Pizza z cukinią z dodatkiem pieczarek i oliwek na paście paprykowo-warzywnej ajwar to typowo wegetariańska wersja pizzy. Możesz dodać do niej posiekane pomidorki lub kosteczki czerwonej papryki. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, starcza na dwie średnie pizze. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz na pyszną pizzę warzywną pieczoną na paście paprykowej – ajwar. SKŁADNIKI(...)mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY: 2 pieczarki 1 mała cebulka kawałek cukinii – 100 g 20 czarnych oliwek 4 czubate łyżeczki pasty ajwar 4 łyżki cheddara 125 g – 1 kulka mozzarelli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę
Zasmakuj KuchniSzynka pieczona z cebulą, pieczarkami, cukinią i pomidorami to pyszny pomysł na danie jednogarnkowe dla całej rodziny! Składniki: 1 kg mięsa z szynki, 250 g pieczarek, 350 g cebuli, średniej wielkości cukinia - ok 250g, 4 podłużne pomidory, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprz, łyżeczka słodkiej papryczki, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, łyżka oleju Przygotowanie: Szynkę oczyszczamy z błon oraz nadmiaru(...)sól, pieprz, papryczkę, suszone pomidory oraz olej. Łączymy ze sobą. Cebulę kroimy w grube pół plastry, pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są duże. Czosnek w plastry, cukinię w grube plastry, pomidor na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę, pieczarki oraz mięso. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika bez przykrycia na 50 minut, następnie dokładamy
Lena Gotujejuż zawitał, ten tydzień był ciut krótszy i szybko zleciał. Ja ma dla Was dziś propozycję obiadową. Jest to zapiekanka z tortellini, pesto z suszonych pomidorów, do tego oliwki, cukinia, kukurydza i tuńczyk. Wszystko posypane startą mozzarellą, doprawione Przyprawą Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , oraz po upieczeniu posypane natką pietruszki. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam i miłego piątku(...)życzę :-) Składniki: 1 opakowanie świeżego tortellini 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoiczek pesto pomidorowego oliwki kukurydza 1 cukinia przyprawa Knorr suszone pomidory z bazylią i czosnkiem starta mozzarella natka pietruszki 1. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cukinię kroimy w plasterki. 2. Ugotowane tortellini przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pesto
kruche babeczkimałżonkiem z przyjaciółmi. Oryginalny przepis: https://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/spinach-pici-pasta/ Składniki: Makaron : 150 gram mąki orkiszowej, 1/2 łyżeczki soli, 100 gram szpinaku baby ( świeży) Dodatki : 200 gram pomidorków, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, chili w płatkach do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g sera pecorino (wolę od parmezanu), bazylia świeża kilka gałązek, orzeszki piniowe(...)dałam bo nie miałam). Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania warzyw. Umyłam pomidory i przekroiłam na pół. Potem pokroiłam cukinię i czosnek. Odłożyłam na bok. Potem przygotowałam ciasto na makaron. Do malaksera wsypałam mąkę, sól i szpinak. Zaczęłam miksować kilka minut aż do połączenia się sadników z zieloną kulę. Wyjęłam ciasto i podsypując mąką zagniotłam chwilę. Odstawiłam do miski przykrywając miskę czepkiem
AZgotuj!Pyszna i lekka surówka na bazie cukinii to świetny dodatek do obiadu, który będzie smakował każdemu. Składniki 1 cukinia 1 marchew 1 jabłko kawałek pora 2 ogórki kiszone Sos: 2 łyżki majonezu sok z połowy cytryny sól pieprz ziołowy Przygotowanie Cukinię, marchew oraz jabłko zetrzeć na tarce. Pora drobno pokroić. Ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą(...)polać sałatkę. Wszystko razem wymieszać. Autor przepisu: Aneta Artykuł Surówka z cukinii pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysmaku. 1 cebula 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 20 dkg pieczarek 1/2 papryczki chili 1 cukinia olej rzepakowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki pasty curry 300 ml mleczka kokosowego paluchy cebulowe Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki(...)plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule i drobno. Dodaję wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi
