cukierki - 1000 przepisów (strona:54/67)

Roladki z piersi kurczaka z suszonymi morelami. 291

przeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze,  wcześniej należy je pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę

W kuchni u Moniki
Klops faszerowany cukinią i mozzarellą 201

tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy, pozostawiamy w papierze do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy i kroimy w plastry. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką

My Culinary Art
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 243

masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było

Karo in the Kitchen
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 159

dobrze się formowała i odchodziła od rąk). Z powstałej masy formujemy w dłoniach zgrabne wałeczki na kształt małych kiełbasek. Szczelnie owijamy każdą kiełbaskę folią spożywczą, końcówki zwijamy w cukierek i zawiązujemy sznurkiem. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy

Kolorowy Przepisownik
Królik pieczony w winie 375

pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki mięsa. Wlewamy białe wino polewając mięso. Zamykamy rękaw z drugiej strony tworząc „cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny

Poezja smaku
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 147

układamy na nim w jednej linii oli wki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika. Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka

Moniki Smakołyki
Cygara drobiowe z pieczarkami 188

nakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był widoczny pas farszu z boku , zawijamy w folię , formując cygaro – końce mocno skręcamy , jak cukierek i podklejamy pod spód ( folia klei się sama ) . Tak przygotowane cygara wkładamy do garnka z wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Słodkie maleństwa z poziomkami 189

Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Halibut z warzywami w papilotkach 145

środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem ryby. Piec przez 30 minut w 180 stopniach

Moja Galeria Smaku
Yum Yums - Lekkie i cudowne 147

zniknęła margaryna. Zostawiłam ciasto w lodówce na 30 minut ( zawinęłam je w folię) . Po półgodzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt i kroiłam paski w których nacinałam dziurki i zakręcałam jak cukierka . Zostawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką . Piekłam w głębokiej patelni na rumiany kolor. Wyjmowałam na papier do pieczenia gdzie obsychały z łuszczu.   Ostudzone Yum Yums

Różowa kuchnia
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 118

każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny.  3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem

Apetyczna babeczka
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 177

niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia.  4. Polędwicę w folii wyciągamy z lodówki, delikatnie zdejmujemy folię. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy nasz rulon. Krawędzie ciasta

My Culinary Art
Pieczony schab środkowy 125

godziny. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw

Kuchenne zapiski Edyty
Dietetyczna biała kiełbasa 240

szczelnie folią spożywczą, ja owinęłam je z około 10 razy, przy czym zostawiamy dość dużo wolnej foli po bokach następnie związujemy końce szczelnie sznurkiem (jak cukierek;)), oraz żeby mieć pewność, że woda nie dostanie się do środka związujemy końce foli na supełki  4. tak przygotowane kiełbaski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania