Przepis ten zobaczyłam wczoraj na blogu Łukasza pod ciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli
Kto ugości moich gości?bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ
My Culinary Artajka - znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona, czerwona i żółta, a każdy kęs może smakować inaczej. Porcje: 6 Składniki: 6 jaj , 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej, Pasta zielona: 1/2 awokado, 1 ząbek czosnku garść listków bazylii, 1 łyżeczka soku
SzczyptaSmaQskładu, ale z mniejszą wartością kaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem. O właściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem ( KLIK ). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku
peanutbuttermonstermusimy pożegnać się z kutią i z makaronem z makiem, nasz mały kulinarny świat się zwalił. Armagedon nastąpił z niemałym hukiem i swój koniec miał w szpitalu. Historia niezbyt ciekawa i smaczna, więc lepiej jej nie opisywać. Długo cierpieliśmy po próbie konsumpcji, później nastała choroba "na mak". Mieliśmy cholerną ochotę na coś makowego, co nie jest struclą. Wykombinowałyśmy sobie
Wypisz Wymalujstartym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką
mojewypiekiinietylkoprzecież samo grillowanie plastrów w końcu może się znudzić :) Do "keftedes" przygotowałam zaproponowany przez Petera z Souvlaki for the Soul dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich . Byłam zaintrygowana ciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj
Chilli Czosnek i OliwaWięc zaczęłam tworzyć i pisać. Znajomi pytali, po co to robisz? Ja mówiłam "Nie wiem. Nie mam pojęcia do czego zaprowadzi mnie ten blog, ale jest fajnie i jestem ciekawa co będzie dalej". Zaczęło się dziać. Pierwsze komentarze, kolejne osoby dołączające do grona czytelników. Kurcze jak ja się cieszyłam. Nagle firmy zaczęły podsyłać propozycje współpracy. O kurcze
Blondynka GotujeCiekawa sałatka na imprezę:) Bardzo interesujące połączenie smaków. Sałatka z pieczonym indykiem i papryką Drukuj przepis Składniki 40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy
CoolinarniePLsłów niżej. Krem topinamburowo-amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli z chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami! Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego kalafiora ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który trudno byłoby odtworzyć w domowych warunkach przez osobę średnio obeznaną z kuchnią, a to kolejny duży plus. Ciekawym dodatkiem są końcowe "mini-rozdziały" poświęcone stylizacji potraw i pomysłom nietypowego ich serwowania. Jest także glosariusz oraz podstawowy przelicznik miar i wag, a zatem wszystko co trzeba wiedzieć
KUCHARNIAŚniadania nie muszą być nudnym posiłkiem składającym się z tych samych gotowych składników kupowanych w sklepie ,można je tak urozmaicić by stały się ciekawą i lubianą przekąską. Parówki zapiekane z serem i boczkiem to idealna propozycja. składniki na 4 porcje 8 parówek 15 dag żółtego sera 8 pasków boczku przepis Z parówek zdejmujemy osłonki , na każdą parówkę
Smakowite DaniaPopularny schabowy wcale nie musi być daniem nudnym . Kotlet schabowy, przygotowany w nieco inny niż zazwyczaj sposób, może stać się ciekawym i oryginalnym daniem , a także miłym urozmaiceniem w każdej kuchni . składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła
Smakowite Daniaflaczki z boczniakami stanowią lekką i dietetyczną potrawę w sam raz dla jaroszy i miłośników lekkich dań jednogarnkowych . Podawane na gorąco z dodatkiem pieczywa są ciekawą propozycją na obiad . składniki na 4 porcje 1 kg mieszanych warzyw ( marchew , pietruszka, seler, kapusta
Smakowite Daniarazem moja wersja pierogów z nadzieniem z brukselki i bryndzy, okraszonych podrumienioną słoniną. Potrawa nieco inna z bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy
Smakowite Dania