Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka(...)około 2 łyżek 1l bulionu puszka krojonych pomidorów 0,5–1 kg żółtej fasolki szparagowej czerwona papryka średnia cukinia ½ puszki kukurydzy Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni
Pyry na Gaznawet boczkiem wędzonym czy parzonym. One nadają nietuzinkowy, wyrazistszy smak rybce, którą doprawimy tylko solą i pieprzem. Składniki na jeden filet: - filet z sandacza (może być mintaj, sola itp.) - cukinia - 2 plastry szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię(...)umyć i obieraczką zrobić długie plastry. Na filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy z oliwek i smażymy 10-15minut obracając od czasu do czasu. Po przełożeniu na talerz polecam jeszcze raz skropić sokiem z cytryny, można użyć również oliwy
Be Fit Be Strongtyłka do sklepu, więc postanowiłam wykombinować coś z niczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy(...)kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią
Be Fit Be StrongPlacki z cukinii to smacznym dodatek do mięs. Podane z dipem mogą stać się samodzielnym, szybkim daniem obiadowym. Proponuję dip jogurtowo-czosnkowy o wyrazistym ostrym smaku. Qchnia po prostu Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek posiekanego czosnku 2 jajka 1/4 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko i jaja. Wszystko razem mieszamy rózgą. Umytą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę na najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy
Qchnia po prostudziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba! Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki W garnuszku zagotować wodę z passatą pomidorową, następnie dodać(...)większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła. Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki julienne na cieniutkie paseczki. Zupę nakładać do miseczek, podać z surowymi, cieniutkimi paseczkami cukinii i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje ze grzankami. Smacznego
Plate of JoyBotwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam! Scroll down for recipe in English Botwinka z cukinią(...)porcji) Składniki: 5-6 szklanek bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie) 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
karmelowytakie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :) SKŁADNIKI 300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków cukinii. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię
DefinicjaSmakumakaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów 1 cukinia 3 pomidory(...)końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część, którą wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi szparagami. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, a następnie w półtalarki. Pomidory kroimy w kostkę ( koktajlowe na ćwiartki). Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
DefinicjaSmakupisać. Dziś mam dla Was pomysł na danie, które było przygotowane 13 kwietnia i nie miałam kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć, pokroić(...)kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, a następnie pokroić w kostkę, podobnie musimy zrobić z cukinią. Na jednej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal
Kuchnia moimi oczamiDzisiaj w kuchni pachną zioła prowansalskie i oregano, a głównymi bohaterami są makaron tagliatelle, cukinia, marchewka i cebula. Składniki: (Jest to duża porcja dla 4 osób) 4 małe cukinie 4 marchewki 2 cebule 1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1,5 łyżeczki oregano sól pieprz 4 łyżki oliwy 50 g masła 400 g makaronu Tagliatelle Wykonanie: Marchewkę i cukinię kroimy(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewkę z cebulą, solimy i podsmażamy około 10 minut. Od czasu do czasu całość mieszamy.Marchewka powinna być twardawa. Następnie dodajemy cukinię, ponownie solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Całość mieszamy i podsmażamy kolejne 10- 15 minut. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba. Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę
Smak mojego domuZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - cukinia ok. 700 g - 1 por - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion
Kuchenne Wariacjeksiążkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :) Składniki : 50g kaszy gryczanej prażonej 150g szynki wieprzowej 1 duża pieczarka 4 szparagi 2 ząbki czosnku 1/2 żółtej cukinii 2 pomidorki cherry 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy(...)prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki. Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi
Parowar Facetawpływają na smak potrawy w niżej prezentowanej wersji są pomarańcze i sok pomarańczowy, brandy oraz mascarpone. Siła tego trio najbardziej uwydatnia się w sosie, którego jest podstawą obok papryki, cukinii i czerwonej cebuli. Już z tego możemy wnioskować, że będzie raczej słodko, choć nie przesadnie. Doskonałym uzupełnieniem sosu jest estragon – najlepiej aby był świeży, ale w tej postaci trudno(...)mascarpone, brandy, południowymi warzywami i estragonem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (po ok. 300g) 2 średnie słodkie pomarańcze (ok. 700g) kawałek cukinii (150g) pół średniej papryki (150g) 1 średnia czerwona cebula (150g) pęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy
Kulinarna PokusaWarzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)łyżki ketchupu 1 łyżka sosu balsamicznego Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka
Ugotowaćkrotko: jest zupa (żeby nie było, że jestem monotematyczna i serwuję tylko słodkości :P ). Gęsta, kremowa, z chrupiącymi grzankami - czyli taka, jaką lubię najbardziej. Na 4 porcje: 50 dag cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 szklanki bulionu 100 g serka topionego koperek sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do zup pieczywo Cukinię obrać, wydrążyć nasionka i pokroić w kostkę(...)Cebulę i czosnek posiekać. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa smażymy na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię i chwilę smażymy po czym zalewamy wszystko bulionem. Całość gotujemy aż cukinia będzie miękka. Wówczas za pomocą blendera miksujemy całość. Dodajemy serek topiony i gotujemy aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i przyprawą. Posypujemy koperkiem. Pieczywo kroimy
My simple kitchen