Skoro wiśnie są wciąż dostępne podzielę się z Wami jeszcze jednym ciekawym przetworem z wiśni, który umili i rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni. Przetwór jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak do spożycia nadaje się dopiero po około 3,5 miesiąca. Tak jest to przepis dla wytrwałych. Składniki: 0,5l wody źródlanej 0,5l spirytusu 1kg wiśni 1 szklanka
Sezonowy GarnekNigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy. Składniki: Na 4 porcje: 400g kurek 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula czerwona mała 1 cebula biała 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy
Kuchnia w czekoladziemoże wśród innych smacznych potraw zabraknąć faszerowanych jajek. Jakie będą u Was? Może takie z farszem wątróbkowym? Dla wielbicieli tego podrobu będzie to na pewno ciekawa odmiana :) Składniki: Na 10 jajek: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 wątróbki drobiowe 1 cebula biała 2 łyżki majonezu 2 łyżki margaryny lub oleju 1 łyżka mąki pęczek szczypiorku sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziepłaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladziezrobić, bo bałam się że będę je musieć sama zjeść :) Mąż naleśnikowy nie jest w ogóle, nie wspominając o takich czekoladowych... Tym bardziej się zdziwiłam, że pochłonął ich kilka... Ciekawa jestem czy Wy takich próbowaliście i jak Wam smakowały? Pochwalicie się? Składniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki
Kuchnia w czekoladziepostaci warsztatów kulinarnych z kuchni gruzińskiej. W Gruzji niestety nigdy nie byłam, ale dużo czytałam o tradycjach, zwyczajach i przede wszystkim o kuchni, która jest naprawdę pyszna i ciekawa. Miałam nadzieję, że nauczę się kilku podstawowych przepisów i nie myliłam Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty kuchni gruzińskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuOstatnio znalazłam na półce sklepowej ciekawą nowość - makaron z żytem. Według producenta zawiera on 51 % pełnoziarnistej mąki żytniej, a resztę stanowi mąka pszenna również pełnoziarnista. Muszę przyznać, że oferta makaronów ze zdrowych mąk znacznie się poszerzyła w ostatnim czasie. Nie musimy już jeść białej mąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami
Chocolate Muffin BlogGorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo
SzczyptaSmaQkostkę. Kiszoną cytrynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą. Doprawić solą i świeżo mielonym grubym pieprzem. Sałatkę przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną. Wtedy smakuje najlepiej :) Ciekawa jestem kto z Was przygotowuje sałatki z dodatkiem kasz
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo pomocne. Już niedługo podzielę się przepisami, w przygotowaniu których pomoże mi mój nowy nabytek. Was moi drodzy zapraszam na stronę producenta Russell Hobbs , gdzie znajdziecie wiele ciekawych produktów, które pomogą w Waszych kulinarnych zmaganiach. Ja zajrzałam i muszę przyznać, że marzą mi się niektóre sprzęty... Urządzenie jest naprawdę ładne i stylowe, choć zdjęcie (przez awarię sprzętu fotograficznego
Słodkie okruszkiKochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem. Dowiedzieliśmy się wiele ciekawych rzeczy i poznaliśmy nowe smaki. Taka ciekawostką to powidła śliwkowe - niby tak proste bo każdy je jadł, jednak z dodatkiem soku z pomarańczy, startą skórką pomarańczową i laską cynamonu
Niezły MłynekCiekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych - nie dość, że są bardzo efektowne, to jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 duża marchew 1 bułka 1/2 szkl mleka
Kto ugości moich gości?