znajdziemy w nich na pewno metali ciężkich, ponieważ koza najlepiej i najdokładniej z rodziny tzw. przeżuwaczy filtruje cały wchłonięty pokarm, pozbywając się z niego wszelkich zanieczyszczeń. Co ciekawe, mleko kozie swoim składem, najbardziej przypomina mleko matki. Pomimo tego podobieństwa nie zaleca się jednak podawania dzieciom w zbyt dużych ilościach produktów z koziego mleka, ze względu na zbyt duże
Moja Mama GotujeKrakowie aż roi się od kulinarnych inicjatyw, którymi warto się zainteresować. Nie brakuje ludzi ciekawych, młodych, starszych, studentów i ludzi pracujących w różnorodnych zawodach, którzy chcą zasmakować w czymś nowym i uraczyć swoje podniebienie czymś innym niż na co dzień. W ostatnią sobotę odwiedziłam dwa miejsca, w których(...)można było skosztować kulinarnych tworów różnych kucharzy i spędzić czas w miłej atmosferze. Pierwsza z imprez to FoodStock: Before & After zorganizowana w Klubie Fabryka na krakowskim Zabłociu. Bardzo ciekawy industrialny klimat wnętrza, połączony z przyjemną muzyką i przemyślanym rozmieszczeniem stanowisk, (świetny pomysł z długim stołem usytuowanym na środku hali i niby prowizorycznymi, ale niesamowicie klimatycznymi siedziskami na zewnątrz
Moja Mama GotujePrzyrządzając potrawy z miąższu dyni dostarczamy naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów m.in. prowitaminy A (karotenu), witaminy B2, B1, PP, C potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Co ciekawe warzywo to pozbawione jest całkowicie sodu, działa zatem odchudzająco. Jest wykorzystywana przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, wzmacnia układ odpornościowy oraz działa odkwaszająco na organizm. Dynia jest bardzo niskokaloryczna, bowiem
Moja Mama Gotujespecyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste
Moja Mama Gotujektóre uszkadzają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie cząstek pokarmowych. Gł ównymi objawami celiakii są bóle brzucha, przewlekłe biegunki, wzdęcia, brak apetytu i zaburzenia rozwoju w przypadku małych dzieci. Co ciekawe, czasem choroba ta przebiega bezobjawowo i ujawnia się dopiero w wieku młodzieńczym. Alergia na gluten występuję gł ównie u maluszków i ma mniej nasilone objawy. Głównie mogą
Moja Mama Gotujeodpowiednio przyrządzoną) zaserwować jako danie główne, jak i dodatek. Można ją ugotować, usmażyć, jeść po prostu na surowo, dodać do zup, sałatek, stworzyć z niej sok, przetwory. Co ciekawe na Półwyspie Iberyjskim marchew postrzegana jest jako owoc! Portugalczycy i Hiszpanie tworzą z niej przepyszne dżemy, rozmaite konfitury. Jak widać zastosowanie pomarańczowego warzywa jest bardzo szerokie. Kiedy byłam mała
Moja Mama Gotujepamięci oczywiście wątek kulinarny, a konkretnie cóż to Wielki Mistrz i jego świta zajadali w niezdobytych murach zamkowych. Zwyczaje kuchenne, sposoby przyrządzania potraw, ich podawania były na prawdę ciekawe. Pani przewodniczka, dodatkowo budowała atmosferę mistycyzmu, ciekawości, a także pozwoliła zwiedzającym (w tym mi) na poczucie klimatu kulinarnego dawnych mieszkańców budynku, dzięki opowiadaniu o krzyżackiej kuchni w pomieszczeniach kapitalnie
Moja Mama Gotujesię zaaklimatyzować i odnaleźć w nowym środowisku, czuje się bezużyteczny. Sytuacja zmienia się z chwilą zamordowania jednej z najbardziej znanych i lubianych osób w mieście. Miłoszewski pokazuje nam ciekawe portrety Polaków, ich postawy i uprzedzenia wobec takich zjawisk, jak np. antysemityzm oraz nacjonalizm. Jesteśmy również świadkami zmian jakie zachodzą w głównym bohaterze od chwili jego zamieszkania
Moja Mama Gotujeużyć!" Granatowiec właściwy, powszechnie zwany granatem, to wyjątkowy krzew ciernisty, rosnący głównie na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na Wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz krajach Kaukazu. Co ciekawe, jest to jeden z najstarszych gatunków hodowlanych z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki o tym kuszącym wyglądem owocu, pochodzą sprzed ponad 3000 lat p.n.e. i znalezione zostały
Moja Mama Gotujenich ma 90 m w obwodzie i jest w stanie pomieścić 25 kg ryb na metr sześcienny, co w przeliczeniu daje 120 tyś. ryb w jednej klatce. Co ciekawe, mary z małymi łososiami są podświetlane w nocy, aby rybki szybciej dojrzały. Klatki, przykrywa się też namiotami z siatki w celu ochrony przed ptactwem. http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/015/778/15778375_800.0.jpg/baseny-do-hodowli-lososia.jpg http://img4.garnek.pl
Moja Mama Gotujekorzyści prozdrowotnych. Pomimo nazwy, roślina ta nie pochodzi z Hiszpanii, ale z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Co ciekawe, słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Przez
Moja Mama Gotujemoczopędne. Korzeń chrzanu pospolitego może być stosowany w kamicy nerkowej, jak również w przypadkach zwykłej niestrawności, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesz przemianę materii i działa korzystnie w niedokwaśności. Ciekawe, że suszony, zmielony korzeń, dodawany do wielu mieszanek ziołowych, nie posiada w ogóle swoich właściwości leczniczych. Tylko świeży, wykopany chrzan może pochwalić się swoja mocą
Moja Mama Gotujeprzyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów." - Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy) A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :) Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą Składniki: 250 g surowego makaronu
Moja Mama Gotujeczas nowych pokładów energii, nowych pomysłów. Człowiek zaczyna następny rok z nadzieją i pozytywnymi emocjami. Kolejne plany, postanowienia mnożą się w głowie. Ja też tak mam, codziennie wpadam na ciekawe pomysły, zapisuję je i staram realizować. Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to! Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura
Moja Mama Gotujeszukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować. Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam
Moniki Smakołyki