curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji) 6 średnich ziemniaków 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie(...)Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest dietetyczne - ale cóż poradzę, że pyszne...?;) Składniki: 4 banany 1 szklanka mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki wiórek kokosowych ok. 1/2 szklanki wody 20 dag twarożku półtłustego 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka(...)łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut. Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym z ewentualnym dodatkiem startej czekolady
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy(...)misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka kminku 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka (opcjonalnie) Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacoś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie) Białka ubić(...)sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapopołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde z nich podzielić na 8 równych części. Na brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana(...)niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika. Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapropozycji - szczerze polecam! Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka(...)cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki z grupy I wymieszać ze sobą. Składniki z grupy II utrzeć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatorcie bezowym: Pavlowa. Dziś, z okazji I urodzin zapraszam na cały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody kilka kropel soku z cytryny na nadzienie: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 malin (najlepiej świeżych ale i mrożone dają radę(...)patrz: zdjęcie) Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaminut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem(...)wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem. W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna(...)obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie dość cienko rozwałkować, formując prostokątne pasy (wymiary według uznania). Na płacie ciasta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz: 6 małych, całych ugotowanych buraczków 1 cebulę pokrojona w cienkie plasterki 6 jaj ugotowanych na twardo i obranych 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu winnego Płyn z ugotowanych buraczków zlej do rondelka. Dodaj do niego ocet, cukier i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Buraczki, cebulę i jajka włóż do większego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już szykuję się do kolejnego rozdania! Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną Do ich przygotowania użyłam: 1 szklankę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny (150 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki ok 300 g Do miski wbić jajka, dodać cukier oraz szczyptę soli.Wymieszać mikserem (nie trzeba długo ubijać).Potem dodawać porcjami resztę składników,dokładnie wymieszać aby uzyskać gładką konsystencję.Masę przelać(...)natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.Na wierzchu ułożyć truskawki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 40 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeskładniki: 500 g mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 330 ml śmietany 30 % 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego 150-200 g borówek 2 łyżki cukru waniliowego Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder,wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki kwaśnej(...)nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto.Na wierzchu ułożyć borówki
Monia miesza i gotuje