cukierki - 1000 przepisów (strona:58/67)

Trufle razy dwa 186

Ufff... Jak dobrze, że już poniedziałek. Tak, tak, wiem - brzmi to co najmniej dziwnie. Ale w weekend po pierwsze pracowałam, po drugie miałam Julefrokost, czyli duńskie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożegnanie z truskawkami 173

Wracałam dziś do domu autobusem (C. - chyba, bo nie daje znaku życia - odebrał po południu autko od mechanika - mam nadzieję, że już jeździ do tyłu). Siedzę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trufle dla Mikołaja 190

Byliście grzeczni? Mikołaj o Was nie zapomniał? Znaleźliście słodycze albo inne drobne prezenty w butach? Czy też wolelibyście, żeby Wasze mieszkanie ominął, bo z kozaków wystawała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybko, słodko, kokosowo... Trufelki 164

Zgubiliśmy się. W naszej wsi. Komedia jak nic.Mieszkam w maleńkiej mieścinie, raptem trzy i pół tysiąca mieszkańców, małe centrum ze sklepami i mnóstwo, mnóstwo domków. Bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 193

Dzisiejszy dzień w całym kraju jest dniem niezwykle ważnym. W kwiaciarniach i cukierniach ruch jak w Walentynki, panowie zaopatrzeni w bukiety, czekoladki czy też nieco bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 148

Właśnie przeglądałam folder ze zdjęciami, i w oczy wpadły mi karmelki. Zapomniałam o nich niemal zupełnie, robiłam je bowiem na Boże Narodzenie (tak, tak, mam bałagan

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe krówki 568

Małe co-nieco na osłodę życia :) Pyszne, mocno śmietankowe i bardzo ciągnące domowe krówki. Przepis znalazłam na Słodkiej stronie. Zapraszam do gotowania!Składniki:100 g cukru200

My Culinary Art
Olej słonecznikowy jako lek 162

Czysty olej słonecznikowy, tłoczony na zimno ssany przez 15-20 minut dziennie jako cukierek stanowi lek obdarzony szerokimi właściwościami.Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać.Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku.Olej

Pasje Jolki
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 208

środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella..  Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku

Moniki Smakołyki
Jabłka na patyku 184

Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba! Składniki

Niezły Młynek
Kiełbaskowe zawijaki 195

Kiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą nam się kiełbaski.Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut

Kuchnia moimi oczami
Miodowe karmelki 566

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;)Składniki; 80

Anioły w kuchni
Krówki 193

Bo my kochamy jeść krówki;) Składniki; 450 g brązowego cukru, 120 ml mleka, 230 g masła orzechowego, 110 g masła, szczypta startej gałki muszkatałowej, ziarna z

Anioły w kuchni
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 233

manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasze 2 batony w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 328

racuszki, choć wcale nie jest kucharką.Uczy nas różnych robótek, choć nie jest panią ze szkoły.I zna lekarstwo na smutek, od razu jesteś wesoły.Wkłada nam od niechcenia cukierek w kieszeń fartuszka.Spełnia nasze życzenia jak dobra wróżka.A kiedy wkłada sukienkę nową i uśmiech oczy jej rozjaśniaTo myślę, a może to królowa na chwilę wyszła z baśni

Kulinarny karnet Christophera