ostatnim swoim wpisie obiecywałam nowy przepis na danie z cukinią i nie sądziłam wtedy, że tak trudno będzie mi dotrzymać obietnicy. Chwilowo cierpię na niedoczas i ciągłe nie mam kiedy zamieścić obiecanego przepisu. Siedząc prawie na walizkach spieszę z nowym wpisem. Dzisiejsze danie jest z kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo(...)proste. Wilgotny kurczak, jędrna cukinia i do tego aksamitny sos powstały z sera i śmietany. Zapiekany makaron z kurczakiem i cukinią składniki dla 3 osób ulubiony makaron około 250 g 1 duża pierś kurczaka 1 średnia cukinia 150 g sera chedar 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej oliwa do smażenia
Przysmaki KarolkiCukinia z białą fasolą w pomidorach, to bezglutenowy, wegański przepis na pyszny obiad jednogarnkowy. Danie składa się z 5 prostych składników i kilku klasycznych przypraw, przygotowuje się w jednym garnku i jest gotowe w nie więcej niż 30 minut. Po prostu zaczynam od podsmażenia cukinii na odrobinie oliwy. Po pięciu minutach dodaję fasolę z puszki oraz kluczowy dla składniki tego(...)czyli sos pomidorowy i gotuję przez kilka minut, aż mieszanina zgęstnieje. Potem dorzucam porządną garść szpinaku, czekam, aż zmięknie, doprawiam i gotowe! Szybko, łatwo i smacznie! Podobne jak wcześniejsza cukinia duszona do obiadu , cukinia z pieczarkami z piekarnika oraz delikatna cukinia zasmażana do obiadu , również i ten przepis jest całkowicie wegetariański. Czy kwiecień to za wcześnie, aby cieszyć się sezonem
Kuchnia Na WypasieNajlepszy gulasz z indyka z cukinią, który wykonasz w 1 garnku. Jest smaczny, syty i kolorowy. To dietetyczny pomysł na obiad z chudym mięskiem i dużą ilością warzyw. Mój gulasz z indyka to uniwersalna potrawa, którą możesz zrobić z ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam: cukinię, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Potrawę możesz urozmaicić o takie warzywa jak: pieczarki, paprykę, kiszoną kapustę(...)prosty sposób w 5 krokach zrobić wyśmienity gulasz na obiad. Polecam również mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym oraz gulasz wieprzowy z pieczarkami . Gulasz z indyka z cukinią – składniki Moja szklanka to pojemność 250 ml 700 g piersi lub udźca indyka 500 g cukinii (1 nieduża) 400 g marchewki (2 – 3 średnie) 150 g cebuli (1 średnia
Ania gotujeCukinia to warzywo, które rośnie bardzo szybko i właściwie co drugi dzień mam świeże sztuki. Staram się je zrywać często, bo takie młode są najlepsze, kiedy nie mają jeszcze wykształconych nasion. Drugą ich zaletą jest też to, że skórka jest bardzo miękka, więc nie musimy jej obierać. Kolejny mój pomysł na wykorzystanie tego warzywa to cukinia w przyprawie gyros . Cukinia(...)przyprawie gyros to pokrojona w plastry cukinia w zalewie octowej z dodatkiem owej przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a zrobienie takich przetworów nie zajmie nam dużo czasu. Jak już wspomniałam, młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki, tylko umyć, pokroić w plastry i ciasno ułożyć w słoikach. Ja z podanych składników zrobiłam 6 słoików o pojemności 750 ml, ale zależy
Danka PichciKolejne chutney, które robię w tym roku to chutney z cukinii . Chutney to rodzaj sosu, który swoją konsystencją przypomina dżem. Sporządza się je zarówno z owoców jak i z warzyw, a jako dodatków używa cebuli, chili, rodzynek, octu czy imbiru. Ja najbardziej lubię podawać chutney z dodatkiem sera . Smakuje znakomicie serem z Brie, Camembert, serem pleśniowym, twardym żółtym serem typu(...)Ementaler oraz wieloma innymi. Przygotowanie chutney z cukinii zaczynam od pokrojenia cukinii w kostkę. Z młodych sztuk nie usuwam pestek, gdyż one najczęściej ich nie zawierają. Starsze sztuki na ogół mają ich sporą ilość i z takich sztuk pestki należy wyjąć. Pokrojenie cukinii to jedyna czynność, która zajmuje czas i wymaga odrobinę pracy. Kiedy cukinia jest już w kawałkach
MeCooksKeto chlebek proteinowy z cukinii – cukinia na słodko w kolejnej odsłonie Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii . Trwa szczyt sezonu na to warzywo, więc wszelkie pomysły na to, co z niej przyrządzić są zapewne mile widziane… 🙂 Ja wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii . Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc(...)korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki , zupa , ostatnio tarta z cukinią , teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii , a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe . Tym razem postawiłam natomiast na szybki i prosty w wykonaniu chlebek proteinowy. Jest mega zielony i odżywczy. Idealny nie tylko jako deser do kawy czy herbaty
Modern Cave GirlJako, iż sezon na cukinię jeszcze trwa pokusiłam się ostatnio o przygotowanie z niej zarówno wytrawnych jak i słodkich dań. I tak poza leczem oraz zupą powstało również ciasto. To ciasto czekoladowe z cukinią zrobiło prawdziwą furorę w moim domu. Ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i przepyszne. Czekolada króluje nie tylko w samym cieście ale jest także w polewie, którą(...)udekorowane jest ciasto. Do przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią potrzebna jest świeża i w miarę mało soczysta cukinia. Cukinię należy połączyć z suchymi oraz mokrymi składnikami. Suche składniki to mąka, soda, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. W składnikach mokrych znajdują się jajka, olej oraz jogurt. Ciasto robi się w miarę szybko, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii na tarce
MeCookskiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii . W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie(...)składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi składnikami mojego bigosu z cukinii a jedynie dodatkami, których używam od czasu do czasu. Bigos z cukinii najczęściej serwuję podany z pieczywem. Jest on również fajnym dodatkiem obiadowym, świetnie zastępuje niejedną sałatkę. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bigos Składniki na bigos
MeCooksDziś kolejny przepis i kolejne ciasto z wykorzystaniem cukinii, która jak co rok, pięknie obrodziła. Na moim blogu prezentowałam już przepis na czekoladowe ciasto z cukinii. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html. Wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto z tym warzywem, tym razem w wersji cytrynowej. Do tego ciasta użyłam cukinii żółtej a nie zielonej(...)poprzedniego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta cukinia ma ładny kolor i jest mniej soczysta niż zielona, a przynajmniej u mnie tak było. Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne. Ładnie, równo wyrosło i nie opadło po upieczeniu. Takie ciasto idealnie komponuje się z cukrem pudrem, z lukrem lub polewą z białej czekolady. Będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo
Waniliowe Improwizacjezamknąć w słoiczkach i wykorzystać z jakiś czas. Składniki czerwona papryka zielona papryka 2 marchewki 400g pieczarek 1 duża cebula 2-3 pomidory sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 cukinia 2-3 ząbki czosnku Przepis na zdrowe warzywne leczo Papryki, cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek kroimy w cieniutkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia (inna nazwa kabaczek) jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe(...)odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza i mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała
Moja Mama GotujeSkładniki: 1 duża cukinia albo 2 małe 1 jajko 100 ml mleka około 4 łyżki mąki pszennej koperek, szczypiorek sól, pieprz odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowy olej do smażenia Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy(...)jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii
Bon Appetit Małgorzaty