jest! Warzywo, o którym teraz jest bardzo głośno, bo jest na nie sezon. A jak wiadomo, sezonowość to jeden z filarów zdrowego odżywiania, przynajmniej według mnie. Cukinia jest bardzo sycąca, choć niskokaloryczna (zaledwie 15kcal w 100g), a to z pewnością ucieszy osoby odchudzające się. W jej miąższu znajdziemy m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy(...)Istotny jest także fakt, że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Ja uwielbiam ją przede wszystkim za to, że można z niej wyczarować naprawdę całą gamę różnorodnych przysmaków. Zarówno na słodko jak i na słono. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie aż 34 cukiniowych propozycji z mojego bloga. Każdy z nich został podany z makro i ładunkiem glikemicznym w przeliczeniu
Natka PietruszkiCukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie robiłam i nie planuję. Warzywo to coraz popularniejsze w Polsce i chętnie używane do przygotowywania różnych dań, często do faszerowania podobnie jak papryka. Najsmaczniejsze są małe cukinie, znacznie bardziej chrupiące i idealne do jedzenia(...)nawet na surowo. Jeśli nie jesteście przekonani to tego warzywa, dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was, a jeśli już znacie i lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo! Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą
Moja smaczna kuchniamożna włączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek(...)sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość
Z Kuchni Do KuchniTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami(...)dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską
Moja smaczna kuchniaSmażone talarki panierowanej cukinii, podobnie jak patison są pyszną alternatywą dla mięsnych dań. Cukinia to wdzięczne warzywo w każdej formie, wystarczy niewielka ilość przypraw by smakowicie manipulować i dostosować jej smak do naszej zachcianki kulinarnej. Cukinię można grillować, podsmażyć na patelni, przygotować z niej nitki makaronu warzywnego przypominającego tagliatelle. Można też przygotować ją według poniższej instrukcji i w efekcie otrzymać(...)wegetariańskie panierowane kotleciki z plasterków cukinii. Szybko, smacznie i przyjemnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Warzywne kotleciki cukiniowe w panierce 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 120 kcal Talarki cukinii panierowane jak kotlety, usmażone w panierce na złocisto. Cukinia smażona w panierce
ProstePesto.plKeto placki z cukinii z zielonym pesto Cukinia na wytrawnie i na słodko Ciągle trwa jeszcze sezon na cukinię vel kabaczka. Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam szczególnej różnicy miedzy jednym a drugim, ale ona ponoć istnieje… Staram się więc korzystać z tego dobrodziejstwa póki jest ono na wyciągnięcie ręki. Zdarza mi się otrzymywać cukinię z działki – taką bio eko niepryskaną(...)najlepszą. A jak nie, to zaopatruję się w nią w warzywniakach lub supermarketach i wtedy staram się, żeby była certyfikowana ekologiczna, choć nie zawsze jest taka możliwość. Najbardziej uwielbiam cukinię za jej uniwersalność – da się z niej zrobić tyle różnych dań. Można ją jeść zarówno na słodko (patrz: babeczki z cukinii ), jak i na wytrawnie. Co tu więcej potrzeba
Modern Cave Girlplacuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie! Składniki (na ok. 10 sztuk) : 1 cukinia (u mnie 300 g) 4 ziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię(...)nadmiaru wody. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii. 3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki. 4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym
Kuchnia domowa AniZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata(...)wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII (3 min): cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy je a resztę skóry zostawiamy (chyba, że mamy późną jesień i skóra jest już mega twarda, wtedy niestety musi cukinię obrać). Następnie odcinamy końcówki z obu stron i ścieramy na tarce
Nerds KitchenSprawdzony przepis na tradycyjne, chrupiące placki z cukinii smażone na patelni. To idealny sposób na przygotowanie bardzo prostego pysznego dania z kilku składników. Wystarczy wymieszać startą cukinię z ziołami, mąką, czosnkiem oraz jajkami, a następnie usmażyć pyszne placki, tak aby były chrupiące z zewnątrz oraz delikatne i miękkie w środku. Możesz je podać na śniadanie, obiad, ciepłą kolację lub lekką(...)przekąskę. Chociaż to najprostsze i najsmaczniejsze placki z cukinii łyżką kładzione, to jednak przed smażeniem warto poczynić pewne kroki, które ułatwią przygotowanie pysznych placuszków. Jeśli więc tak jak my jesteś fanką cukinii i prostych w wykonaniu placków, zobacz nasz przepis. Mamy nadzieję, że również Tobie pomoże zrobić pyszne i aromatyczne placki z cukinii. Zapraszamy! Placki z cukinii Składniki: młoda cukinia
Kuchnia Na Wypasiekońcu udało mi się znaleźć i czas, i światło. Wyszłam rankiem na spacer po ogródku. Chmury przesuwają się po niebie. Będzie padać, nie będzie? Dojrzałam długą, smukłą młodą cukinię. Popatrzyłam na nią. Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię(...)obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiScarpaccia to taki włoski placek z cukinii upieczony na chrupiąco, niektórzy nazywają go cukiniową pizzą. Tradycyjnie do przepisu na scarpaccię wykorzystuje się mąkę pszenną i kukurydzianą, sama postanowiłam dodać jeszcze nieco parmezanu dla uzyskania wyrazistszego smaku i większej chrupkości. Użyłam cukinii żółtej, ale równie dobrze sprawdzi się cukinia zielona. Najważniejszym etapem przygotowania przepisu jest pokrojenie cukinii na bardzo cienkie talarki(...)chrupiąca skorupka na wierzchu. Według mnie placek cukiniowy najlepiej upiec w formie żaroodpornej, która nie zmienia smaku wypieków tak jak tradycyjna blaszka do pieczenia. Osobiście uwielbiam wszelkie przepisy z cukinią, uważam że to bardzo wdzięczne warzywo o przepysznym smaku i wspaniałych właściwościach. Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem cukinii, skorzystaj z innych przepisów, np. makaron z kurczakiem w sosie cukiniowym
