składniki: 500 g arbuza bez skóry i pestek 4 duże brzoskwinie do smaku cukier brązowy Owoce wsześniej dobrze schłodzić w lodówce. Brzoskwinie obrać ze skórki i razem z arbuzem pokroić na kawałki. Wszystko zmiksować, można dosłodzić jeśli trzeba ale ja nie dosładzałam bo brzoskwinki były bardzo słodkie. Przelać do szklaneczek i podawać
Monia miesza i gotujeskładniki: 250 g margaryny 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 400 g wiśni bez pestek Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką(...)tartą formę o wymiarach 24x30 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto się ładnie zarumieni
Monia miesza i gotujeobiadu jak i do kanapek. składniki: 3 kg obranych ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 główki czosnku 1 łyżka ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % Jamar 2 szklanki wody 2 łyżki soli Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry(...)Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników otrzymuję ok 8 półlitrowych słoików
Monia miesza i gotujeZapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej(...)czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back Mit 300 g cukru kilka kropel aromatu rumowego Margarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć
Monia miesza i gotujeskładniki: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 60 g cukru pudru 2 żółtka 100 g tartych orzechów laskowych Back Mit 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny(...)ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko sie podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać
Monia miesza i gotujeroku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre. składniki: 275 g pszennej mąki 100 g drobnego brązowego cukru 75 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis 1 jajko 50 g miodu 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia(...)przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeZapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt 8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie
Monia miesza i gotujeciasteczka - ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentują i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia. składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml letniego mleka 2 łyżki margaryny 1żółtko 3 łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 4-5 łyżek marmolady o dowolnym smaku Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i rokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki się rozpuściły(...)kawałki o szerokości ok 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujerazy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :) składniki: 500 g sera lub twarogu 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka octu Jamar 5-7 łyżek kwaśniej śmietany 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody olej do głębokiego smażenia Ser czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę(...)wysypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Nastęnie dodać zmielony ser, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie
Monia miesza i gotujedeserek z mrożonymi truskawkami. Powoli trzeba szykować w zamrażarce miejsce na kolejne zapasy. składniki: 400 ml mleka kokosowego 350 g mrożonych truskawek 2 płaskie łyżki żelatyny do smaku cukier 1 galaretka truskawkowa Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać
Monia miesza i gotujewykorzystać. Klasyczne i proste ciacho czekoladowe, które wzbogaciłam ziarnami słonecznika. składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła lub margaryny 110 g mąki pszennej 6 jajek 250 g cukru 1 garść ziaren słonecznika W kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę(...)koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty
Monia miesza i gotujeprzeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce, która często walczy z kaszlem. składniki: 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny Kwiaty mniszka zerwać w okolicach południa, kiedy będa dobrze rozwinięte i rozłożyć na ręczniku żeby wyszły wszystkie robaczki. Do garnka wlać wodę i dodać kwiaty(...)około 15-20 min na wolnym ogniu. Odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecedzić wywar, kwiaty dobrze wycisnąć lub też można przecisnąć przez gazę. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Płyn powinien mieć konsystencję syropu, im dłużej gotujemy tym będzie gęściejszy podobnie jak miód. Gorący syrop
Monia miesza i gotujeUwielbiam słodkości, jak większość kobiet ;) a te ciasteczka idealnie komponują się z kawą. Przepis wzięłam ze strony ugotujto.pl i trochę go zmodyfikowałam, ze względu na ilość cukru :) Składniki: 250g masła 150g brązowego cukru 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej 300g czekolady deserowej (ja dałam 270g bo tyle miałam) Mąkę(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijamy jajka, po jednym naraz cały czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy
Pudełko rozmaitościRacuszki dobre są zarówno na obiad jak i na podwieczorek. Proste do wykonania oraz tanie. Składniki: 50g mąki 200ml mleka 3 jajka 50g cukru szczypta soli 3 twarde jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto(...)gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmocnej kawy (najlepiej typu espresso) 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np. brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej(...)miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel) W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę. Biszkopty maczamy z obu stron
Pudełko rozmaitości