Lekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać
wyzwania kuchennebabkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html . Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy
bastalenadnia. A jeśli śniadanie, to może z jajeem?!? Zdrowo, pożywnie, a przede wszystkim szybko. Na blogu były już propozycje jajka sadzonego. Dzisiaj kolejna. Tym razem wsadzone. I z pesto. Ciekawi? Jajko (w)sadzone z pomidorowym pesto 2 kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem
bastalenawzględu na skład, ale na ciekawy kształt, pokusiłam się po raz drugi na domową pizzę. Poza tym miałam dziś mało czasu na pichcenie, byłam w rozkroku między lekarzem a położną, więc pizza sprawdziła się idealnie. Pomysł wyszperałam tutaj . Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialn e! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje
bastalenaZawsze myślałam, że burgery to takie nudne danie. Upitulić, zjeść, strawić. No to Misio podrzucił pomysła. Wydał mi się ciekawy. Zwłaszcza ta spolszczona nazwa =Kupa Trupa= brzmiała zachęcająco. To chyba z jakiejś gry. Zupełnie nie wiem o co kaman, ale obiad na dziś już mam! - pomyślałam w pierwszej chwili. Zwłaszcza dzisiaj! Bo każdy ma w sobie coś z dziecka
bastalenaEfekt tego wpisu nie wygląda zachwycająco, niestety drożdżówki nie dały mi się ładnie sfotografować, ale mimo swojego nieciekawego wyglądu smakują naprawdę dobrze. I to zarówno na kolacje jak i na śniadanie, czego dowodem jest córka, która je pochłonęła je rano jak i wieczorem. Zapraszam na połączenie pesto, serka i sosu pomidorowego. Można zrobić inne kształty np zwijane jak ślimaki drożdżówki
Bernika - moj kulinarny pamietnikobce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki, nadając chlebkowi ciekawy posmak. W środku jest mięciutki, wilgotny a zarazem delikatny. Bardzo Nam smakował i na pewno jest wart polecenia. Składniki: 100 g aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej
Made By Mom And SonByło mieszanie składników, ubijanie piany, dosypywanie, przelewanie ciasta na blachę, układanie śliwek…było dużo zabawy, radości i dumy jak piękne ciasto powstało. Na domiar tego jest bardzo smaczne. Ciekawy smak dzięki sporej ilości zarodków pszennych i dużo soczystych śliwek. Pyszne i warte wypróbowania z maluchami. Składniki: 4 jajka 230 g cukru 180 g mąki pszennej 1 szklanka zarodków pszennych
Made By Mom And SonPomysł na ciasto na pizzę z dodatkiem śmietany podpatrzyłam u Majanki ..Ciekawy i smaczny pomysł na taką pizzę...Ja nie miałam co prawda Smakowitej Pajdy..ale dałam kilka łyżek oleju kujawskiego ze smakiem...dodatki oczywiście według własnego gustu..u mnie kiełbasa, ogórek korniszon, papryka, kilka ugotowanych marchewek, grzybki podsmażone z cebulką..po prostu to co było w lodówce
Moje domowe kucharzeniebazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska. insertCookd("964c2624b3fc322dfb9c36483256f1ab
Emcia Pichciwierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe! Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny do wszelkiego rodzaju sosów. Ciekawy kształt i znakomity smak zachwycił mnie oraz mojego lubego :) Polecam! insertCookd("898bc8e284d2d73860e035ba039e0f53
Emcia Pichcisuszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam Post Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewykonania tych pysznych bułeczek zainspirował mnie blog „Z kotem w kuchni”, na którym znajdują się przepisy dla osób będących na diecie Dukana. Przepis wydał mi się ciekawy i postanowiłam go wykorzystać i oczywiście wprowadzić parę zmian. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, są naprawdę ekspresowe w wykonaniu. Zamiast rano kupować kaloryczną pizzerinkę w piekarni polecam upieczenie swojej własnej dietetycznej wersji. Dietetyczne
Mania Gotowaniasmaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady
Mania Gotowaniafruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne) 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można
Poezja smaku