Kilkanaście dni temu w sobotnie - jeszcze jesienne, południe mieliśmy okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym i bardzo pouczającym doświadczeniu. Wraz z Tomaszem Prange – Barczyńskim (redaktorem naczelnym Magazynu Wino , Robertem Szulcem ( Winiacz ) oraz Martą i Robertem Dąbrowskimi ( Nasz Świat Win )na zaproszenie Michała Misiora ( Wine trip into your soul ) w gościnnych progach All Around Wine Mielżyński czekało na nas 17 butelek
królestwo garówHotelu REGENT Marcina Suchenka oraz cukiernika Dariusza Suchenka. Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California
królestwo garówPaweł Oszczyk co tydzień będzie tworzyć nowe menu składające z pięciu autorskich dań. Pięć dań, z których wybieramy 2 lub 3*. Natomiast w niedzielę pięciodaniowy linner**. I tu bardzo ciekawa propozycja na zaplanowanie niedzielnego popołudnia. Możemy go podzielić, w dowolnej kombinacji na dwie części. Można przyjść, zjeść dwa – trzy dania, po czym wyjść...przejść się na spacer i wrócić
królestwo garówjuż czas myśleć na menu komunijnym. To oczywiście dla osób mających ja w tym roku, ja mam już za sobą bo mój młodszy synek miał w tamtym roku. A ciekawa jestem Waszego zdania co lepiej się prezentuje ciacho czy talerzyki z Porcelana Bogucice ? A może i to i to tak samo ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChoć przy panujących obecnie tropikach wpis ten będzie nie na miejscu, czuję się zobowiązana dokończyć wątek chrzcin mojego Synka. Bidulek przeziębiony od wczoraj jest. W taki upał... Noc ciekawa nam się szykuje. Dlatego piszę teraz, bo wieczorem z Synem jestem umówiona. I muszę się poskarżyć, że Panowie mi nic a nic nie pomagają się skoncentrować. Ich szaleństwa i stojące
Kuchnia po mojemuChodziły za mną od dawna. Ciekawa byłam ich smaku. Sposobów na przyrządzenie wytrawnych babeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie
Kuchnia po mojemuulubiona konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy syropem klonowym. I to cała filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc w niczym nie ustępują naszym, zwykłym "chudym" naleśnikom, które przynajmniej nie mają w sobie żadnych "powiększaczy
Kuchnia po mojemuktórą w końcu wypróbowałam. Przepis przypomniany niedawno przez samą Autorkę. A przeze mnie wykonany tylko dlatego, że makaronu ugotowanego zostało a innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia
Kuchnia po mojemuaptekach można kupić gotowe zmielone siemię, co znacznie ułatwia stosowanie go przy przygotowywaniu naparów. Ja dzisiaj wykorzystałam siemię lniane i płatki owsiane do przygotowania bułek. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdą i przyznam się, że efekt mnie zadowolił. Bułki są delikatne, pierwszego dnia po upieczeniu lekko chrupiące, następnego dnia robią się miękkie i nie twardnieją, jak to z reguły
Codzienna kuchnia niecodziennaTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo 100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula
Symfonia smakowabrak pomysłu na obiad. Tym razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka
Mama GotujeJajka sadzone w ciekawych kształtach to świetny pomysł na śniadanie nie tylko w świąteczne poranki. Smaży się je szybko i choć zrobienie takich jajek wymaga odrobinę wprawy to i tak fajna zabawa. Składniki: jajko sól olej do smażenia metalowa foremka do wycinania ciastek Wykonanie: Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać
Mama Gotujeświetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie
Mama GotujeOstatnio ciężko mi znaleźć czas na cokolwiek, nie mówiąc już o przygotowaniu ciekawych i nowych słodkości. Postanowiłam więc odświeżyć stary i sprawdzony przepis na babkę cytrynową . Tym razem zamiast kiśli cytrynowych użyłam kiśli o smaku wiśniowym. Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się je naprawdę szybko i nie potrzeba wiele składników, bo tylko jajka, cukier i kilka
Mama Gotujewykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku
Mama Gotuje