodatek od mojego męża w postaci kiełbaski podsuszanej ( dla mnie mogłoby jej wcale tu nie być ;) Polecam!!! Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 4 pomidory bez skórki 2 cebule(...)średnia cukinia 1/2 kg kiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 1 łyżeczka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę
Różne smaki w kuchniDziś wpis tak na szybko.Ostatnio jakaś leniwa się zrobiłam ,tak więc i nawet placuszki zrobione na szybko. 1 średnia cukinia 1-2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego około 5-6 łyżek mąki pszennej koperek pieprz ziołowy Cykoria sól Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i przełożyć na sitko ,pozostawić na około(...)minut. Następnie dokładnie odcisnąć cukinię, dodać sól, pieprz, koperek, jogurt naturalny oraz jaja.Wymieszać i na koniec dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne ani za gęste. Nakładać łyżką porcję ciasta na gorący olej i smażyć placki w obydwu stron
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy 1 brokuł 1 duża czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach(...)solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię umyć i również pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego ziemniaczany spód i piec około 20 minut. W misce rozbełtać jajka, dodać
Passions hobbies lifewyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉 Składniki: 2 cebule 3 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 200 g kiełbasy chorizo picante 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego papryka słodka mielona sól olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę(...)kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Kiełbasę kroimy w półplasterki, wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. Cukinie oraz pomidory dodajemy do garnka i dusimy, aż warzywa się
Kuchnia MagdaLenySkładniki: – 2 piersi z kurczaka – 1 łyżka gotowej pasty curry zielone – 1 mała puszka mleka kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 3 łyżki oliwy – małe opakowanie makaronu ryżowego nitki Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć(...)Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Z cukinii wyciąć strugaczką do warzyw paski makaronu lub pokroić nożem. Zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Makaron ryżowy zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić. – Do kurczaka dodać cukinię i makaron, przemieszać i od razu podawać
To co kochamPyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację. To pomysłowe połączenie podpatrzyłam w sierpniowym wydaniu "Kuchni". Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty. Polecam! Składniki: 1/4 lub połowa małej, młodej kapusty- 500 g 1 cukinia 1/2 pęczka rzodkiewek 1pęczek dymki/cebula koperek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu(...)jabłkowego 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: ćwiartkę kapusty poszatkować. Posolić i ugnieść dłońmi, by lekko zmiękła rzodkiewki i cukinię umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do kapusty dymkę lub młodą cebulkę drobno posiekać. Dodać do kapusty olej wymieszać z miodem, octem jabłkowym, musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu, następnie połączyć z poszatkowanymi warzywami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl mąki graham 2 żółtka 125 g masła sól 1 łyżeczka cukru nadzienie 250 g bryndzy 2 białka 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz szczypta oregano 1 cukinia kilka suszonych pomidorów z oliwy Zagniatamy ciasto i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Cukinię kroimy cieniutko przy pomocy obieraczki wzdłuż. Produkty na nadzienie wkładamy do kubka blendera(...)miksujemy na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną cukinię i zalewamy masą serowo, jajeczną. Układamy na wierzchu rozdrobnione pomidory i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 30-35 min w temp
Gotowanie jest łatwedorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też przepis(...)pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie paseczki, fasolkę – w krótkie słupki. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich sól
Karo in the KitchenZakupiłam małe okrągłe cukinie i od razu je nadziałam aby potem cieszyć się smakiem pysznego dania. Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite. Jeśli tylko spotkacie hiszpańskie cukinie zaraz je zakupcie i nadziewajcie. Okrągłe cukinię nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie