Podobny przepis już jest na blogu ( KLIK ), ale ta cukinia była przygotowana w troszkę inny sposób. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Domowe przetwory nr 7/2010. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg cukru 1,5 litra wody 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to cukinia wyrośnięta(...)należy usunąć gniazda z pestkami. 2. Wodę zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i studzimy. Zalewamy wodą cukinię i odstawiamy na dobę. 3. Następnie cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut. 4. Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 5. Z podanych proporcji wyszło
Kuchnia domowa AniTrochę inna propozycja na cukinię. Weronika , na której blogu przepis znalazłam, nazwała tę potrawę pasztetem - i niech tak zostanie. Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony(...)plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka (dałam 3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika
Stare Garyrobiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna(...)mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią Zapiekanka z ryżu i cukinii Składniki (dla 4-6 osób) 1 kg cukinii 250 g ryżu 1 cebula 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 100 g sera pleśniowego 3 jajka 150 g sera żółtego 150 ml śmietany 30-36% świeży
UgotujmyTo.plCukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)poprzez dobór wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyCukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką(...)cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie :) Składniki: około 2-2,5 kg cukinii , około 1 kg pomidorów , 2 średnie cebule , 4 większe ząbki
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron z cukinią i szynką... Sprężyste rurki makaronu. Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii. Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek. Oprószone drobno startym parmezanem. Pycha! Składniki: 250 g makaronu penne; 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka); 200 g cukinii (waga przed obraniem); 1,5 czubatej łyżki masła; 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu(...)kremówki); 3 żółtka; 1,5 łyżki oliwy; Sól; Pieprz; 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojoną szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać
Gospodyni MiejskaCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu? Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo(...)zrobienie sosu przy pomocy blendera. Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę, natkę pietruszki, miętę , oregano) można je posiekać i dodać 1 łyżkę
SzczyptaSmaQjuż pisałam, do założenia tego bloga i nauki gotowania / smażenia / pieczenia natchnęła mnie cukinia. Dostałam dwie takowe i w rozpaczy, nie wiedząc co to jest i z czym to się je, zapytałam znajomych, czy znają jakieś zastosowania tego dziwnego warzywa. Dowiedziałam się, że da się z tego zrobić placki. Zawsze myślałam, że placki robi się tylko z ziemniaków(...)szok. Jako że cukinia inaczej by się zepsuła, a jedzenia zawsze szkoda, postanowiłam porwać się na wyzwanie zrobienia takich placków. Było to o tyle dziwne, że nie jem warzyw, no ale poeksperymentować można :) Składniki: - cukinia (ja miałam dwie takie średnie) - jajko - mąka pszenna (tak na oko jakieś pół szklanki) - trochę soli - dużo pieprzu - vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę
Kulinarne zapędy KokosaDziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często(...)cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych
Poezja smakuCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakuPrzepis na makaron z cukinią to pomysł na szybki i smaczny obiad - polecam szczególnie teraz, gdy trwa sezon cukiniowy :) SKŁADNIKI(...)350g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku sól chili w proszku oliwa z oliwek 50g tartego twardego sera (u mnie Dziugas) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili
Moje Kuchenne RewelacjeNajwyższy czas na obiad, więc polecam lekkie, smaczne i moim zdaniem niezwykle efektowne danie - cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak zapewniam, że warto, a efekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego(...)wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki, pozostawiając mniej więcej po pół centymetra miąższu przy skórce. Użyłem relatywnie małych cukinii, przy ich zakupie istotnym jest, aby żaden
Wyprawy kulinarnePrzepis na zapiekankę z ziemniaków i cukinii Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest zaczerpnięta z przepisu na francuską zapiekanką z ziemniakami. Ja postawiłem urozmaicić ten przepis cukinią. Składniki 0,5kg cukinii 0,5kg ziemniaków 250ml śmietany słodkiej 30% 150g sera typu ementaler pół łyżeczki sól pieprz gałka muszkatołowa masło ząbek czosnku Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, cukinie umyć. Ziemniaki i cukinie(...)kroimy na cienkie plasterki, możemy do tego wykorzystać tartkę do warzyw. Naczynie żaroodporne smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, następnie masłem. 2. Układamy ziemniaki i cukinie na zmianę, jak ktoś jest mało cierpliwy może układać po kilka plastrów na zmianę jak ja . po każdej warstwie posypujemy całość gałką muszkatołową i pieprzem. Układamy tak do wyczerpania składników. śmietanę wymieszamy z solą
zjem to blog kulinarnyPrzepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy . Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód(...)całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką
Poezja smakuZucchine fritte in pastella alla birra – Smażone cukinie w cieście piwnym Zapraszam na smażone cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie(...)pomyślałam, ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych, którzy za warzywami nie przepadają- moich dzieci… być może dlatego, że wyglądem przypominają trochę ich ukochane frytki. Z rozmachu nie tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało
Mia Cucina Sofieta