Dzisiaj Mikołajki. Żeby tradycji stało się zadość, rano Panowie znaleźli słodkie drobiazgi. A ja dostałam smsa od Dużego - Ty pewnie nic nie dostałaś, bo niegrzeczna byłaś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUfff... Jak dobrze, że już poniedziałek. Tak, tak, wiem - brzmi to co najmniej dziwnie. Ale w weekend po pierwsze pracowałam, po drugie miałam Julefrokost, czyli duńskie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWracałam dziś do domu autobusem (C. - chyba, bo nie daje znaku życia - odebrał po południu autko od mechanika - mam nadzieję, że już jeździ do tyłu). Siedzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeByliście grzeczni? Mikołaj o Was nie zapomniał? Znaleźliście słodycze albo inne drobne prezenty w butach? Czy też wolelibyście, żeby Wasze mieszkanie ominął, bo z kozaków wystawała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZgubiliśmy się. W naszej wsi. Komedia jak nic.Mieszkam w maleńkiej mieścinie, raptem trzy i pół tysiąca mieszkańców, małe centrum ze sklepami i mnóstwo, mnóstwo domków. Bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy dzień w całym kraju jest dniem niezwykle ważnym. W kwiaciarniach i cukierniach ruch jak w Walentynki, panowie zaopatrzeni w bukiety, czekoladki czy też nieco bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłaśnie przeglądałam folder ze zdjęciami, i w oczy wpadły mi karmelki. Zapomniałam o nich niemal zupełnie, robiłam je bowiem na Boże Narodzenie (tak, tak, mam bałagan
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałe co-nieco na osłodę życia :) Pyszne, mocno śmietankowe i bardzo ciągnące domowe krówki. Przepis znalazłam na Słodkiej stronie. Zapraszam do gotowania!Składniki:100 g cukru200
My Culinary ArtCzysty olej słonecznikowy, tłoczony na zimno ssany przez 15-20 minut dziennie jako cukierek stanowi lek obdarzony szerokimi właściwościami.Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać.Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku.Olej
Pasje Jolkiśrodek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella.. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku
Moniki SmakołykiHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba! Składniki
Niezły MłynekKiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą nam się kiełbaski.Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut
Kuchnia moimi oczamiCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;)Składniki; 80
Anioły w kuchniBo my kochamy jeść krówki;) Składniki; 450 g brązowego cukru, 120 ml mleka, 230 g masła orzechowego, 110 g masła, szczypta startej gałki muszkatałowej, ziarna z
Anioły w kuchnimanny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasze 2 batony w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię