ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:79/728)

Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 148

gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam ciekawa, jak się sprawdzi. Efekt? Znakomity. Chleb jest pyszny, delikatny, a jednak sycący. Z bardzo ciekawą, oryginalną konsystencją. Oryginał z książki z pewnością jeszcze upiekę, póki co polecam moją wariację - pyszna jest!Chleb z ryżem i szałwiąSkładniki:(na 1 bochenek)500 g mąki pszennej25

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie i wysyp jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie(...)ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 141

angażować.Jednak ostatnio doszłam do wniosku, że są akcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni, który prowadzi Bea. Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć(...)alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście, szaleję wręcz za dynią...Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu, i to z większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 304

smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna antydyniowa Rodzinka zajada ostatnio dynię pod każdą postacią, choć do niedawna wszyscy twierdzili, że dyni nie lubią... Tak więc ciekawy przepis(y) może sprawić iż zmieniają się nasze gusta kulinarne. Polecam wszystkim smakoszom dyniowym jak również tym, którym do dyni ciągle jeszcze trudno się przekonać :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.Jest

Smaczne Zdrowe
Miodownik z kremem budyniowym. 290

 Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia

Kuchnia Łukasza
Sernik z budyniem. 291

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi

Kuchnia Łukasza
Karkówka pieczona w serku kremowym. 211

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6463

 Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię

Kuchnia Łukasza
Domowy makaron. Czy to aż takie trudne? 186

 Większość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze

Kuchnia Łukasza
Bezowe duszki. 240

 Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a

Kuchnia Łukasza
Sernik dyniowy na Halloween. 280

 Przyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo

Kuchnia Łukasza
Tarte w kremie z dyni 165

Dynia...dynia... Te akurat maja swoją burzliwą historię, miały swoje ciekawe(...)przeznaczenie...ale skończyły u mnie ... Dynie...przypominaja mi Piemont, gdzie urodziła się moja najstarsza córeczka Sara. Piemont to dobre wino, dynie, miody, kasztany,kapucha, bakłażany.. i inne rarytasy. Ciekawy region Włoch, gdzie jesień jest najpiękniejszą porą roku. Chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić, dokładnie w to miejsce, dokładnie do miejscowości Condove,z którym mam fajne wspomnienia, szczególnie kulinarne. Dlatego postanowiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb żytni. 178

 Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony

Kuchnia Łukasza
TOUR SALON, 24.10.2014 POZNAŃ 174

liczne występy. Delegacja zespołu, część sekcji wokalnej, pozwoliła poznać przybyłym fragment repertuaru, jakim na co dzień mogą poszczycić się członkowie zespołu. Celem tych targów jest przede wszystkim przybliżenie odwiedzającym ciekawych ofert turystycznych, jakimi mogą pochwalić się dane regiony świata. Ponadto to okazja do zapoznania się z wartymi zobaczenia miejscami oraz zaczerpnięcia garści podstawowych i istotnych informacji na ich temat(...)powodem mojej obecności na TOUR SALON. W końcu, co jak co, ale jestem blogerką kulinarną.  Cóż mam powiedzieć - nie czuję się usatysfakcjonowana tą częścią. Spodziewałam się porywającej tematyki, ciekawych prezentacji i przydatnych informacji. Niestety, coś nie wyszło. Rozumiem, że całe targi poświęcono podróżom i szeroko pojętej turystyce. Ale skoro mowa o kulinariach, niech to właśnie na nich skupi

W kuchni Karmel-itki
SzpinakoweLOVE 360

wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają(...)wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść.  Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie

peanutbuttermonster