ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:369/728)

Szynka w galarecie ze szparagami 156

czasu i staranności w przygotowaniu, szkoda by więc było, gdyby prawa fizyki zepsuły nam końcowy efekt. Zalane naczynie z szynką umieszczamy w lodówce i czekamy do stężenia galaretki. Uwagi Ciekawym dodatkowym składnikiem jaki możemy zawinąć w szynkę obok jajek, szparagów i papryki są pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-5 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem 192

naszymi poradami jak przygotować jajka sadzone . Solimy je raczej na koniec obróbki. Ciepłe (ale nie bardzo gorące) jajka kładziemy na łososia. Posypujemy pieprzem i ewentualnie siekanym koperkiem. Uwagi Ciekawym uzupełnieniem tej przekąski, zarówno smakowym jak i dekoracyjnym, może być także kilka pasków suszonych pomidorów lub odrobina czarnego kawioru. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-8 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Racuchy z jabłkami 163

smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać cynamonem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-10 {margin: auto;} #gallery-10 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 143

musi oznaczać, że to jakieś poślednie danie, z gruntu niegodne bardziej ambitnego kucharza. Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Kulinarna Pokusa
Pieczony indyk z owocami 224

przy okazji różnych świąt i innych rodzinnych spotkań. A warto spróbować, gdyż nie jest on trudny w przygotowaniu (choć kłopotliwy z racji gabarytów), a możemy go wtedy nafaszerować czymś ciekawym jak również sprawić, że będzie wyglądał bardzo efektownie. Pieczony indyk z owocami 2015-01-03 11:43:49 Jeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka

Kulinarna Pokusa
Rosół 260

pozostawiony np. na noc w lodówce może nieco zmienić smak. Np. część soli z roztworu może zostać wchłonięta przez mięso i warzywa. W takim wypadku możesz rozważyć dosolenie zupy. Ciekawą nutę smakową nada rosołowi gałązka świeżego lubczyku. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-48 {margin: auto;} #gallery-48 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami 164

jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem tego drugiego jest jednak użycie świeżego, a nie tylko suszonego tymianku. W każdym jednak wariancie przyrządzenie tej potrawy sprowadza się w zasadzie do pokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania aż będą(...)mieszamy. Mięso podajemy z pieczarkami, papryką i makaronem, dekorując świeżym tymiankiem. Uwagi Danie można przygotować zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Nie mniej jednak świeży tymianek pozwala osiągnąć ciekawy efekt dekoracyjny (patrz zdjęcia). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-58 {margin: auto;} #gallery-58 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-58 img {border

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 312

francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym

Kulinarna Pokusa
Relacja z Targów Regionalia 181

byłem, gdyż można na nich poznać wiele małych, rodzinnych, tradycyjnych firm, których na dużych targach się nie znajdzie. To idealne miejsce, gdzie można do nich dotrzeć i poznać wiele ciekawych produktów. Niby jest internet i można w nim wszystko znaleźć, ale spotkanie się z producentami i rozmowa na żywo o danym produkcie, to nie to samo, co wymiana maili

Parowar Faceta
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 131

Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie ona idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania

KreatywnePiny
Zielone risotto 159

potrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka

Szefowa kuchni
Migdałowe muffinki z malinami 216

niespodziewanych gości. Ja miałam już zmielone migdały, a masło rozpuściłam w mikrofali, więc całość z pieczeniem zajęła mi tylko pół godziny. Są wyjątkowo wilgotne, bardzo migdałowe w smaku, o ciekawej strukturze. Pyszne. Jeśli lubicie migdały i maliny tak bardzo jak ja, to jestem pewna, że Wam posmakują. Migdałowe muffinki z malinami: 1 szklanka mielonych migdałów

Poezja smaku
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 118

dłuższego czasu staram się porzucić wcześniejsze (złe) nawyki żywieniowe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych i ciekawych posiłków do swojego jadłospisu, a co za tym idzie również na bloga. Jeżeli czasami znajdziecie tutaj coś tłustego albo słodkiego to najprawdopodobnie to zachcianka Małża, ale staram się tym pragnieniom nie ulegać za często. Sama obecnie jestem na diecie i nie chcę zaprzepaścić

Szybko Tanio Smacznie
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 161

więc zagłębiłam się w czeluści szafek, gdzie znalazłam kukurydzianą kaszę. Będzie działać? Postanowiłam sprawdzić. Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom nie tylko piękny, żółty kolor, ale również bardzo ciekawą, ziarnistą strukturę. Zjadłam dwie sztuki prosto z piekarnika, gorące, bez dodatków - obłędne! Na zimno, z dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 110

pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych

Mango Papaja