ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:572/728)

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 236

kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 108

Warszawie, jedną z pierwszych imprez kulinarnych , które odbyły się w tym roku. Dziś zapraszam Was na moją krótką fotograficzną relację z tego wydarzenia, w której pokażę Wam, co ciekawego działo się na Targach oraz jakie produkty kupiliśmy.  (fot. powyżej: Sery Grądzkie) Targi Regionalia to impreza promująca naszych lokalnych producentów żywności tradycyjnej oraz ekologicznej . Prezentowane tutaj wyroby to prawdziwe perełki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 132

kolor, zatem nie zawsze musi to być prawda.  Za to bardzo spodobał mi się pomysł Pana Dawida, aby do gazpacho podać grzankę z roztopionym serem , np. mozzarella, otrzymując ciekawy kontrast zimne - ciepłe, gładkie - chrupiące. Kolejne gazpacho podam właśnie w taki sposób.  Gazpacho andaluz na podstawie przepisu z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudi Roden na 4-6 porcji czas

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak Tandoori 263

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala

wyzwania kuchenne
Ciasto Usta Adama 974

Usta Adama . Ja znam i to dość dobrze. W domowym zeszycie zajmuje topowe miejsce wśród ciast i jest częstym bywalcem w naszym, jak i rodzinnym domu. Lubię go za ciekawy, pyszny smak, jak i za łatwość w przygotowaniu. Ciasto kakaowe jest puszyste, mięciutkie a biszkopciki w nim zanurzone, przełożone konfiturą wyglądają niczym usta… usta Adama… Dlaczego Adama sama

Made By Mom And Son
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 241

Poznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek - unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl . Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie

Sajkofanka smaku
Pizza z cukinią 174

skorzystałam z przepisu na ciasto, który tam podawali, a użyłam naszego ulubionego przepisu, do  jednej z pizz dodałam też pomidora.  Polecam, bo pizza ma naprawdę ciekawy smak.    Musicie pamiętać tylko o jednym - pesto musi być z tych bardziej gęstych, z małą ilością oliwy.      Składniki: ciasto (np z tego przepisu ) 1 mała cukinia

Sto kolorów kuchni
Ciasto krucho - drozdzowe z jagodami 148

Kiedys znalazlam bardzo ciekawy przepis na internecie i postanowilam upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi sie gdzies ten blog z ktorego kozystalam i dzisiaj udalo sie znalazlam. Musze powiedziec ze ciasto jest pyszne. Co prawda autorka robila to ciasto z wisniami, ale ja mialam wtedy w domu jagody

Klaudynkowa kuchnia
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 238

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka. Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam

Smaczna Pyza
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 190

niej nieodłączne mleczko kokosowe, uprażone ziarna sezamu i małą ilość oleju z tego cudownego surowca. Efekt końcowy z pewnością i dla Was będzie zaskakujący, a więc jeśli jesteście ciekawi to zapraszamy Was do wypróbowania i tym samym rozgrzania (: : Składniki: (dla 3 osób) 900 ml wywaru warzywnego (lub mięsnego) 400 g nasion suchej  soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni

Symfonia Smaków
Kolorowe szaszłyki 126

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej

w kuchni i w ogrodzie
Kolorowe szaszłyki 165

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa  Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła

prawdziwe jedzenie
Śniadaniowa kasza manna 224

Mogę napisać, ze wkrótce na blogu pojawi się na prawdę coś ciekawego, ale nie zdradzam większych szczegółów, bo od tego będzie oddzielny wpis... Kto nie lubi ciepłych i rozgrzewających śniadań? Moją kolejną propozycją jest kasza manna na słodko podana z mnóstwo dodatkami! :) Składniki: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki wody/mleka lub w proporcji 1:1 miód/słodzik 2 śliwki

Truskawkowa Fiesta
Tydzień w moim telefonie XXXXIX 105

widzimy się aż raz  w roku. Na pewno wybaczycie mi to, że przez ten czas na blogu nie będzie się nic działo, ale przygotuje dla Was jakiś ciekawy konkurs za to! Tymczasem przechodząc do zdjęć, zapraszam Was do śledzenia wpisów na FB oraz więcej zdjęć znajdziecie na blogowym Instagram-ie . Cienkie i chrupiące placki ziemniaczane uwielbiam - Aurelka robisz świetne

Magiczne Życie Marty
Ananasowe klopsiki z teriyaki 201

Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze

Poezja smaku