ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:342/728)

Warsztaty w Cukier Lukier – Lublin 192

karmelków w Cukier Lukier (ul. Plażowa 3). Ta mała manufaktura słodyczy działa w Lublinie już od roku – kilka dni temu dziewczyny obchodziły 1 urodziny lokalu. Zapowiadała się ciekawa i słodka zabawa, bo chociaż na co dzień uczestnikami warsztatów są raczej dzieci, to również dorośli mogą sprawdzić się w roli cukierników.     Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty w Cukier

Pasja Smaku
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 339

połączenia dwóch ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz

Słodkie okruszki
Naleśniki z awokado i serkiem twarogowym 152

Naleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a więc ten duet jest wart wykorzystania  jako farsz naleśnikowy - jak najbardziej.... Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki wody mineralnej 0,5 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki tortowej szczypta soli 0,5 łyżeczki

kgwjanczewo
Jajka w ramce 105

Natknęłam się na ten prosty lecz efektowny sposób serowania jajek na jakiejś anglojęzycznej stronie i bardzo mi się on spodobał. Jest to zwykłe jajko sadzone, lecz podane w ciekawej formie i to właśnie przykuło moją uwagę;) 4 jajka 1-2 duże papryki, kolor wg uznania sól, pieprz, czerwona papryka Papryki pokroić w poprzek, tak aby powstaly obręcze o szerokości

Codzienne Gotowanie
Kurki z jajkiem 121

grzyby, a wieczorem siedziałam przy ognisku i tradycyjnie piekłam kiełbaski na patyku. Spędziłam cudowny czas z rodzicami, siostrą i moim dwuletnim siostrzeńcem;)  Z tego wyjazdu przywiozłam oczywiscie kilka ciekawych przepisów, którymi będę się dzielić w kolejnych postach. Pierwszym z nich są kurki, własnoręcznie zebrane kilka chwil przed wrzuceniem ich na patelnię, podane z jajkiem.  2 duże garście

Codzienne Gotowanie
Zupa na każdy dzień roku 134

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką bardzo ciekawej książki - "Zupa na każdy dzień - 365  ulubionych przepisów". Jak wskazuje podtytuł, w książce znalejdziemy przepis na każdy dzień roku. Pozycja ta jest bardzo ładnie i ciekawie wydana - zachowuje formę kalendarza, a przepisy oddają porę roku. Niektóre przepisy są bardzo intrygujące (zupa szampańska), inne tajemnicze (miłość i seraca),  w niektórych

Codzienne Gotowanie
Ostra zupa z ciecierzycy 81

Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą zupę. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;)  PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Jajecznica z szynką i ananasem 109

zgrabną całość? :) Jak pomyślałam tak też uczyniłam... Efekt - jak zwykle przepyszny! Polecam wszystkim tym którzy lubią jajecznicę i maja słabość do ananasa;) Oto przed Wami wspaniały mariaż, jajecznica w ciekawym i niebanalnym połączeniu;)  5-6 jajek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka cienkich plastrów szynki pokrojonej w kostkę 2-3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę szczypta

Codzienne Gotowanie
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 149

południe lądowej części Włoch rządzone było przez Saracenów, muzułmanów z Afryki północnej. Niektorzy historycy twierdzą, że risotto narodziło sie w stolicy Lomabrdii - Mediolanie. Zwiazana jest z tym ciekawa legenda, ktora głosi, że około roku 1574, do budowy mediolańskiej katedry - Duomo, zjechali budowniczowie z całej Europy. Wśród społeczności belgijskiej był szklarz odpowiedzialny za produkcję witraży. Jeden z jego uczniów

Codzienne Gotowanie
Ciecierzyca na ostro 152

warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.  Zapraszam na  pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka

Codzienne Gotowanie
Glazurowana wieprzowina 135

dodatek stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, w związku z czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam

Codzienne Gotowanie
Harissa 125

Harissa to ostra pasta rodem z Tunezji (a tak przy okazji, Tunezja jest bardzo ciekawym krajem pod wzgledem kulinarnym, a poniewaz bylam tam w tym roku na wakacjach, to przyszlo mi do glowy, ze napisze jakis post o tym kraju wlasnie pod wzgledem kulinarnym oraz o kulinarnych pamiatkach z podrozy). Głównym składnikiem tego sosu są papryczki chili, czosnek, zioła

Codzienne Gotowanie
Ciasto marchewkowe z ananasem 139

się przygotować bardzo proste ciasto z marchewką i ananasem, składniki te sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące.  Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną gotowania. Muszę przyznać, że pomimo dużej ilości zabrudzonych naczyń

Codzienne Gotowanie
Hiszpanska tortilla (omlet) 167

jedynie kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jego przygotowanie zajmuje jednak nieco czasu, a przede wszystkim  zdecydowanie nie jest to potrawa lekka i dietetyczna;) Sądzę jednak, że ciekawa w smaku i warto ją wypróbować. Omlet można jeść na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę lub przekaskę.  Wraz ze mną  hiszpańską tortillę

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #8 129

wracaniu do rzeczywistosci po wizycie siostry i jakos nie moglam sie ogarnac i zorganizowac. Ale w koncu juz dzis piatek i powoli dochodze do siebie;) Ostatnio trafilam na ciekawa liste salatek i postanowilam zaczac je wyprobowywac, a najlepszym do tego sposobem, jest przygotowanie takiej salatki do pracy. I oto jedna z nich, bardzo smaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty

Codzienne Gotowanie