Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;) Składniki; 80
Anioły w kuchniblenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie
SMYKWKUCHNIkawałków (powinny mieć długość ok. 25 cm), ile wyszło nam roladek. Każdą roladkę kładziemy na brzegu folii i ściśle owijamy. Następnie oba końce folii zawijamy podobnie jak byśmy zawijali cukierka J W ten sam sposób „pakujemy” roladki w folię aluminiową. Owinięte w folię mięso wkładamy do gotującej się wody na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka
MyCookBook.plskładniki: 250 g cukru 100 g masła 250 ml śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie
Domowy Smak Jedzeniajeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut. W między czasie robimy puree z dyni. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną
Kuchenne Wariacjewzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę
https:KKuchniaMniamdzisiejszy wpis powinien być Halloweenowy. Prawdę mówiąc nie przeszkadzam mi ten zapożyczony zza oceanu zwyczaj. Nawet fajnie popatrzeć, na poprzebierane dzieciaki krzyczące: cukierek, albo psikus. Ale jeśli chodzi o towarzyszące temu wydarzeniu potrawy, które wyglądają niejednokrotnie strasznie, to jestem sceptyczna. Dlatego przygotowałam na dzisiejszą kolację coś co wygląda fajnie, ale budzi we mnie lekki lęk ;) Mam tak zawsze, jak przygotowuję
Kuchnia w opałachHalloween! Cukierek albo psikus? A może raczej dynia psikus? Kiedyś w necie widziałam piękną dynię z cista, udekorowaną lukrem plastycznym..... ... również postanowiłam taką zrobić :) Muszę jeszcze popracować nad techniką, ale jak na pierwszy raz nie jest chyba bardzo źle? Piaskowa dynia Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
paapilotkaaKlimat Halloween w Irlandii czuć już od dawna. Straszą nas wystawy i łakocie na półkach sklepowych. Straszne słodkości zagoszczą też w niejednej kuchni. Cukierek albo psikus. Trick-or-treating… Bezowe duszki. Składniki bezy: - 4 schłodzone białka (150g) - 200g cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Dodatkowo: - barwniki spożywcze - czekolada - inne dowolne ozdoby
mojewypiekiinietylkokochają inni nie widzą sensu zapożyczania obcych zwyczajów (spotkałam się również z opinią, że to kult szatana). Dla mnie to okazja do świetnej zabawy w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Cukierek, albo psikus- moje dzieci czekają na te słowa cały rok. Uwielbiamy przebieranki, wycinanie lampionów z dyń i wspólne, kulinarne szaleństwa. Podzielasz moje zainteresowanie czy wręcz przeciwnie? Na blogu czeka
Wielki apetytnapada, Was czasami myśl „muszę zjeść coś słodkiego”? Od tej chwili krążycie po kuchni, zaglądacie do szafek w całym mieszkaniu w poszukiwaniu choćby jednej kostki czekolady, jednego cukierka albo paczki budyniu. Czy chcielibyście zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły coś zdrowe, pożywnego i do tego słodkiego? W tej chwili mówicie, że się nie da, że to jest
Szybko Tanio SmacznieMam czasami tak, że chce mi się czegoś, ale nie wiem czego. Niby słodkiego, a może jednak nie... Czegoś, po czym nie będę miała gigantycznych wyrzutów
Cakes By Kejtdługi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka. Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu zagotowania, gotowałam
Kuchnia na wzgórzuMianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od
mojewypiekiinietylkoDostałam wspaniałą paczkę od Sante , a w niej mnóstwo cudowności. Z mojej wygranej wybrałam łuskę gryczaną mieloną, którą znałam, jednak nigdy nie próbowałam. Pomyślałam, że mogłaby
Cakes By Kejt