Bardzo szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis. W zasadzie do przygotowania smacznego dania z dorsza wystarczy tylko jedna przyprawa, która łączy w sobie kilka ciekawych smaków, oraz niecała godzina pieczenia. Jeśli lubicie ryby, które po przyrządzeniu są miękkie i kruche i mają zdecydowany posmak cytryny - to właśnie przepis
Milion SmakówPołączenie w jedno - dwóch delikatnych gatunków mięs nie może przynieść nic innego niż potrawę równie delikatną. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy szukają niebanalnych, ciekawych rozwiązań i nowych smaków. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie
mojewypiekiinietylkoboczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań. A jednym z ulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek
KreatywnePinyostatnią sobotę byłam u Sylwii i piekłyśmy fajną szarlotkę. Była ciekawa w smaku, ale było kilka niedociągnięć. Czasami tak bywa, że przepisy z książek, gazet nie zawsze nas zachwycają i trzeba wprowadzić drobne poprawki. Przepis na szarlotkę pojawi się na blogu po moich zmianach tak, żeby wszyscy byli zadowoleni :-). A zapewniam, że składniki użyte do tego przepisu zaskoczą niejednego
Zakątek rozkoszy kulinarnychBędąc teraz w Krakowie odwiedziliśmy restaurację Grande Grill , tzw. dom stekowy. Byliśmy bardzo ciekawi tego co oferuje restauracja w swoim grillowym menu i jak może wyglądać taki steak house! Miejsce znajduje się w bardzo dobrym położeniu, na samym starym rynku - zaraz koło Wierzynka ! Wchodząc do środka przechodzimy przez pierwszą część restauracji, na końcu której znajduje się duży przyciągający wzrok(...)zaraz za szklanymi drzwiami rozpoczyna się druga część restauracji - jasna, przestronna, z zielenią i otwartą kuchnią. Jesteśmy bardzo ciekawi jak wygląda to miejsce wieczorem, kiedy wśród zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł
Plate of JoyPomysł na bułeczki drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie]. Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru
Moje domowe kucharzeniezorganizowanym przez stowarzyszenie polsko- francuskie miałam na nią ogromną ochotę. Wieczorek był świetny jedzenie przepyszne, orkiestra niczego sobie a towarzystwo .... niezawodne. Były t eż losy cegiełki z całym szeregiem ciekawych nagród i tą główną zgarniętą przez dziewczynę z naszego stolika - wycieczkę 8 dniową do Francji, cóż widać co po niektórzy mają o wiele większe szczęście w losowaniach niż
Kuchenne aromatybył ciekawy obiad! Zdrowy przede wszystkim. Polecam, bo warto. Przynajmniej raz w tygodniu. Fasola Mung u mnie od SKWORCU Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B1, B6, K, E, C i A. Ryż dziki u mnie(...)się także niższym indeksem glikemicznym. Makaron gryczany. Ugotuj wszystkie trzy skarby natury osobno. Połącz ze sobą. Dodaj oliwę z oliwek. Wszystkie trzy składniki mają lekko orzechową nutkę, wyrazny i ciekawy smak i są niesamowitym zródłem zdrowia! Podałam w towarzystwie chrupiących dodatków, smacznego
Z Kuchni Do Kuchniblogu Sylwii z bloga Ostra na słodko zobaczyłam to ciacho. Bardzo byłam ciekawa smaku tego ciasta więc upiekłam na weekend. Troszkę zmieniłam tu i ówdzie i muszę przyznać, że ciacho jest pyszne. Lekko orzeźwiające dzięki miętowym landrynkom. Na początku myślałam, że landrynki się nie rozpuszczą ale myliłam się. Tak jak Sylwia zapewniła rozpuszczą się i tak się stało choć
Ewa w kuchniMiał być sernik pieczony ale zabrakło mi jajek. Wymyśliłam więc sobie sernik na zimno, z tego co akurat miałam pod ręką. Ciekawa byłam, co z tego wyniknie i okazało się, że wyszedł... po prostu fantastyczny! Chyba najlepszy sernik na zimno jaki jadłam! Czasem z takich improwizacji powstają najlepsze pomysły :) SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm) Spód: 1 op czekoladowych Hitów
Kto ugości moich gości?mlecze u mnie w ogródku, kilkanaście, przed koszeniem trawy poprosiłam faceta by je zerwał (jego mina bezcenna), zważyłam - 100 g pierwsza myśl czy się opłaca robić, ale byłam tak ciekawa smaku czy mi się uda, więc nawet taki mały słoiczek sprawił mi wielką radość. Smak rewelacyjny. Podaję proporcję jakich użyłam, może ktoś również będzie chciał tylko spróbować albo
NA MOIM TALERZUgatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo
Kuchnia po mojemujadł ślimaki koniecznie niech napisze w komentarzu oraz to czy mu smakowało? Jestem bardzo ciekawa waszych opinii. Ślimaki lądowe stanowią od tysięcy lat formę pożywienia dla ludzi. Dowody kulinarnego zastosowania ślimaków, czyli osmolone skorupy odnaleziono także w innych stanowiskach archeologicznych regionu śródziemnomorskiego sprzed od 12000 do 6000lat. W Europie ślimaki jadalne są aktualnie popularne we Francji gdzie uchodzą
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Dostałam od koleżanki ciekawą książkę z kulinarnymi przepisami kuchni włoskiej. Zawiera niesamowicie proste i szybkie pomysły na dania z Toskanii. … Przeczytaj cały artykuł Post Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Ciekawa odmiana przy klasycznych polskich zupach. Szczególnie polecam dzieciom, które nie lubią jeść warzyw i mięsa. Moja cała rodzina polubiła … Przeczytaj cały artykuł Post Kukurydzianka na rosole pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner