pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga ( Moje Wypieki ) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła, 160 g cukru (drobnego), sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy, otarta skórka z pomarańczy. Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając
Delicious Titbitsważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól, gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej(...)można przyprawić solą. W tym czasie do szalotek z tłuszczem po smażeniu mięsa dodajemy łyżkę masła oraz wino (resztę wina wypijamy do posiłku albo w oczekiwaniu na posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek wraz z kotlecikami ziemniaczanymi wygrzewa się w piekarniku w temperaturze
Delicious Titbitszmodyfikować i po kilku próbach tak dopasowałam składniki, że chlebek jest po prostu pyszny :) Składniki: 550 g mąki chlebowej (typ 650), 2 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 1/4 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej, 2 cebule, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10-15 czarnych oliwek, Cebulę kroimy kosteczkę i przesmażamy na oliwie, pod koniec dodajemy drobno(...)pokrojone oliwki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną cebulę z oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki
Delicious Titbitsjajek, 1,5 szklanka cukru (w oryginalnym są dwie szklanki, ale to dla mnie za dużo), 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanka oleju, 1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady), 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki pszennej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka
Delicious Titbitszawsze sięgam do kultowej książki kucharskiej "Kuchnia Polska" (Wyd. PWE), która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne takie..., więc wkrótce pewnie też pojawią na moim blogu. Składniki: 0,5 kg twarogu, 3 jaja, 1 szkl. mąki(...)pszennej, sól. Dodatkowo: mąka do podsypania, jogurt i cukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około
Delicious Titbitsmniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :) Składniki: 600 g mąki pszennej, 3 jajka, 10 g drożdży instant, 100 g masła, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, 250 ml letniego mleka, Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego), konfitura (u mnie malinowa - oczywiście moja własna :) Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)łyżki wody gorącej. Mieszamy cukier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione masło (nie gorące) i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok. 1 cm (średnica 7-8 cm) i wykrawamy
Delicious Titbitsuderzający :) Przepis z pamięci na słój dwulitrowy: Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :) 3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu , 0,7 litra wody, o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu). Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę
Delicious Titbitsszklanki cukru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy(...)piekarnika 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimy Syrop do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej wody, sok z jednej cytryny, 2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie
Delicious Titbitsjedynie cytryny zamieniłam na limonki..., no i nie ma pomarańczy :) Składniki: 2 jaja/ 2 eggs , 2 żółtka/ 2 egg yolks , 80 g masła/ 80 g of butter , 160 g cukru (drobnego)/ 160 g of fine sugar , sok 5 limonek (wychodzi ok. 160 ml soku)/ juice of 5 limes (it should be about 160 ml of juice) otarta skórka z limonek(...)zest ofall limes Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki wyciśnięte z cytrusów i skórkę z limonki. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku. Mix eggs, egg yolks and sugar with
Delicious Titbitsdysponujemy lub, jak kto woli, proporcjonalnie do stopnia zmęczenia, jaki osiągnęliśmy w tygodniu, który właśnie minął. Składniki: 50 ml / 100 ml białego rumu, 1/2 limonki / 1 limonka, 1 łyżeczka cukry trzcinowego/2 łyżeczki cukru trzcinowego, 10 listków mięty/ nieco więcej niż 10 listków mięty, lód (odpowiednio do gabarytów szklanki - lód zrobiłam z soku z limonki z wodą), sprite/tudzież woda gazowana(...)Limonkę kroimy na pół, odcinamy jeden plasterek, który posłuży do dekoracji, a resztę kroimy w księżyce i wrzucamy na dno szklanki, dodajemy cukier oraz listki mięty. Miażdżymy na dnie szklanki, by limonka puściła sok, a mięta uwolniła aromat. Do szklanki wrzucamy lodu do wysokości około jej połowy, dodajemy najważniejszy składnik i uzupełniamy szklankę napojem gazowanym
Delicious Titbitsniebo lepszy niż sklepowy :) Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :) Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :( Składniki: 20 dag cukru, 20 ml wody, 40 g masła, 100 ml śmietanki 30%. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel będzie miał złoty kolor
Delicious Titbitspizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit) Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju łyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta(...)cukru Dodatki: 125 g mozzarelli (u mnie kulka light) Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą i otręby pszenne, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej
Fabryka pomysłówważy, jednak od czego ma się mężczyzn!:) Składniki na 2 pizze: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego ( klik ): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju(...)Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać olej, odrobinę soli, pieprzu i przyprawę kebab-gyros. Odstawić
Fabryka pomysłówzwieńczeniem smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin, które następnie zalano malinowo-jogurtową masą. Składniki na 4 pucharki: 300g mrożonych malin Duży jogurt naturalny Białko z 2 jaj Cukier, miód itp. 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Maliny wyjąć z zamrażalki około 30 minut przed blendowaniem. ¾ malin zmiksować. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Posłodzić cukrem, miodem lub stewią do smaku
Fabryka pomysłówciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto(...)zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do rabarbaru. Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem. Babeczki wstawić do lodówki do stężenia
Fabryka pomysłów