ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:351/728)

Mango heart beat 151

efektu wizualnego. :)  W oryginalnym drinku owoce mają kształt kul (stąd nazwa), możecie jednak wyciąć owoce jak tylko chcecie, ja zrobiłam serduszka. :) Dajcie znać, jakie były Wasze pomysły, jestem ciekawa!  Miłego piąteczku

Garniec Magalie
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 146

nakładają. Dodatkowo: listki świeżej mięty piwo typu angielski porter do podania Kawałek upieczonego brownie podajemy z gałką lodów, listkami świeżej mięty i piwem typu porter angielski. Smacznego, Klaudia. Dla ciekawych zdjęcie samego brownie tuż po upieczeniu. Konsystencja idealna

Mango Papaja
Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem 184

sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby. Mają zwartą konsystencję, nie odstraszają (aż tak) wyglądem czy zapachem. To zdecydowanie propozycja dla osób, które swą przygodę z podrobami chciałyby dopiero rozpocząć. Ja serca uwielbiam! (powiało grozą) :) SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM Składniki

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 189

potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa w smaku i chyba najlepsza, w porównaniu do innych wersji  „ziemi” w innych lokalach. Niestety oceny nie będzie, bo nie tknęłam głównej części potrawy. 3. Breadnia 0/10 pkt Tutaj

Życie zamknięte w smaku
"Zdrowie z natury" praca zbiorowa 110

jakie problemy może tutaj chodzić, ale warto je przypomnieć, bo lista nie jest krótka – zgaga, nudności, zaparcia, infekcje dróg moczowych, skurcze łydek, wysokie ciśnienie krwi i obrzęki czy żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt

Życie zamknięte w smaku
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 182

Ciasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem, sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła

Smaki Ewy
Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 156

Ciepły, prawie wiosenny dzień tegorocznej łagodnej zimy zachęcił nas do niedzielnego spaceru. Wybraliśmy się więc do Torunia, a dokładnie na jego pięknie odnowioną starówkę. Po długim spacerze, odwiedzeniu kilku ciekawych miejsc i przejrzeniu ofert bogatej miejscowej gastronomii ( a także miejscowej astronomii ) zdecydowaliśmy się na obiad w Browarze Staromiejskim. Zachęciło nas atrakcyjne położenie tego lokalu w jednej z bocznych uliczek

Smaki Ewy
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 161

kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 151

Dzisiaj przy piątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka

Smaki Ewy
Placki z kaszy gryczanej z łososiem 149

natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym modyfikacjom, ale idea pozostała.  Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam. Składniki: Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 188

ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki

Smaki Ewy
Świnoujście i najlepsze desery! 108

już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak.  Jest takie miejsce na promenadzie w Świnoujściu, które zachwyciło mnie swoim włoskim i anielskim klimatem, obsługą

Moja smaczna kuchnia
Ciasto czekoladowe z solą morską 259

kryształkami cukru.       Zespół, który pojawił się znikąd i od razu trafił do mojego top10 ostatnich miesięcy. Ma w sobie to, czego szukam w muzyce - świeżość, ciekawą formę, dobre teksty. Już nie mogę się doczekać jesieni, bo będę miała to szczęście, żeby posłuchać ich na żywo

sama złodycz
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 164

Zakupiłam kilka gazetek z przepisami kulinarnymi i znalazłam dużo ciekawych inspiracji. W jednej z gazetek przeczytałam o crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nie tylko z truskawkami 135

się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc jak już wrócę z wakacji będę miała dla Was kilka ciekawych (mam nadzieję) inspiracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze