ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:378/728)

Wizyta w fabryce Lubelli 139

fabryka - głośno, dużo maszyn, wszędzie coś się dzieje. Zaskoczyło mnie jak niewiele osób jest potrzebnych do obsługi takiej produkcji - prawie wszystko robią maszyny! Widziałam tylko kilka osób nadzorujących. Ciekawa była również wizyta w laboratorium - w końcu wszystkie produkty muszą spełniać określone normy. Również do tego jest potrzebny specjalny sprzęt, ale czynnik ludzi odgrywa już większą rolę. Na każdym etapie

Pasja Smaku
Sałatka z cukinii z papryką 156

Dość sporo mam w tym roku cukinii i tak serfuję sobie po necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów by to warzywo przerobić na zimę. I   tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :) Składniki: 2 duże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi  5 łyżek soli Zalewa

Bea(u)ty kitchen
Kilimandżaro 148

Ciekawa nazwa, prawda? Moja córka również zwróciła na to uwagę i cały dzień nagabywała mnie , aby upiec to właśnie ciasto. Po długich namowach wreszcie jest. Wspaniała, pyszna ,,góra", obsypana z wierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest

Ciasteczkowy Potwór
Zielone naleśniki z kokosowym serkiem 132

Przepisu na naleśniki i to zielone dopatrzyłam się u Beatki . Bardzo mi się spodobał kolorek:) Byłam też ciekawa smaku takich innych naleśników. I oczywiście naleśniczki przygotowałam. Deser okazał się nie dość, że zaskakujący swoim kolorem to jeszcze i smaczny:) Jeżeli chodzi o sam przepis, to zmieniłam w nim jedynie skład nadzienia (stąd nazwa troszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli

In my kitchen
Sałatka warstwowa z szyneczką 485

Fajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu

In my kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem 253

Bardzo ciekawa i smaczna propozycja na śniadanko, na kolację, na świąteczny stół, imprezę imieninową czy urodzinową... Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani

In my kitchen
Sałatka ryżowa z chrzanem 506

okresie wielkanocnym koleżanka Marzenka wpadła do pokoju w pracy z kartką w ręku i z okrzykiem "mam przepis na fajną sałatkę!". Sałatka rzeczywiście okazała się pyszna i smakowo bardzo ciekawa! I powiem Wam, że i poza okresem Świąt Wielkanocnych też wybornie smakuje:)   Składniki : 1 słoiczek chrzanu (najlepiej firmy "Polonez"); 1 puszka kukurydzy (odsączonej); 4 plastry ananasa z puszki

In my kitchen
Pomoc dla Wiktorii 156

Drodzy bardzo Was proszę o pomoc.  Licytujemy tort z którego cały dochód zostanie przekazany na rzecz odważnej, ciekawej świata, niepełnosprawnej Wiktorii.  Tort można będzie odebrać praktycznie na terenie całej Polski. Do akcji pomocy dołączyły także osoby spoza naszego kraju (Anglia- okolice Londynu i Szkocja- okolice Aberdeen).  Jeżeli macie ochotę na porządny kawał pysznego tortu, chcecie

Krakowskie smaki Ani
Gravlax z łososia w kwasie z buraka 153

arynowany łosoś w wiosennej odsłonie, przepyszny! Może być ciekawą odmianą po świątecznym menu, zwłaszcza tam gdzie serwowano ciężkie, tłuste i sycące dania, zamieniające się wałeczki niechcianego tłuszczu ;) Czas przygotowania: 48 godzin Składniki: 400 g surowego łososia ze skórą, 3 łyżki soli, 3 łyżki brązowego cukru, 2 pęczki koperku, 25 ml whiski, 25 ml kwasu z buraków , skórka z połowy

SzczyptaSmaQ
Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach 297

Wesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale warto – walczymy z monotonią zwykłego kotleta Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić

Za drzwiami kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli 121

poszła prawie w całości w słoiczki. Mam zatem nowy przetwór w zestawie :) Resztę spałaszowałam z kanapką. Ma trochę korzenny smak ze względu na dodatek cynamonu i goździków w miodzie. Ciekawa jestem, jak długo postoi w słoiczkach. Wylałam mnóstwo łez podczas krojenia cebuli w piórka, ale warto było :) Po prostu pyszotka to pożegnanie urlopu

Weekendy w domu i ogrodzie
Trójwarstwowe waniliowe latte macchiato 103

następnie spieniłam. Do szklanki wlałam mleko z pianką (do ok. 2/3 objętości), a potem dopełniłam zaparzoną kawą. Na wierzchu zrobiłam jeszcze kleks z pianki z mleka. Do tego ciekawa książka i kilkanaście minut przyjemnego niedzielnego poobiedniego relaksu

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 129

wyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki

dom-agi.pl
Lazania meksykańska 135

Pomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg  mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki

W kuchennym oknie Ewy
Zakwas na żurek 213

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej

Anioły w kuchni