wesoła kuchniaobiad lub kolację w śródziemnomorskim stylu. Usmażone na oliwie z oliwek placki z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Podane z warzywnym sosem na bazie pomidorów, cebuli, cukinii i czerwonego pesto oraz z podsmażonymi na oliwie pieczarkami. Naprawdę pyszne połączenie! Danie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu ale też następnego dnia po odgrzaniu, warto więc za jednym(...)granulowanego 2 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 2 łyżeczki oregano oliwa z oliwek do smażenia sos warzywny: 0,5 kg cebuli 0,75 kg cukinii 2 puszki pomidorów siekanych 2 ząbki czosnku 1 słoiczek 200g pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta papryki ostrej szczypta cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego sól pieprz
Dorota Smakujedrobno mielonej mąki z twardej pszenicy; 160-170g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować); szczypta soli 2. Sos 2 niewielkie cukinie 2 ząbki czosnku 10-12 świeżych liści mięty pieprzowej 30g startego Parmezanu 30g startego Pecorino 80-100g Pancetty (lub jeszcze lepiej, jeśli mamy, Guanciale ) oliwa Wykonanie: 1. Trofie(...)minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny. Techniki robienia trofie opisywał nie będę - proponuję rzucić okiem na film tutaj: LINK 2. Sos cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek; na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy czosnek aż zacznie się złocić; czosnek usuwamy, wrzucamy cukinię oraz
Pasta Po PolskuŁosoś ze słodkim ziemniakiem bez soli i oczywiście świeżą cukinią Łosoś ze słodkim ziemniakiem bez soli, doprawiony fantastyczną oliwą z Domu Oliwnego – to kolejne danie zrobione na prośbę Elżbiety . W związku z tym, że nie użyłem do swojej potrawy soli, chociaż to odnosi się także do innych produktów, których nie możemy użyć, ze względu na dietę czy też stan(...)Oliwny Kalorie – 545 Białko – 26 Węglowodany – 39 Tłuszcze – 33 Bez wątpienia używając kilku składników, musisz użyć jak najlepszej jakości 100 g łososia Słodki ziemniak Cukinia Rukola Oliwa z oliwek najwyższej jakości Sok z połowy cytryny Suszona trawa cytrynowa Suszony tymianek Suszona bazylia Granulowany czosnek bez soli Bizar a’Shuwa Kolendra Kmin Rzymski Cynamon Pieprz świeżo
RafalCookPolecam wypróbować, przekonać się samemu, że nie tylko jest pysznie, ale też prosto. Jak to miło rozpieścić się takim śniadaniem. Składniki (na 1 dużą porcję): 2 jajka pół małej cukinii garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka listków bazylii Do podania: posypka z ziaren świeże pieczywo Przygotowujemy warzywa – cukinię i pomidorki(...)myjemy. Cukinię kroimy w średniej grubości ćwiartki, pomidory przekrawamy na pół. Na patelnie wlewamy oliwę, odrobinę nagrzewamy i wrzucamy na nią pokrojoną cuknie – smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać, około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do cukinii dodajemy pomidorki, doprawiamy odrobiną soli i świeżego pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Usmażone warzywa przesuwamy
Smaczna Stronaskładników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak. To nie tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów(...)skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej lub zwierzęcej
Even Better FoodGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz do smaku garstka
Even Better Foodwarzywami i serem feta Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą z oliwek i serem feta. Najprostszy wariant składa się z ziemniaków, cukinii, pomidorów i ziół, ale można też dodać bakłażana lub czerwoną paprykę. W niespełna pół godziny (plus czas zapiekania) przygotujesz łatwe i smaczne danie dla całej rodziny. Zapiekankę(...)zapiekanka warzywna 1 średnia czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 puszka krojonych pomidorów 3-4 ząbki czosnku 2 średnie cukinie 3-4 średnie ziemniaki około 120-150 ml oliwy z oliwek np. włoskiej oliwy extra virgine 200-250 g twardego sera feta lub około 100-150 g startego sera
Cztery FajeryPlacki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 1 cukinia ( 300 g ) 4 większe ziemniaki 1 cebula 1 mniejsza marchewka 1 duże lub 2 mniejsze jajka mąka pszenna 4 łyżki majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz cukier(...)posypania ew. natka pietruszki do posypania Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw. Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami. Dosypać mąkę, wbić
Smaczne moje