były kameralne, bo uczestniczek było tylko 5 :-) ja, Ilona z bloga Uwielbiam gotować, Sylwia z Ostra na słodko, Agata z My happy kitchen i Natalia z Poezji smaku. Czego ciekawego się dowiedziałyśmy? Co smacznego przygotowałyśmy? Zapraszam do lektury! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćcappuccino w proszku. Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się
Smakołyki Berenikiroku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez 10 lat. Zmarła w 2004 roku. Nie chcę Was zanudzać, dlatego podaję link do niesamowicie ciekawego i utrzymanego w zabawnym tonie artykułu na temat Julii. Polecam gorąco! http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,7103518,Tu_Julia_Child__Bon_app%C3%A9tit_.html Nie zabrakło też kinowych współczesnych hitów, gdzie postać Julii Child odegrała znaczącą rolę. Między innymi film
W kuchni Karmel-itkisię sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM
W kuchni Karmel-itkidzięki kminowi i jogurtowi naturalnemu nie kończy się to brzydkim zapachem z usta, a i nawet sam placek nie smakuje jak wielgachna cebula. Natomiast kminek nadaje orientalnego charakteru i ciekawego posmaku. Z czystym sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka
W kuchni Karmel-itkilepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam mnóstwo
W kuchni Karmel-itkitakie w oleju z cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze, dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże
W kuchni Karmel-itkiZostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchnią Małopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego. Pomyślałam "A co mi tam! Raz kozie śmierć!". Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską. Rządzą tu kasze, regionalne sery
W kuchni Karmel-itkigarncarz pokazujący jak się garnki lepi, a nawet kowal, co na oczach naszych wykonywał dzieła kowalstwa artystycznego. fot.: Karmel-itka. Codziennie, przez cztery dni trwania festiwalu, coś się działo ciekawego. Cały plan, jak to rzeczywiście było znajdziecie tu: PLAN OFDS . fot.: Karmel-itka. Jarmarkowi towarzyszyły również inne atrakcje. Na przykład warsztaty kulinarne. Czy występy na scenie głównej - pokazy kulinarne, gotowanie
W kuchni Karmel-itkiBardzo czekoladowe...? Kiedy znalazłam tę recepturę, wiedziałam, że upiekę. Ciasto lepkie, wilgotne, ale o dziwo nie ciężkie, chociaż na takie wygląda. Nieco zakalcowate. Orzeszki solone ze Snickersa nadają ciekawy posmak. Ważne, aby użyta czekolada była naprawdę dobrej jakości, inaczej ciasto smakuje jak.. trampek? Albo drut metalowy. W każdym razie, nie najlepiej. To też genialny pomysł na przemyt kaszy
W kuchni Karmel-itkizapachu wiele się nie zmienia, ale smak... Ta głębia pomidorowej uczty! Wódka powoduje, że zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA / inspiracja: W Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki
W kuchni Karmel-itkibyłam zawiedziona tym miejscem. Widać, że Hollywood lata swojego rozkwitu ma już dawno za sobą, a samo miasto zostało przejęte przez imigrantów z meksyku. Jest bardzo zaniedbane i ciekawi mnie, czy to się jeszcze kiedyś zmieni. Mimo wszystko jest bardzo dużo turystów, którzy robią zdjęcia przy Walk of Fame czy Dolby Theater, gdzie co roku odbywa się rozdanie Oscarów
Zgrabne GotowanieCAŁOŚĆ: Ja w pierwszej kolejności wyłożyłam kaszę, na części której wyłożyłam warzywa z kurczakiem, a obok umieściłam sałatkę. Podczas jedzenia i tak wszystko wymieszało się na talerzu tworząc naprawdę ciekawy i super smak! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - garnek i wok z linii Granitium włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotujeżółte kwiatki, które pod wpływem wody ożywają. Gdyby to był Facebook od razu kliknęłabym "Lubię To!" :) Na tym zakończę moje przemyślenia na temat Herbaty Cesarzy. Macie pytania? Piszcie! Jesteście ciekawi ceny wskakujcie do sklepu. Klikając na nazwę herbaty napisaną czerwonym kolorem wskoczycie do sklepu SKWORCU. Ps. Wszystkie nazwy zaznaczone kolorem czerwonym zawierają linki przekierowujące na stronę związaną tematycznie z postem
Blondynka Gotujemnie to sernik idealny! Kremowy, ciekawy w smaku, prosty i szybki w wykonaniu i nie opada! Obwódka wypełniona przecierem mango, migdałowy spód... musicie koniecznie sprawdzić w swojej kuchni ten przepis. Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie
Blondynka Gotuje