ProstePesto.plAromatyczna cukinia faszerowana pieczarkami , mozzarellą i ryżem, to pyszna wegetariańska uczta z piekarnika! Przepis na te proste w przygotowaniu nadziewane cukinie uwiedzie Cię smakiem podsmażonych pieczarek, słodkiej cebulki i aromatycznego sosu pomidorowego. Aby zrobić to pyszne danie, wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulką oraz ryżem, a następnie każdą łódeczkę z cukinii napełnić tym bezmięsnym farszem oraz śmietanowo – pomidorowym sosem. Napełnione(...)nagrzanego piekarnika i po kilkunastu minutach danie gotowe! Pięknie wyglądają, są łatwe do wykonania i smakują wyśmienicie! Nie będziesz mógł się doczekać, aby zrobić je ponownie! W przeciwieństwie do cukinii faszerowanej kurczakiem i cukinii z szynką, pieczonej w piekarniku , które od dłuższego czasu są już na blogu, dzisiejsza cukinia jest wypełniona w całości farszem wegetariańskim. Mimo to jest wystarczająco pożywnym
Kuchnia Na WypasieCukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, z którego możemy przygotować tarty, zupy, zapiekanki, placki. Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, koniecznie sprawdź moje top 6 przepisów na dania z cukinią w roli głównej. Cukinia – królowa wszechstronności Gdy tylko zaczyna się na nią sezon, cukinia jest regularnym gościem w mojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś(...)albo ścieram na tarce i robię pyszne placki z dodatkiem moich ulubionych serów, dla podkręcenia smaku. Możliwości jest mnóstwo. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Smaczna, tania, niskokaloryczna Dlaczego tak lubię cukinię ? Odpowiedzi na to pytanie jest kilka. Najważniejsze – jest smaczna 😉 Bez problemu można dostać ją w każdym sklepie spożywczym. Cukinię można z powodzeniem wykorzystać w przepisie pochodzącym z praktycznie każdej
Na-talerzu.plPizza na spodzie z cukinii to danie pyszne, lekkie, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna domowa pizza. Fit pizza na spodzie z cukinii nie zastąpi w 100% klasyki, nie ma co przekonywać inaczej. Jednakże ta wersja jest naprawdę bliska oryginałowi, z chrupiącym spodem, aromatycznym sosem i rozciągającą się mozzarellą… po prostu mniam! Konsystencja ciasta jest podobna(...)bardzo dokładnie wycisnąć wodę z warzywa, resztę roboty zrobią jajka. Co to daje? Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis nie tylko jest mniej kaloryczny – jest także bezglutenowy. Lubicie przepisy z cukinii? Ja również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem
A to pestkaSzukasz pomysłów na cukinię? Sprawdź aż 12 sprawdzonych przepisów i zobacz co zrobić z cukinii. Cukinia jest wartościowym dodatkiem do diety ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne i kulinarne. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy C i K, błonnik oraz minerały, co wspiera układ odpornościowy, wzrok, a także przyczynia się do lepszego trawienia. Ponadto, cukinia jest wszechstronnym składnikiem w kuchni(...)nadającym się do różnorodnych potraw, w tym sałatek, dań głównych i wypieków. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: cukiniowe leczo z fasolką szparagową cytrynowe ciasto z cukinią pieczone ziemniaki z cukinią pulpety w sosie z cukinii Zobacz również 10 przepisów ze świeżym ogórkiem . CO ZROBIĆ Z CUKINII? 12 PRZEPISÓW Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. HIT! Przepis
Via GustoCukinia jest jednym z moich ulubionych letnich warzyw. Można wykorzystać ją na tak wiele sposobów, że aż trudno sobie wyobrazić. Jednak moim faworytem chyba już zawsze pozostaną delikatne placki, które wprost rozpływają się w ustach. Co bardzo ważne, smak placków możesz bez większego problemu modyfikować, dodając do nich ulubione zioła lub warzywa. Ostatnio w ramach takich eksperymentów przygotowałam serowe placki(...)cukinii, które z miejsca skradły mi serce. Zawsze uważałam, że najlepszym elementem tostów są kawałki chrupiącego, przypieczonego sera. Te placki to właśnie takie najlepsze kąski. Dzięki dodatkowi sera, z zewnątrz tworzy się na nich delikatna i lekko chrupiąca skorupka, a wewnątrz są delikatne i miękkie. Po prostu poezja! Jaka cukinia nadaje się na placki? Jeśli planujesz zrobić placki z cukinii
okolicepalnika.plJuż niedługo rozpocznie się sezon na cukinię, ale już warto testować różne przepisy, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mój dzisiejszy przepis na cukinię to spaghetti napoli z cukinią zastępującą makaron. Danie nie tylko pyszne i lekkostrawne, ale również bezglutenowe! Cukinia nie dość, że jest pyszna to jest też bardzo zdrowa – to idealne(...)dbających o zdrowie i osób na diecie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo wiele cennych składników odżywczych m.in. potas, żelazo, magnez i witaminę C. Mój przepis na cukinię to spaghetti z cukinii, czyli zoodles, gdzie pokrojone w cieniutkie paski warzywo zastępuje makaron. Innymi słowy, fit spaghetti napoli to duszona cukinia oblepiona ziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką
A to pestka